Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Mănăstirea  Tismana - GORJ

MĂNĂSTIREA TISMANA este cel mai vechi așezământ monahal din Țara Românească, având un rol primordial în menținerea credinței ortodoxe de-a lungul a peste 600 de ani. Mănăstirea se află pe teritoriul orașului Tismana din județul Gorj, la 36 kilometri depărtare de municipiul reședință de județ - Târgu-Jiu. Mănăstirea Tismana este așezată pe un vârf de stâncă, pe muntele Stârmina, înconjurată de culmi împădurite și stâncoase, lângă gura Peșterii Sfântului Nicodim și de sub ale cărei ziduri izvorăște apa, rostogolindu-se în cascadă, cu o cădere de aproximativ 40 de metri în râul Tismana. Celebrul călător – diaconul Paul de Alep, împreună cu Patriarhul Macarie al Antiohiei, a vizitat mănăstirea Tismana în iulie 1657 și menționează în cartea sa, scrisă în limba arabă, „Note de călătorie”, printre altele: "În adevăr, ea nu mai are seamăn nici în această țară, nici în alta, prin frumusețea locului și a așezării, prin mulțimea apelor sale și întărirea pe care o are, ajutată și de ocrotirea zidurilor sale înconjurătoare.” Ctitorul mănăstirii este Cuviosul Nicodim cel Sfințit de la Tismana (1310–1406) – lui îi aparține alegerea arhitecturii și a decorațiunilor acesteia. Construcția din zid a fost realizată cu sprijinul material al domnitorilor Basarabi: Radu I (1377–1383) și fiii acestuia Dan I (1383–1386) și Mircea cel Bătrân (1386–1418). Biserica Mănăstirii Tismana a fost sfințită la 15 august 1378, având hramul "Adormirea Maicii Domnului", fapt întărit documentar de hrisovul Voievodului Dan I din anul 1385, 3 octombrie, care se păstrează și astăzi. Ea este construită în stil bizantin, plan triconc, cu ziduri de piatră foarte groase, cu trei turle pe naos, pronaos și pridvor și este susținută de contraforți și de pridvorul ce înconjoară pronaosul și o parte din naos. La Tismana, picturi murale cu o valoare artistică deosebită, executate de Dobromir cel Tânăr din Târgoviște, în 1564, împodobesc pronaosul; din 1732, executate de echipa Ranite Grigorie, în naos, repictată în frescă de Dumitru Diaconu, în 1766; aici s-a nevoit și înduhovnicit Cuviosul Nicodim de la Tismana (1406), de neam valah. Actuala biserică este o construcție mult schimbată din anul 1855, clădită în stil romanic, cu elemente de decorație neogotică.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 10.48 - un raspuns

  • Biserica fortificată Sfânta Precista este un edificiu religios din Galați, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului". A fost construită între 1643 și 1647 și este un simbol al orașului Galaţi.

    CPI (B1817) GALATI, BISERICA FORTIFICATA PRECISTA, SEC.XVII), EDITURA MERIDIANE, CIRCULATA, | Okazii.ro

    Campanie VL "Comori de patrimoniu"/ "Precista" - istorii mai puţin cunoscute - Viaţa Liberă Galaţi

    Biserica este o ctitorie negustorească, ridicată între anii 1643-1647, în timpul lui Vasile Lupu, fiind construită din piatră și cărămidă. Are turnul clopotniță inclus în corpul bisericii, și podul fortificat.

    Biserica fortificată Precista din Galați și tunelurile care pleacă spre Dunăre | Romania Mama | Stiri | Administratie Publica | Anunturi | Joburi | Turism | Sport | Lifestyle | Divertisment

    Biserica Precista a fost sfințită în septembrie 1647 și a fost închinată Mănăstirii Vatopedu, de la Muntele Athos.

    800px-Biserica_%22Crestina_Ortodoxa%2C_Fortificata_%22Sf._Precista%22%2C_Galati%2C_Romania%2C_iarna.JPG

    ...
Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->