categorii forum

Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Turnul Apor din Tușnad - HARGHITA.

Bastionul Apor din stațiunea Băile Tușnad, județul Harghita. a fost construit în anul 1883, din inițiativa contelui Apor Károly, în partea de jos a vârfului Surduc. Bastionul este un punct panoramic și de odihnă, niciodată obiectiv strategic, situat la cota 761 metri. Din bastion se dezvăluie o priveliște excelentă asupra orașului Băile Tușnad din Defileul Tușnad, asupra râului Olt și a Rezervației Naturale Piatra Șoimilor. Edificiul a suferit mai multe renovări de-a lungul anilor, dar în fiecare caz s-a conservat clădirea conform stilului și scopului acestuia. Chiar mai mult, acum poate fi vizualizat din oraș chiar dacă este întuneric. Pe parcursul renovării din 2017 s-a amenajat un spațiu de expoziție în incinta basionului prin amplasarea unor panouri cu imagini de arhivă și cu o scurtă prezentare a trecutului acestuia.Ca să se ajungă la bastion se urmează traseul din centrul orașului, pe lângă izvoarele Mikeș și Apor, ajungându-se la marginea pădurii. Aici se termină strada pavată, traseul continuă pe o potecă bine bătătorită. După cam 10 minute de mers, traseele marcate cu cruce roşie şi punct roşu se despart. Traseul marcat cu punct roșu, se întoarce spre stânga şi continuă pe versantul Muntelui Surduc aproape pe orizontală. După cca. 10 minute de mers, la o altitudine de 701 m, se ajunge la Bastionul Apor. Traseul de 1,5 kilometri, diferență de nivel de 68 de metri poate fi parcurs lejer în maximum o oră de mers într-un peisaj de vis.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 15.03 - 2 raspunsuri

  • Biserica „Sfântul Nicolae” din Copou - Iaşi - seamănă un pic la exterior cu Biserica Domnească din centrul Iașiului, dar e zidită în perioada contemporană.

    91a9666ff8805b06fe92c2536e04e1f3-44680-235_235_10?profile=RESIZE_710x

    Construirea acesteia s-a desfășurat între 1937-1943, la inițiativa părintelui paroh al vremii, Petru Manole. Acesta a fost ajutat de istoricul Nicolae Iorga, care a rămas astfel ca unul dintre primii ctitori ai bisericii.

    Constructia bisericii a început în1937 și s-a terminat în 1943 . Nicolae Iorga a fost si el unul dintre ctitorii bisericii . Pictura interioară a fost făcută de Vasile Pascu , iar catapeteasma și iconostasele de Corneliu Baba .

    Inițiativa ridicării unei biserici în partea de nord a orașului a apărut după anul 1934, când se contura noul cartier din dealul Copoului. Marele istoric Nicolae Iorga, venit la Iași în primavera lui 1937 pentru a participa la congresul Ligii pentru unitatea culturală a tuturor românilor, se alătură cu entuziasm inițiativei, devenind principalul ctitor al noului locaș. Lucrările de construcție au început în 1937si s-au încheiat în 1943, biserica fiind sfințită în același an, la 16 aprilie, Duminică Floriilor, de către mitropolitul Irineu Mihalceanu.

    Biserica Sfantul Nicolae - Copou CrestinOrtodox.ro

    Planul bisericii prelucrează tradiționalul stil moldovenesc adăugându-se unele elemente arhitectonice moderne. Catapeteasma masivă catapeteasma masivă a fost lucrată în atelierele de sculptură ale Liceului de Arte și Meserii din Iași. Icoanele catapetesmei și ale iconostaselor sunt opera pictorului Corneliu Baba. Pictură murală, în tehnică “fresco mozaicat”, a fost făcută între anii 1962-1965 de către Vasile Pascu din Focșani.

    91a9666ff8805b06fe92c2536e04e1f3-44680-1000_1000

    Deși a fost ridicată cu mult efort în plin război, rezultatul a dăinuit până astăzi. La mijlocul anilor '60 este realizată pictura interioară, iar în anii '90 ia contur și cea exterioară. De asemenea, tot în această perioadă au loc și lucrările de reabilitare a locașului, care suferise de pe urma cutremurului din '77.

    Biserica Sfantul Nicolae Copou

    Biserica în stil arhitectural moldovenesc și cu o catapeteasmă meșteșugită în lemn de stejar este înconjurată de parcul din vârful Copoului.  

    Biserica „Sfântul Nicolae” din Copou ( 1943 ) din Iași | PLANIADA
    Biserica Sfantul Nicolae - Copou, Iasi
    9405130888?profile=RESIZE_710x
  • Biserica „Sfântul Nicolae” din Copou - Iaşi (1943)

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->