categorii forum

Ce monument e în poza de mai jos?

Pe 31 ianuarie am prezentat Spitalul Dr. Costinescu - PIATRA NEAMȚ

În iulie 1934, ministrul Muncii, Sănătății și Ocrotirilor Sociale, dr. Ioan E. Costinescu a venit la Piatra Neamț să pună piatra de temelie la noul spital, cunoscut astăzi sub denumirea de Spitalul vechi sau ”Dr. Costinescu”. Lucrările s-au încheiat în anul 1935 și au costat 30000000 lei. De altfel, pe basorelieful sculptat de Iosif Fekete Negrulea pe spitalul vechi stă scris: ”Acest spital s-a clădit în anul 1935 sub domnia MS Regelui Carol al II-lea, fiind prim-ministru Gh. Tătărescu, iar ministrul al sănătății I.E. Costinescu”. Iată o parte din cuvântul ministrului Costinescu la festivitatea punerii pietrei de temelie a spitalului: “Am început activitatea noastră guvernamentală în acest județ, cu clădirea unui spital, pentru simplu motiv, că sănătatea este cel mai de preț bun pământesc. Statul are față de populația sa multe și mari datorii. Unii guvernanți cred că și le îndeplininesc dacă îi procură poporului localuri de petrecere, de distracție. Noi credem că-i folosim mai mult și mai bine poporului, dacă-i dăm instituții pentru ridicarea intelectuală și morală, adică: spitale, școli și biserici.” Peste cinci ani, spitalul a fost completat cu un pavilion de toată frumusețea, destinat locuințelor personalului administrativ și sanitar auxiliar. În prezent, cea mai veche unitate spitalicească din județ prezintă risc seismic în exploatare, fiindu-i afectată structura de rezistență. Spitalul vechi din Piatra Neamţ aşteaptă să fie demolat: ori de un cutremur, ori de autorităţi. Spitalul Vechi din Piatra Neamţ este un corp de clădire ce face parte din structura Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ, ce reprezintă o adevărată „bombă cu ceas” pentru pacienţii şi cadrele medicale care lucrează aici. În cei peste 80 de ani de funcţionare, acest edificiu a fost afectat de cutremurele din anii '40, '77, '86 şi '90, mişcările tectonice şubrezindu-i serios structura de rezistenţă. În acest pavilion sunt 250 de paturi pentru pacienţi şi aici funcţionează centrul de dializă, precum şi secţiile Boli Interne, Neurologie, Endocrinologie sau Reumatologie. Până în acest an, tot aici a funcţionat şi Cardiologia, care a fost mutată însă în Spitalul Nou, corpul de clădire care preia cea mai mare parte a pacienţilor Spitalului Judeţean Neamţ.  

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.04 - 4 raspunsuri

  • DB5E5EDA-65E9-11EB-8C77-0EDEB26C7AF1.jpg

    Castelul Foișor din Sinaia

  • Ei şi pentru că s-a reiniţializat clasamentul pe 2021, poate "supărăcioşii" se vor întparce şi ei în competiţie (măcar din respect pentru dl. Bivolu - am zis, n-am dat cu parul!)

    • Facă-se voia domniilor lor!

  • Castelul Foișor Sinaia Prahova

  • Istoria Castelului Foișor din Sinaia

    1213.jpg?profile=RESIZE_710x
    Sursă foto: Totpal.ro

    Nu mulți știu că la Sinaia, “Orașul Regal al României”, se găsesc nu două castele impresionante (Pelesul și Pelisorul), ci trei! Castelul Foișor, situat chiar lângă Pelișor, avea să fie la începuturile sale cabană de vânătoare a regelui Carol I. Extrem de spațios, cuprinzând 42 de încăperi, Foișorul, din păcate, nu a putut fi niciodată vizitat de către turiști, el fiind reședința rezidențială ce aparține protocolului de stat. 


    Istoria spune că, până la finele lucrărilor Castelului Peleș, Regele Carol I și Regina Elisabeta aveau să locuiască aici, la Foișor, deoarece construcția acestuia a fost terminată mult mai repede. Dar acestea nu sunt singurele personaje regale ce au locuit la frumoasă casă de vânătoare.

    Regele Ferdinand și regina Maria au trăit și ei acolo până la terminarea Pelisorului. Chiar și Carol al ÎI-lea a locuit la Foișor, vreme de  aproape 10 ani, cât timp a fost rege al României, adică între anii 1930 – 1940, mai puțîn între anii 1932 – 1933, deoarece, în acel an, casă de vânătoare avea să fie mistuită de un incendiu. Totodată, la Foișor s-a născut Regele Mihai în anul 1921, fiul lui Carol al ÎI-lea și al Elenei. După câțiva ani, Familia Regală hotărăște să ridice pe acest loc actualul Castel Foișor.

    Încăperile clădirii includ mai multe birouri, sufragerii fastuoase, saloane, o sala de teatru în care aveau loc seratele din acea perioada, spații private pentru întâlniri de afaceri, etc. 

    După ce fosta casă de vânătoare a devenit castel, Foișorul a devenit reședința de vara a regelui Carol al ÎI-lea. În 1966, clădirea castelului a fost mărită de către Nicolae Ceaușescu. Practic, această a fost mărită cu 2/3 din lungimea inițială, înspre munte, Ceaușescu dorind astfel că Foișorul să domine prin altitudine Pelesul și Pelisorul. În ultimii ani de regim comunist, între 1975 și 1990, întregul complex Peleș a fot închis, intrarea fiind permisă doar celor care lucrau în administrarea castelelor și personalului militar. Din 1990, castelele Peleș și Pelișor au putut să fie vizitate din nou de către publicul larg, însă castelul Foișor a rămas încă închis turiștilor, rămânând reședința a protocolului de Stat.

    În anul 2001, statul român a încercat să între în posesia complexului Peleș, propunându-i Regelui Mihai 30 de milioane de euro atât pentru cele trei castele, Peleș, Pelișor și Foișor, cât și pentru celelalte clădiri ridicate pe domeniu. Proiectul de lege a fost însă respins pentru neconstituționalitate, rămânând în posesia Familiei Regale. 

    În prezent, Domeniul Regal Peleș este intabulat sub numele Majestății Sale și administrat de angajații Familiei Regale. Majestatea să a hotărât să păstreze pentru totdeauna partea de muzeu a Pelesului în circuitul turistic, de asemenea Pelisorul, iar Foișorul să fie dedicat doar protocolului de stat, pentru vizitele personalităților politice. Prin urmare, foarte probabil că frumosul și enigmaticul castel Foișor să fie vizitabil vreodată, acesta putând fi admirat de către publicul larg doar din exterior.

    Castelul Foișor : Obiective turistice Prahova - Deștepți.ro

    Imagini :: Sinaia. Castelul Foişor

    Istoricul Castelului Pelișor – Muzeul Naţional Peleş

    AK Sinaia, Castelul Foisor | 8098383 | old Postcards

    Castelul Foișor din Sinaia | Bogdan Calciu

  • Castelul Foișor este un palat din Sinaia, construit pe fostul Domeniu Peleș. La începutul istoriei sale, Foișorul a fost cabană de vânătoare, fiind folosit de cuplul regal Carol I-Elisabeta până când au putut să se mute în Castelul Peleș. După moartea reginei Elisabeta, Foișorul a rămas un timp nelocuit, fiind luat în folosință de principele moștenitor Carol și de soția sa Elena. Aici s-a născut la 25 octombrie 1921 unicul lor copil, viitorul rege Mihai.

    În timpul domniei lui Carol al II-lea, Foișorul a fost folosit de acesta și principele moștenitor Mihai. Foișorul a fost mistuit în 1932 de un incendiu, fiind refăcut și lărgit de către rege. A fost locuit și de regele Mihai și mama sa regina mamă Elena până în decembrie 1947, aici petrecându-și familia regală sărbătorile de iarnă când Petru Groza i-a chemat la București pentru a discuta o „chestiune de familie”, abdicarea regelui Mihai.

    La fel ca toate proprietățile familiei regale, Foișorul a fost naționalizat în 1948, fiind folosit de protocolul statului. Din cele trei palate de pe domeniul Peleș, Foișorul este singurul care nu a fost deschis vizitării de către publicul larg niciodată. Chiar după retrocedarea Peleșului și a Pelișorului, Foișorul a rămas în proprietatea statului.

    Castelul-Foisor.jpg?profile=RESIZE_710x

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->