Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezenta Gara mare - CLUJ

GARA MARE FEROVIARĂ DIN CLUJ-NAPOCA este una dintre cele mai mari și mai tranzitată gări din nord-vestul României după numărul de pasageri dar și al trenurilor de călătorii și marfă.  Ea este situată în Piața Gării, la nr. 1-3. Gara centrală din Cluj-Napoca se află pe magistralele 300 și 401. Această gară a fost modernizată conform standardelor internaționale de calitate împreună cu alte gări din țară. Aceasta se află localizată în nordul municipiului nu departe de centru, iar transportul este foarte bine reprezentat, de aici putându-se ajunge cu trenul, autocarul, microbuzul, tramvaiul, autobuzul, troleul și taxiul. Din Cluj Napoca sunt trenuri sau vagoane directe zilnice spre următoarele localități din România: București, Timișoara, Oradea, Iași, Suceava, Constanta, Craiova, Alba Iulia, Targu Mureș, Baia Mare, Miercurea Ciuc, etc. În iulie 1867 s-a anuntat concursul pentru construirea cladirii si a liniei de cale ferata Cluj - Oradea, iar la 7 ianuarie 1869 s-a pus piatra de temelie a imobilului. Ea a fost construită de firma engleză Warring după planurile lui Karl von Gega, care nu și-a văzut proiectul finalizat deoarece a decedat, iar finanţarea a asigurat-o Societatea Căilor Ferate Ungaria de Est. Clădirea gării s-a inaugurat la data de 7 septembrie 1870 în cadrul unei ceremonii oficiale somptuoase.  În anul 1944, pe cand Clujul încă se afla sub stapanirea Ungariei horthyste, zona a fost puternic bombardată (clădirea fiind distrusă pe jumătate). Clădirea a fost refăcută în anii ’50, însă faȚ’ă de clădirea originală au apărut mici diferențe – în corpul din dreapta au apărut câteva ferestre noi și unele decorațiuni ale acoperișului. Cele peste 100 de trenuri care trec zilnic prin gara CFR Cluj Napoca oferă călătorilor rute directe spre oraşele importante din România, zonele înconjurătoare, dar şi spre Budapesta prin cele două trenuri internaţionale zilnice.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.32 - Zero răspunsuri

  • Cladirea aceasta  nu arata a monument ci o casa  in care poate fi sediul eventual a  ceva intr-o comuna .

    • Probabil că DA. Dar cineva din alte timpuri a apreciat-o ca subiect de carte postală. Aici se promovează monumente de cultură și ARHITECTURĂ. Eu cred că orișice construcție înseamnă și arhitectură, cu atât mai mult cu cât face și subiectul unei cărți poștale. Încerc să postez aici și monumente mai necunoscute. Nu mergem doar pe monumente gen: Arcul de Triumf, Palatul Parlamentului, Ateneul român (București), ori Cazinoul (Constanța) sau Castelul Huniazilor (Hunedoara). Încercăm sa mai distantăm concurentii ca sunt prea grupati. A fost o explicație amicală. Cu stimă!

                                                                                   Victor 

      • Probabil că amândoi aveţi dreptate, domnilor. Sunt monumente şi monumente, clădiri şi locuri de tot felul, de nortoriatate generală, naţională sau locală (regională, judeţeană, orăşănească, comunală sau chiar sătească).

        până la urmă, în esenţă, concursul este un maraton al căutărilor cu Google Search şi dacă Google nu-ţi dă nici o idee, ajungi să nu răspunzi (eu chiar intenţionam să scriu PAS la această întrebare).

        Ca părere personală: în situaţii de acest gen, poate s-ar putea furniza un mic indiciu, altfel vom avea non-răspunsuri la aceste întrebări.

        Treaba cu distanţarea ar fi şi ea adevărată, dar dacă unul răspunde mai repede, ceilalţi îl urmează, şansa de distanţare depinde doar de timpul concurentului: dacă are sau nu timp să răspundă.

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->