categorii forum

Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Tribunalul din Turnu Măgurele - TELEORMAN.

 

Tribunalul din Turnu Măgurele este un adevărat palat, construit la începutul secolului al XIX-lea și este situat pe Strada 1 Decembrie 1918 la nr. 6. Începând cu anul 1855, odată cu menționarea într-un document oficial al orașului Turnu Măgurele, localitatea s-a dezvoltat nici mai repede, nici mai încet decât suratele ei de pe malul Dunării, bineînţeles luând în considerare dimensiunile geografice, numărul de locuitori sau puterea economică şi specificul activităţilor esenţiale. Fiind capitală de judeţ, timp de 112 ani, s-a impus ca pentru buna desfăşurare a activităţilor politice şi administrativ – sociale să existe şi spaţiile sau sediile corespunzătoare. În acest mod a început în 1903 contrucţia unui edificiu cu destinaţie de tribunal, clădire care este şi în prezent impresionantă prin proporţiile, armonia şi funcţionalitatea gândită de acei meşteri italieni care au ridicat-o. În 1923 s-a mai adăugat un corp de clădire, îmbinat structural primului corp, iar în 1997 s-a efectuat o amplă lucrare de reparaţie capitală a imobilului. Faţada clădirii este în stil neoclasic, cu colonade şi frize amintind de cele ale Partenonului şi completată de o impunătoare scară de acces. Sala paşilor pierduţi este de formă dreptunghiulară, din fiecare latură desprinzându-se drum către diferitele incinte funcţionale, prin culoare deschise care susţin centrul dominat de luminatorul ce lasă să pătrundă lumina solară şi are posibilitate lejeră de aerisire. Construcţia are demisol, parter şi etaj, acoperind necesităţile de spaţiu ale personalului şi facilitează justiţiabililor un acces comod atât în cele trei săli de şedinţă cât şi la alte servicii funcţionale. O lungă perioadă, până în 2002, la etaj, în corpul dinspre Nord, a funcţionat şi Parchetul Public, respectiv Procuratura, până când această instituţie şi-a construit un sediu nou. Aşa cum a funcţionat de-a lungul anilor, clădirea are valoare arhitecturală şi socială semnificativă fiind de altfel, înregistrată ca monument istoric.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.05 - 4 raspunsuri

  • Biserica Toţi Sfinții - Râmnicu Vâlcea

  • Biserica Toţi Sfinții - Râmnicu Vâlcea

  • Biserica Toţi Sfinții/Sfântul Mina - Râmnicu Vâlcea

  • Biserica Toţi Sfinții - Râmnicu Vâlcea

    Așezată în centrul orașului Râmnicu Vâlcea peste drum de Muzeul de Istorie, pe calea lui Traian, între dealul Capelei și bătrânul Olt, biserica ,,TOȚI SFINȚII'' este monument istoric de clasa A cu valoare de patrimoniului național și universal din 1914.

    An construcție sau atestare istorică: 1762-1764

    CTITORI: episcopul Grigorie Socoteanu, Hagi Constantin Malache și Theodor monahul, Ivan Lahovary, epitropul Hristache Ivan.

    agm8-fYoxYC58c3SkTdMsaCCUloq6bm_W5Mni65DX0TunQ8hpYVic3OlZMJPPIWZ144LDsfO_S6xh2SG2YenOsBxT974Yl7S-z5nXqwjuUwRZujMNQmL29teIP0JDTNaX40ZT1SdtNK2724B6BZgZSDoiR2fb-ieMe68pBuexypss4goQW6IMl4yWDFUTO02GCKWsQx0laOs8TAZM5yG7pI0lHP0VYTXiWvSgshyKTOEJ_nP?profile=RESIZE_710x

    În această biserica se întâlnesc toate valorile de suflet ale neamului nostru, aici au fost sfințite steagurile de lupta de la Revoluția din 1848, a fost proclamată prima Constituție a Țării Românești și au fost binecuvântați ostașii, înainte de Războiul de independența.

    Este una din cele 13 biserici de patrimoniu din oraș și e așezată viguros întrun spațiu natural mirific, pe un platou cu un parc superb, unde se află și o grădiniță. Arată că o catedrala, e impunătoare și albă și îți umple ochii cu cele trei turle ale sale ce țâșnesc spre cer, oferindu-ne o ilustrată poștală de excepție, și ieri a fost împodobită cu Tricolorul românesc, salutandu-i pe pașoptiștii revoluționari., că o doamna bătrână și înțeleaptă.

    Ctitorii ei au dorit că ea să fie cea mai frumoasă ,,doamna ''din oraș, regina Ortodoxiei, în dorința de a da o replică misionară austriecilor după ocuparea Olteniei din 1717-1738, care distrusesera Biserica Bună Vestire și construiseră Biserica Bărăției SF Anton de Padova, ce s-a păstrat și azi și e ascunsă oribil de zidurile de beton și înghesuită fără milă. lângă hotel Alutus.

    18-039.jpg?profile=RESIZE_710x

    Biserica „Toti Sfinţii” (Imagine exterioară – vedere dinspre sud-vest), desen

    Această Casă a Domnului poartă hramul ,,Toți Sfiintii'', pentru că episcopul ctitor a dorit că ea să fie ocrotită de toți sfinții și întradevăr ea este o icoană a dragostei de tradiții până astăzi.

    Clădirea impunătoare este așezată pe o temelie de piatră și ea se ridică pe verticală, având elemente creative deosebite. Biserica cu aspect de catedrala îmbină stilul neobizantin cu stilul brâncovenesc, și a preluat elemente arhitecturale de la Mănăstirea Curtea de Argeș, Mănăstirea Dealu și Mănăstirea Hurezi, prin transpunerea pridvorului tradițional românesc.

    În urmă incendiului din Râmnic din anul 1847, ea a devenit catedrala orașului și centrul religios al Olteniei. Reparații capitale și restaurări importante au fost realizate între anii 1892-1896; 1930-1942; 2000-2004.

    Remarcabilă de asemenea e și povestea felului cum biserica a primit și hramul ,,SFÂNTUL MINA'. Ea l-a ales protector fiindcă la 1729 unul din ctitori Hagi de meserie negustor, a fost prins cu ocaua mică în târg. După judecată el s-a angajat să nu mai fure și să nu mai facă nici o hoție, dedicându-se slujirii bisericii.

    DESCRIEREA BISERICII

    Biserica este grandioasă și are formă de cruce grecească, având o lungime de 28 de m, o lățime de 9,50 m și o înălțime a corpului clădirii de aproximativ 27 de metri. Larg dimensionată cu un plan treflat, având trei turle și un pronaos ușor lărgit, ea este una din bisericile voievodale elegante. Zidurile au o grosime de 1,5 m. iar în interior vom găși o bogăție picturală.

    Pe frontispiciul ei se află un medalion superb, iar culorile de pe icoană sunt vii și calde pe un fond auriu, în forme simple. Diametrul medalionului este după spusele preotului paroh de peste 2.30 m și reprezintă icoană Tuturor Sfinților.

    biserica-toti-sfintii-valcea-3.jpg?profile=RESIZE_710x

    Turlele secundare ale bisericii au ferestre recurbate în spirală și sunt inspirate după cele ale mănăstirii de la Curtea de Argeș. Aceste turle se sprijină pe un arc masiv, în formă de cruce. Turla principala de pe naos e inspirată după modelul bisericii lui Constantin Brâncoveanu de la Horezu.

    În interior biserica are o împărțire clasică-altar, naos și pronaos și mai are un pridvor așezat pe axa vest.

    În zona de separare a pronaosului de naos, planul de separare e sprijinit de două coloane masive. Boltă bisericii e în formă de calotă și mi s-a părut foarte întunecată.

    Am văzut pe partea dreapta moaștele sfinților mucenici-Haralambie, Ioan Hrisostom, MINA și Paraschieva, ele fiind așezate într-o raclă de argint aurit.

    Într-o casetă se află o părticică din mostele SF Mucenic Mina.

    De asemenea la intrare sunt portretele votive ale ctitorilor Grigorie Socoteanul, Hagi Malake., Ioan și Gheorghiță Ristea și Bica Lahovary.

    La altar este reliefată scenă jertfei lui Melchidisec, o reprezentare excepțională.

    Pictură a fost realizată în perioada postbrancoveneasca și nu păstrează din decorația originală decât două imagini, una în cupola naosului și a două reprezintă figuri de sfinți deasupra ușii în pridvor. Numele zugravului a fost Nica sau Ica Dimitrie Ierodiacon. Pictură s-a executat pe parcursul unei perioade îndelungate. După anul 2000 refacerea picturii a fost începută de pictorul Tudor Popescu din Râmnicu Vâlcea și terminată de prof Nicolae Sava din București.

    Biserica Toți Sfinții este axa spirituală a orașului, aici s-a înființat prima școală de cântăreți din Eparhia Râmnicului Noul Severin și în 1909, preotul Meletie Rautu deschide prima grădiniță de copii din oraș și din țară. Sub deviza ,,LĂSĂȚI COPIII SA VINĂ LA MINE'' această minunată biserica a contribuit la educarea tinerei generații și recent în 2009 prin grijă autorităților și a părintelui Cristea, a fost ridicată o nouă grădiniță modernă.

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->