categorii forum

Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Clădirea Oficiului postal nr. 1 - RM. VÂLCEA

 

Poşta veche (ambele corpuri de clădiri), denumiri alternative Poșta sau Palatul poștal este o clădire vizibilă datorită nu numai formei sale cât și culorii roșietice a zidăriei exterioare. Prin originalitatea volumelor împletită cu decorarea faţadelor, edificiul este una dintre atracţiile arhitecturale din centrul orașului Râmnicu Vâlcea. Construcţia reprezintă o realizare arhitectonică deosebită emanând un farmec cu tentă “ medievală”. Edificiul are statut de monument istoric, a fost construit între anii 1907 – 1909 și se află pe Bulevardul Tudor Vladimirescu, la nr. 6. Ambele clădiri ale Poştei vâlcene au fost construite pe locul fostelor case ale lui G. Elisăvescu, după planurile arhitectului Alexandru Referendaru. Și astăzi în clădire funcționează Oficiul poștal central al orașului.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.07 - 4 raspunsuri

  • Beba veche - Timiş: Biserica ortodoxă română cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost zidită în anul 1779. Nu ne-au rămas acte din care s-ar putea constata anul zidirii actualei biserici și în consecință nu se poate ști nici cine a construit-o și nici cât a costat construirea, nici cine au fost epitropii. Din însemnările făcute probabil de cântăreți sau chiar preot , ca de exemplu, înscrierea făcută cu creionul, în Liturghierul cu litere chirilice la pagina 128, reiese că actuală biserică a fost zidită în anul 1779. E construită din cărămidă, acoperită cu eternit, iar turnul e îmbrăcat cu tinichea. Pardoseala este din cărămidă cu următoarea inscripție: „Aici repauseaza robul lui Dumnezeu Vasile Bobb 1799”.

    Parohia Beba-Veche

    REPARAȚII EFECTUATE ÎN TIMP

    În decursul timpului, edificiul a fost reparat în mai multe rânduri. Acte despre costul și felul reparațiilor sunt din anii 1859, 1866, 1931 și 1943. Pictura murală a fost efectuată în anul 1951 de către pictorul Cherciov Matei. În anul 1908 acoperișul de șindrilă al bisericii a fost înlocuit cu azbociment, eternit, iar turnul înlocuit în întregime și acoperit cu tablă galvanizată. În anul 1931 a fost montat ceasul din turn. În anul 1966 turela turnului a trebuit să fie din nou înlocuită și apoi acoperită cu tablă zincata. Lucrările au costat 23.000 lei.

    În anul 1977, biserica fiind degradată s-au făcut reparații capitale fiind refăcută pictura de către pictorul Cherciov Matei din Dudeștii Vechi. În 1998, biserica a fost tencuită și s-a refăcut întreaga fațadă, s-au pictat icoane pe exteriorul bisericii.

    Comuna Beba Veche in fotografii – Consiliu Beba Veche

    CLOPOTELE BISERICII

    Clopotele sunt turnate în anul 1929. Pe clopotul cel mare este următoarea inscripție: „Turnat în 1929 pe spesele comunei bisericii ortodoxe române din Beba spre lauda și mărirea lui Dumnezeu, în zilele Majestății Sale Regelui Mihai I al Românie,i fiind preoți localnici Andrei Blaga și Traian Brânzei și epitropi loan Țârlâi, Ștefan Ardelean și Gheorghe Sârbescu. Turnat de fiul lui Anton Novatay S.P.A. Timișoara Nr. 5480”.

    Inscripția de pe clopotul al II-lea „Turnat pe spesele comunei Bisericii ortodoxe române din Beba spre a vesti tuturor tăria și izbânda credinței străbune. Turnat de fiul lui Novatay S.P.A. Timișoara Nr. 5481”.

    Inscripția de pe clopotul al III-lea „Turnat în 1929 pe spesele comunei bisericii ortodoxe române din Beba spre a se tângui cei reposați. Turnat de fiul lui Anton Novatay S.P.A. Timișoara Nr. 5482”.

    Clopotele luate de unguri în primul război mondial, după afirmația sătenilor, au fost mai mici ca cele actuale. Nu știe nimeni ce greutate au avut și nici inscripțiile de pe ele.

    6600652.jpg

    Biserica ortodoxa Beba Veche | Primăria Beba Veche

    tm%2Bbeba%2Bveche.jpg

    TM%2BBeba%2Bccc.jpg

  • Biserica „Adormirea Maicii Domnului” - Beba Veche, Timiş.

    Monument istoric ridicat în 1779.
    Anul târnosirii: 1943, 10 octombrie, de către P.S. Vasile Lăzărescu.
    Pictura: 1951, Cherciov Matei în 1977.
    Restaurări: 1908 şindrila înlocuită cu eternit, turnul înlocuit şi acoperit cu tablă galvanizată
    1998 renovare exterioară şi pictarea a 5 icoane pe exteriorul bisericii, sfinţite de Î.P.S. Mitropolitul Nicolae Corneanu.

    Parohia Beba-Veche

  • 16A04A60-5115-11EB-BED7-16D6DC218D85.jpg

    Biserica ortodoxă Adormirea Maicii Domnului - Beba Veche, Timiş

  • Parohia Beba Veche, Timiş - Biserica „Adormirea Maicii Domnului”

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->