categorii forum

Ce monument este in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Biserica catolică - BRĂILA

 

Biserica catolică din municipiul Brăila se numără printre cele mai importante lăcașe de cult din oraș. Ea are hramul Adormirea Maicii Domnului, este ridicată în stil neoromanic în anul 1855, fiind situată pe Calea Galați, la nr.19. Parohia Romano Catolicã din Brãila a fost înfiintatã în anul 1835 de către preotul franciscan preotul Bernard Fontanel. Actuala biserică a fost construită de preotul Ambrozie Bogdanfi, franciscan, în anul 1855, pentru ca în anul 1925 să fie renovatã. Biserica este construitã în stil romanic si este fãcutã din cãrãmidã. În anul 1881, a fost înzestratã cu icoana principalã: "Adormirea Maicii Domnului", iar între anii 1925 - 1928 cu 6 vitralii. În anul 1931, biserica primeste în dar un altar de piatrã si marmorã, lucrat în Franta. Darul a fost fãcut de familia Jacques Vuccino. Actuala casã parohialã a fost construitã de preotul Ioan Knosalla; tot el aduce statuile "Inima lui Isus", "Maica Domnului", "Sfântul Iosif" si "Sfântul Anton" si apoi cele 14 frumoase statui "Calea Crucii", lucrate la Stuflesser. Orologiul cu 4 cadrane din turnul bisericii este primit de la München, în anul 1872. În anul 1939, preotul Bronislav Palevschi aduce din Timisoara o orgã lucratã la fabrica Wegenstein, cu 13 registre. Turnul are trei clopote de dimensiuni mijlocii. Comunitatea catolicã din Brãila a început cu negustorii italieni, veniti din Veneția și Trieste pe la anul 1825, apoi au venit austrieci și unguri, majoritatea industriași. În 1890, comunitatea numãra peste 3000 de suflete, iar în 1899, era de 3400 de credincioși. În anul 1903, scoala parohialã numãra 59 de bãieti, iar în 1914, avea 179. Scoala de fete a cãlugãritelor "Sfânta Maria" era frecventatã, în 1918, de 260 de eleve, iar în 1922, de 404. În 1925, Arhiepiscopul Alexandru Cisar a sfintit biserica restauratã si frumos împodobitã. Între timp, dar mai ales în timpul perioadei comuniste, în zonă au sosit, în căutare de locuri de muncă, credincioși catolici din Moldova. În plus, există un schimb „ecumenic” de credincioși, cel mai adesea prin căsătorie. În felul acesta, astăzi, comunitatea catolică din Brăila numără mai puțin de 400 de adrese și circa 900 de credincioși de diferite etnii și culturi.

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.02 - 5 raspunsuri

  •   FABRICA DE BERE DIN TURDA. 

     

    Edificiul a fost proiectat de arhitectul autodidact János Kövesi, care a proiectat și clădirea Judecătoriei din Turda și vechiul pod de lemn peste Arieș (demolat).

    Fabrica este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii din România în anul 2015 (cod LMI CJ-II-m-B-07787).

     

    Proprietarul ei, evreul bogat Lazar Simon Mendel, era cunoscut în zonă pentru domeniile și averea sa (el a posedat și „Vila Mendel” în stil Secession de pe strada Dr. Ioan Rațiu nr.25). Fabrica a fost extinsă și renovată în anul 1880. Clădirea principală a fost terminată abia în anul 1911. Fabrica a purtat la început denumirea „Fabrica de Bere Mendel” și era renumită pentru berea de bună calitate (era considerată chiar cea mai bună bere din Ardeal).

    În anii 20 ai secolului al XX-lea denumirea ei a fost schimbată în „Fabrica de Bere Turdeana”. În 1927 avea 90 de angajați și producea 50.000 de hectolitri de bere anual. La începutul anilor 40 Fabrica de Bere a fost cumpărată de turdeanul Herman Ausländer. Fabrica a fost închisă în timpul celui de al doilea război mondial, când clădirea a fost dezafectată. După război și-a reluat activitatea, iar in 1947 a fost naționalizată.

    Mai târziu, fabrica a fost cumpărată (cu marcă cu tot) de „Fabrica de Bere Ursus” din Cluj-Napoca. După cumpărarea ei de către „Fabrica de Bere Ursus”, treptat-treptat, producția s-a redus, iar după privatizarea „Fabricii Ursus”, patronii străini au decis închiderea definitivă a Fabricii de Bere din Turda. De remarcat că - arhitectural - clădirea a rămas neschimbată de peste 100 de ani.

    În anul 2006 fabrica a fost achiziționată de către familia Rațiu, fiind dorită introducerea ei în circuitul comercial, ca magazin universal de tip "Mall"[1], proiect care nu a putut fi realizat.

     

    Clădirea se remarcă prin calitatea sa arhitecturală deosebită, compusă într-un ansamblu complex, cu diverse pinioane și cu un mic turn, cu coșul de fum amplasat pe fațada principală (o prezență marcantă în compoziție), ce pune în evidență caracterul industrial al clădirii. Dezafectată și golită în anii '90 a secolului al XX-lea, starea de conservare a clădirii în momentul de față (2012) este destul de bună. Tâmplăriile originale din lemn și metal s-au păstrat mulțumitor, iar prin intervenții de reparație a învelitorii și de refacere a tencuielii ar fi posibilă readucerea clădirii într-o stare și mai bună.

    • Racoroase salutari domnului Bejenaru pentru popas și pentru informații! Este asteptat in fiecare zi pana la ora 11.00 cu raspunsuri chiar si mai scurte. Sanatate multa!

  • Dacă nu la concurs, măcar la o bere vă aşteptăm!

    6.gif6.gif6.gif6.gif6.gif6.gif6.gif6.gif6.gif6.gif

  • Fabrica de Bere, Turda, Cluj

    ... şi ca să fiu în ton cu ceilalţi, mă "bag" şi eu cu o bre-două...

    Big Beer - Picture of Hofbrau Wirtshaus Berlin - Tripadvisor

    Big beer Blank Template - Imgflip

    180 Stuf ideas in 2021 | oktoberfest woman, beer girl, octoberfest girls

  • Turda, Fabrica de Bere (fosta)

    Fabrica de Bere Mendel de odinioară a fost construită în perioada 1756-1814, de un evreul bogat, Lazar Simon Mendel.

    Clădirea principală este mai nouă, a fost ridicată în 1911. Fabrica a produs cea mai bună bere din Ardeal. La începutul secolului XX numele ei a fost schimbată în Fabrica de Bere Turdeana.

    Fabrica de bere din Turda | Ecouri

    În 1947 a fost naționalizată și ulterior cumpărată de Fabrica de Bere Ursus Cluj-Napoca. Atunci a început decăderea, producția s-a redus, iar după privatizarea Fabricii Ursus, noii proprietari au închis definitiv fabrica de bere a orașului Turda.

    Istoria locului

    Vechea berărie este o clădire simbol a orașului Turda, localizată într-un punct-cheie, de intrare în oraș, dinspre Alba Iulia și Târgu Mureș. Se pare că, pe amplasamentul fabricii, în antichitate se găsea o așezare romană, iar în perioada medievală funcționa aici un târg de animale. Construcția industrială din care mare parte se patrează până în prezent a fost realizată în mai multe etape, între anii 1796 și 1814, la comanda unui evreu înstărit din Turda, Lazăr Simon Mendel.

    Fabrica de Bere din Turda - Wikipedia

    “Fabrica de bere Mendel” a fost înființată ca societate pe acțiuni în jurul anului 1878, iar în 1880 a fost extinsă și renovată, fiind renumită pentru berea de bună calitate fabricată aici.  În 1927, când se numea deja ”Fabrica de Bere Tudeană”, unitatea funcționa cu 90 de angajați și producea 50000 de hectolitri de bere anual. La începutul anilor 1940, fabrica a fost cumpărată de Herman Auslander, care a închis-o pe durata celui de-Al Doilea Război Mondial.

    Fabrica de bere din Turda | Ecouri

    In perioada postbelică, fabrica și-a reluat activitatea și curând după aceea a fost naționalizată, aici producându-se berea Ursus. În 1992, Fabrica de Bere Ursus a fost prima firmă din România privatizată prin oferta publică pe acțiuni, acționarul majoritar fiind compania germană Brau und Brunnen International GmbH.

    Lumea văzută din Turda: Turda - Piata Romana, Nr.17 - fosta, Fabrica de Bere

    În 1996, South African Breweries din Johanesburg, Africa de Sud, cumpără compania germană și decide, patru ani mai târziu, să dezafecteze fabrica de la Turda, întregul proces de fabricație fiind mutat la Cluj-Napoca. În 2004, a fost cumpărată de actualul proprietar, Turda Development, Regent House Properties – deținută de familia Rațiu, care a realizat valoarea si potentialul ansamblului clasat monument istoric (CJ-II-m-B-07787) pentru municipiul Turda și și-a propus să o reabiliteze, să o refuncționalizeze astfel încât să poată fi redată comunității.

    Fabrica de Bere din Turda - Wikiwand

    Fosta Fabrică de Bere - Turda | industrial heritage (en), clădire industrială, 18th century construction (en), 19th century construction (en)

    Fabrica de bere: între trecut şi ... vise - Zamfir de Turda

    Turda. Fabrica de bere – iMAGO Romaniae

    • ... şi pentru că văd că lumea se "sufocă" de căldură, ofer câteva soluţii (cu şi fără bere)...

      <a rel=nofollow href=www.goingout.ro/wp-content/uploads/2011/08/caldura-mare.jpg" alt="Caldura mare - funny"/>

      Caldura mare, mon cher!” – zise prompterista | Plictisit de moarte

      Cubanero - din Cuba, cu dragoste - Universitatea de Bere

  • Fosta Fabrică de Bere Turda (Cluj)

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->