categorii forum

Ce monument e in poza de mai jos?

Monumentul din 7 oct a fost Casa de cultură din Tecuci - GALAȚI,  în vechime Primăria orașului.

Primăria Tecuci, destinație actuală, Casa de  Cultură a municipului Tecuci, județul Galați, este instituția de cultură a acestul municipiu. Ea este situată pe Strada 1 Decembrie 1918 la nr. 62. Instituția de cultură se află instalată de peste patru decenii în clădirea vechii Primării a Tecuciului ce a fost edificată în anii 1886 - 1887 după proiectul arhitectului bucureștean Dimitrie Maimarolu. Elementul dominant în plastica arhitecturală a acestei clădiri îl constituie terasa largă, care se desprinde de linia fațadei, jucând rolul de pasaj acoperit pentru intrarea în clădire. Spațiilor libere conturate de arcadele trilobate în acoladă (de influență brâncovenească), ce se sprijină pe șase coloane de piatră, le corespund cinci uși de acces în clădire. Fațada este împărțită în două registre prin intermediul unui brâu sculptat plasat la nivelul planșeului dintre parterul supraînălțat și etaj. Întreaga structură de rezistență este din ziduri portante de cărămidă, planșeul parterului fiind din grinzi metalice și bolțișoare de cărămidă. Pătrunzând în interior, remarcăm un hol mare cu pardoseala mozaicată, străjuit de șase stâlpi de zidărie și cu arce în plin centru. Pereții acestuia sunt decorați cu 12 pilaștri cu capiteluri compozite și socluri proeminente. La parter se accede spre un număr egal de camere, dispuse spre centrul clădirii. Printr-o scară monumentală cu balustrade din fier forjat – străjuită de două coloane cu întoarcere bifurcată – se ajunge la etaj, unde se distinge o galerie balcon larg deschisă cu colonade de susținere a plafonului și cu baluștri pe ambele laturi. Spațiile destinate birourilor de la etaj corespund întocmai camerelor de jos. Singura încăpere ce nu are corespondent în zona parterului este sala mare de festivități, aflată deasupra holului intrării. Clădirea vechii primării a fost concepută într-o arhitectură funcțională, autorul proiectului acesteia încercând să adopte un stil corespunzător destinației și naturii edificului, pe măsura epocii și locului, folosindu-se de o interpretare liberă, specifică perioadei de debut a arhitecturii românești. De-a lungul timpului, datorită sălii mari pentru festivități, dar și holurilor largi, aici se organizau festivitățile prilejuite de decernarea premiilor școlarilor merituoși, precum și cele mai selecte baluri ale diverselor societăți din oraș. În perioada comunistă, clădirea a fost pusă la dispoziția Sfatului Popular al raionului Tecuci, care a funcționat aici până în primăvara anului 1968 după care, mai apoi, s-a instalat Casa Agronomului. Cum și aceasta din urmă fusese desființată, din ianuarie 1976 avea să se mute în spațiile rămase libere Casa de Cultură. În perioada 2007-2011 a avut loc consolidarea și reabilitarea clădirii 2222 pe baza unui proiect cofinanțat de Uniunea Europeană. Cu acest prilej s-au restaurat elementele decorative exterioare și interioare, inclusiv frumoasa scară din fier forjat ce permite accesul în zona etajului.

***

Casa de Cultură a municpiului (fosta clădire a Primăriei din Tecuci) este o instituţie de interes public care are în principal următoarele obiective:

  • Organizarea şi desfăşurarea de activităţi cultural-artisticeşi de educaţie permanentă
  • Conservarea şi transmiterea valorilor morale, artisticeşi tehnice ale comunităţii locale, ale patrimoniului naţional şi universal
  • Organizarea sau menţinerea formaţiilor artistice de amatori, de concursuri şi festivaluri, inclusiv a participării formaţiilor la manifestări culturale interjudeţene, naţionale şi internaţionale
  • Organizarea şi desfăşurarea cursurilor de formare profesională continuă

xxx

Prezint mai jos un scurt istoric al devenirii Primăriei și Casei de Cultură a munipiului Tecuci:

  • 1886 – 1887 – S-a construit clădirea în care este astăzi sediul Casei de Cultură a Municipiului Tecuci. Iniţial aici a funcţionat Primăria şi ulterior Casa Agronomului. Autorul proiectului de construcţie este arhitectul Dimitrie Maimarolu.
  • 1938 – În lună martie s-au pus bazele Căminului Cultural orăşenesc „Calistrat Hogaş”.
  • 1953 – În luna august s-a înfiinţat Casa Raionala de Cultură, în cadrul căreia îşi desfăşurau activitatea formaţia de teatru, orchestrele de muzică populară şi semisimfonica, grupul coral, precum şi cenaclul literar „George Coşbuc”.
  • 1954 – Are loc prezentarea primului spectacol de estradă: „Sus cortina”.
  • 1957 şi 1968 – Formaţia de teatru a fost laureata la Festivalul bienal de teatru „I. L. Caragiale”, prezenta fiind cu piesele „Împărăţia lui Machidon” de Tiberiu Vornic şi respectiv „Omul care aduce ploaie” de Richard Nash.
  • 1966 – Se deschide prima expoziţie internaţională de fotografie în Tecuci.
  • 1968 – Îşi încep activitatea primele cercuri şi cursuri tehnico-aplicative în cadrul Universităţii Populare care – atunci că şi acum – rămâne un important furnizor de oferte alternative de perfecţionare şi calificare.
  • 1968 – Se organizează prima ediţie a Festivalului interjudeţean de folclor moldovenesc „Cânta de răsună lunca”.
  • 1970 – Casa de Cultură organizează „Întâlnirea cu fiii Tecuciului” la care participa şi academicienii Ion Petrovici, Mihai Berza şi Miltiade Filipescu.
  • 1970 şi 1985 – Acelaşi talentat colectiv de artişti amatori participa la Tulcea şi apoi la Focşani, în alte concursuri naţionale, cu piesele de teatru „Aceşti îngeri trişti” de D. R. Popescu şi „Mobilă şi durere” de Teodor Mazilu.
  • 1975 – Se înfiinţează Ansamblul folcloric „Doina Şiretului”, care, de-a lungul anilor, a câştigat numeroase premii la concursuri interjudeţene şi naţionale.
  • 1978 – Sediul instituţiei este mutat din clădirea Bibliotecii Municipale, în localul fostei Primarii a oraşului.
  • 1995 – S-a desfăşurat prima ediţie a concursului de poezie „Costache Conachi”.
  • 2001 – Ansamblul folcloric participa la Festivalul internaţional de folclor de la Saujon, Franţa.
  • 2003 – „Amintiri de peste ani”, spectacol reprezentativ cu ocazia împlinirii a 50 de ani de existenţa ai Casei de Cultură.
  • 2006 – A fost organizată prima ediţie a Colocviului Anual de Filosofie „Ion Petrovici”.
  • 2008 – A fost organizat spectacolul aniversar „Mioara Velicu – 45 de ani de cântec românesc”.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Gimnaziul romano-catolic din Miercurea Ciuc (cândva din Șumuleu-Ciuc) poartă, din data de 25 mai 1990, numele unui fost elev, episcopul Márton Áron, în prezent, liceul teoretic Márton Áron din Miercurea Ciuc (Márton Áron Gimnázium).

    Liceul Marton Aron - Miercurea Ciuc

    .

    • ora 11.06 - 2 raspunsuri

  • LICEUL TEORETIC “MARTON ARON” MIERCUREA CIUC, JUDEŢUL HARGHITA (1910)

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->