categorii forum

Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Palatul BNR - ARAD

Palatul Băncii Naționale din municipiul Arad este un imobil situat pe Bulevardul Revoluției, la nr.71. Edificiu a fost construit între anii 1909-1910 după planurile și sub conducerea arhitectului Jozsef Hubert din Budapesta, sub supravegherea arhitectului arădean Lajos Szantay. Partea centrală a clădirii eclectice a fost realizată după modelul templelor grecesti, pe deasupra intrării se ridică patru coloane, ele fiind încoronate cu un timpanon triunghiular având la vârf un stup, simbolul instituției. Părțile laterale simetrice poartă elementele stilului renascentist. Astăzi Palatul Băncii Naționale se află în administrarea Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, a devenit monument de valoare națională prin trecerea din categoria B, la care fusese încadrat, în categoria A.  Inițial, în clădire a funcționat banca deținută de compania de căi ferate Arad-Cenad (Arad–Csanadi Gazdasagi Takarekpenztar), apoi a găzduit sucursala arădeană a Băncii Naționale a României. În octombrie 1952, clădirea este primită în folosință de la stat de către Banca Națională. Instituția o deține până în mai 2017 când o predă Ministerului Finanțelor Publice. În 5 septembrie 2018, Guvernul României a aprobat proiectul de hotărâre „privind transmiterea unui bun aflat în domeniul privat al statului şi în administrarea Băncii Naţionale a României în domeniul public al statului şi în administrarea Universităţii «Aurel Vlaicu» din Arad, aflată în coordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale”.

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.03 - 3 raspunsuri

  • Palatul Moskovits, Oradea, 1905-1906

  • Prima clădire din Oradea în care s-au utilizat plăci cu nervuri din beton armat.

    Palatul Moskovits Miksa, Oradea

    Despre

    Palatul a fost ridicat la comanda inginerului Moskovits Miksa. Acesta a cumpărat terenul în anul 1904, pentru suma de 52000 de coroane şi a locuit în noul imobil. Familia Moskovits deținea la începutul secolului al XX-lea una dintre cele mai importante intreprinderi din Oradea denumită – Fabrica de spirt, drojdie, rom, lichior și chimicale Moskovits Mór și fiul.
     palatul-moskovits-miksa-2.jpg
    Produsele lor au avut piață de desfacere în Serbia și Austria. La începutul secolului au realizat și distribuit, cu acordul episcopului romano-catolic de atunci, Laurențiu Schlauch, o băutură specială, exotică Lichorul „Lotus”, obținută din Nimphaea Lothus Thermalis de la Băile Episcopale (azi Băile 1 Mai). Lichiorul a fost numit și „băutura de masă a înaltei societăți” a fost pusă în vânzare numai în anumite prăvălii și cofetării. Chiar și poetul Ady Endre în anul 1906 a dedicat câteva rânduri acestui fenomen („Lotusul moare”).

    Arhitectura

    DSC_2010a-687x1030.jpgClădirea a fost ridicată între anii 1904-1905. La structura de rezistenţă s-au utilizat pentru prima dată în Oradea plăci cu nervuri din beton armat (de tip Hennebique), structura de rezistenţă fiind proiectată de profesorul universitar ing. Zielinszky Szilárd din Budapesta. Palatul este o nouă mostră de apetit deosebit pentru secessionul de sorginte germană al lui Rimanóczy, secession münchenez, aşa-numitul Lilienstil, în cazul de faţă.

    palatul-moskovits-judetul-bihor-noaptea.jpg

    Palatul beneficiază de o bogată ornamentică vegetalo-simbolistică, de o perfectă alunecare a curbelor şi de o feronerie secession foarte bine lucrată. Predomină elementele vegetale, flori cu tulpinile lungi, curbilinii, pe care le regăsim la toate elementele decorate. La nivelul parterului ornamentele vegetale sunt amplasate sub bovindouri, pe console, în jurul golurilor cu grilaj.

    Palatul Moskovits Miksa cele mai frumoase palate din Oradea – Corina Costache

    Palatul Moskovits are subsol, parter înalt, parţial mezanin şi două etaje. Subsolul era destinat spaţiilor de depozitare, parterul magazinelor, magaziilor, iar în curte există un mic apartament cu două camere şi bucătărie. Intrarea, amplasată pe Str. Parcul Traian, se face printr-un culoar în capătul căruia se găseşte scara principală. O a doua scară de serviciu este amplasată în aripa paralelă celei cu scara principală, în curte. La etajul întâi şi al doilea galeriile suspendate care înconjoară curtea deservesc locuinţele. Apartamentele au fost recompartimentate în timp. Iniţial erau apartamente mai mari, având de la trei la cinci încăperi, camerele înspre stradă, iar spre curtea interioară spaţiile de serviciu (bucătărie, cămară, camera servitoarei etc.).

    Palatul Moskovits Abed Nego

    ”Pomul Vieții”

    Caracteristicile vegetalo-simbolice ale Lilienstilului sunt aici cel mai bine exprimate în decorațiunea absidei de peste balconul din colț, unde motivul central se compune dintr-un cap de femeie ce iese în altorelief dintr-un hățiș de ramuri, frunze și flori. Motivele laterale sunt alcătuite din câte un copac cu trunchiul noduros lipit de zid, ce începe jos, la nivelul balconului, și-și desface – mai sus de linia nașterii arcului – în spațiu amenințător, ramurile desfrunzite ce par coarne de cerb gata să împungă. Lângă cap de femeie în stânga se distinge un compas cu un echer dedesubt, o roată zimţată. În partea dreaptă se găseşte sceptrul lui Mercur, simbol al comerţului, o mână şi o nicovală.


  • Palatul Moskovits Miksa, Oradea - 1905-1906

    moskovits2.jpg?profile=RESIZE_710x

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->