categorii forum

Ce monument e in poza de mai jos?

10563670687?profile=RESIZE_584xIeri am prezentat Casa Iteranu - municipiul Rm.Sărat - BUZĂU

10563670695?profile=RESIZE_584x

10563671097?profile=RESIZE_400x

Casa Iteanu din municipiul Râmnicu Sărat, județul Buzău, denumire alternativă – Vila Nițescu, denumire și destinație actuală – Poliția municipiului, este o veche dar încă foarte frumoasă clădire, ce este situată pe Strada Tudor Vladimirescu (fostă Carol)la nr. 4- 8. Este o vilă burgheză, inspirată din arhitectura ţărănească subcarpatică, un imobil la care raportul între plinuri şi goluri este bine ales de anonimul arhitect de odinioară. Casa cuprinde două corpuri inegale ca înălţime, legate printr-un vestibul retras, prevăzut cu o intrare la care conduce o scară încorsetată de balustrade decorate cu motive tradiţionale. Corpul din dreapta intrării prezintă un foişor cu coloane de inspiraţie brâncovenească. Sub cornişă, trecătorul curios într-ale arhitecturii observă un brâu în torsadă, o împletitură din piatră caracteristică arhitecturii medievale româneşti. Are o încărcătură simbolică legată de Sfânta Treime. La corpul din stânga intrării, mai coborât, s-a intervenit brutal prin astuparea golurilor iniţiale, inclusiv a gârliciului de la pivniţă, acesta din urmă fiind un element specific vechilor case boiereşti din podgorii. În faţa casei, de o parte şi de alta, tronează doi sfincşi din piatră ce fac notă discordantă cu ambientul arhitectural al casei. Ce vor fi căutând acolo, probabil doar proprietarul casei ne-ar fi putut răspunde. Cine a fost acesta? Alexandru Iteanu – ardelean pripăşit la Râmnicu Sărat, farmacist, om politic liberal, deputat, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Râmnicu Sărat, colaborator al revistei „Gazeta săteanului”. În prezent imobilul adăposteşte Poliţia Municipală.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 3
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.00 - 4 raspunsuri

  • Biserica romano-catolică din Turda

    250px-TurdaBisRomCat02.jpg?profile=RESIZE_400xBiserica a fost înconjurată iniţial de clădiri-anexe, dependinţe şi de un zid protector. În stadiul actual al cercetărilor este imposibil de precizat amplasamentul primei biserici, planimetria şi structurile sale de zidărie. Totuşi, numeroasele morminte distruse de fundaţiile bisericii actuale, monedele găsite aici, emise în secolul al XIV-lea şi în prima jumătate a secolului al XV-lea din vremea regilor şi domnitorilor Carol I Robert de Anjou (1288-1342), Sigismund de Luxemburg (1387-1437), Vladislav I al Ungariei (1440-1444), Ioan / Iancu de Hunedoara (1446-1456), Matei Corvin (1443-1490), precum şi fragmentele de frescă descoperite, indică un lăcaş de cult mai vechi, a cărui existenţă s-a încheiat în a doua jumătate a secolului al XV-lea.

    200px-TurdaBisRomCat03.jpg

    Nu este exclus ca unele fragmente din vechea biserică să fi fost folosite în clădirea actuală, aşa cum sugerează situaţiile surprinse în secţiunea interioară şi într-una din secţiunile exterioare.

    Biserica actuală este o construcţie bine închegată, cu fundaţii (navă, cor, sacristie) ridicate într-o singură etapă. Materialele folosite au fost piatră de carieră de dimensiuni medii din carierele învecinate, lespezi mari de piatră aduse din castrul roman Potaissa, rebuturi de piatră medievală prelucrată, precum şi pietre refolosite de la construcţia mai veche. Toate acestea au fost aşezate în asize aproximativ regulate, egalizate cu pietre mici şi fragmente de cărămizi romane. Mortarul a fost de bună calitate, dur, din nisip, var si pigment ceramic. Fundaţia este parţial clădită, parţial înecată în mortar. Elevaţia se delimitează printr-un decroş proeminent, atât la exterior, cât şi la interior.

  • Biserica Romano-Catolică „Sfânta Fecioara Maria, Turda, Piața Republicii 1 (54), jud. Cluj

  • Biserica romano-catolică cu hramul "Sfanta Fecioara Maria" - (anterior: Sf. Nicolae), Turda, Cluj

    6583e1a8db57d03f6f5b0a07b597e7b6.jpg

  •  BISERICA  ROMANO-CATOLICĂ, TURDA, jud. Cluj

    •  Biserica Romano-Catolică ,,Sfânta Maria” Turda, Piața Republicii 1, jud. Cluj

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

activităţi recente

Pop Dorina a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - o dimineață la vânătoare (cybersonet LXXIV) în Cronopediada grup
Acum 16 minute
Ioan Muntean – dimineți rebele (cybersonet LXXV) prin Cronopedia
1 oră în urmă
Nicoleta Mija a postat o discuție
Acum 3 ore
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Acum 5 ore
Nicoleta Mija a postat o discuție
Acum 5 ore
Nicoleta Mija a postat o discuție
Acum 6 ore
Nicoleta Mija a postat o discuție
Acum 16 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Acum 18 ore
Mai Mult…
-->