categorii forum

Ce monument e în poza de mai jos?

10490032862?profile=RESIZE_584x

Ieri am prezentat clădirea Colegiului Național "Nicu Gane" din municipiul Fălticeni, jud.SUCEAVA.

10490034079?profile=RESIZE_584x

10490772477?profile=RESIZE_400x

Colegiul Național “Nicu Gane” din municipiul Fălticeni, județul Suceava este o prestigiosă instituție da învățământ liceal a orașului, având o îndelungată și bogată tradiție. În data de 3 septembrie 1870, un comitet cetățenesc ad-hoc a cerut Ministerului Instrucțiunii Publice și a obținut, o lună mai târziu, o autorizație de funcționare a unui gimnaziu în oraș. Pe data de noiembrie 1870 la Fălticeni s-au inaugurat cursurile Gimnaziului “Alexandru Ioan Cuza” cu o clasă de 20 de elevi. În perioada anilor 1870 – 1892 printre alții aici au profesat: Vasile Bolomir, Nicolae Beldiceanu, V.T.Lovinescu și A.R.Wagner. Printre cursanții gimnaziului s-au numărat: Arthur Gorovei (viitor academician) și Ștefan Șoldănescu (viitor pictor). În perioada anilor 1892 – 1923 gimnaziul a purtat  numele “Alecu Donici.” În iarna anului 1892 s-a inaugurat noul local de școală iar un an mai târziu s-a înființat biblioteca. În condiţiile ministeriatului Spiru Haret şi ale Legii Învăţământului din 1898,  se înfiinţează în toamna lui 1920 primele clase de liceu. Printre cursanții acestei perioade s-au numărat: Mihail Sadoveanu (viitor scriitor si om politic), Eugen Lovinescu (viitor scriitor, istoric și critic literar), Aurel Băeşu (viitor pictor), Aurel George Stino (viitor publicist, memorialist și profesor), Anton Holban (viitor scriitor). În perioada 1 aprilei 1923 – 1948 instituția de învățământ a devenit Liceul “Nicu Gane”. Printre cursanții acestei perioade s-au numărat: Ion Irimescu (viitor sculptor, profesor și academician), Jules Cazaban (viitor actor de teatru și film), Grigore Vasiliu-Birlic (viitor actor), Nicolae Grigoraş (viitor istoric), Horia Lovinescu (viitor dramaturg), Constantin Ciopraga (scriitor, profesor si academician), Mihai Gafiţa (critic și istoric literar), Mihai Băcescu (academician) ş.a. În anul 1948 instituția devine Şcoala Medie Mixtă Nr. 1 Fălticeni, cu durata de 11 ani. În anul 1969 se redenumește “Liceul Nr. 1 Fălticeni”, pentru ca în anul 1977 să devină liceu mecanic, având și clase clase de matematică-fizică. În perioada aceasta au absolvit: Nicolae Labiş, Ştefan S. Gorovei, Grigore Ilisei, ş.a. În anul 1990 Liceul “Nicu Gane” redevine liceu teoretic având clase de matematică-fizică, chimie-biologie, informatică, filologie, limbi străine, istorie-ştiinţe sociale şi educaţie fizică.  În anul 1999 Liceul Teoretic “Nicu Gane” devine Colegiul Naţional “Nicu Gane”; În anul 2007, prin elevii săi, Colegiul Național “Nicu Gane” obține primele premii internaționale la Olimpiada Internaţională de Filozofie și Festivalul muzical al elevilor de la San Nicandro Garganica – Italia.

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 4
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ORA 11.27 - 5 RASPUNSURI

  • Palatul Ancora (Palatul/Casa cu ancoră) TImişoara -- 1901-1902

  • Povestea Palatului Ancora, una dintre cele mai frumoase clădiri din România. Timişoara

     

    Clădire construită de un consilier local
     
    Interesant este că Palatul Ancora (sau Casa cu Ancora) a fost construit de un fost consilier local. Aladar Kudelich, fostul director al Băncii de Credit Ungar, filiala din zona Elisabetin, unul din cetăţenii de seamă ai Timişoarei, a fost votat ca reprezentant al Iosefinului în Consiliul Local Timişoara.
    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
     
    „Clădirea a fost construită între 1901-1902 pe locul unei case mai mici. Legenda spune că acolo a fost o clădire care aparţinea autorităţii portuare. Nu există nicio dovadă în acest sens. Cert este că acolo a funcţionat un restaurant, care avea ca firmă o ancoră. După ce a fost construit palatul, la parter a continuat să funcţioneze tot un restaurant. Iar pe clădire, care era cu locuinţe de închiriat, a fost pus un ornament în formă de ancoră. Se purta la acea vreme ca imobilele să poarte diferite semne”, a declarat istoricul şi scriitorul Ioan Szekernyes. 
     
    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
    În zonă a existat o grădină imensă
     
    Palatul Ancora a fost construit în stilul “Wiener Sezession”. Iniţial, pe tot malul canalul Bega, se întindea o grădină uriaşă. În apropierea Palatului Ancora s-a născut, în 16 decembrie 1883, Kós Károly, arhitect, scriitor, grafician, etnograf şi politician din Austro-Ungaria şi România.
    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
     
    „Kós Károly a scris că în copilăria lui, pe malul Begăi, era o grădină imensă. Această grădină aparţinea familiei Szeiller, mai exact unei dintre nepoatele renumitului filantrop Anton Szeiller. Această femeie avea să se căsătorească cu Aladar Kudelich. De altfel, de numele lui Kudelich se leagă şi parcul din Elisabetin, care astăzi se cheamă „Carmen Sylva” Din câte ştiu, Kudelich a prins la Timişoara şi perioada anilor '20 şi era încă consilier local", a mai declarat Ioan Szekernyes.
    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
     
    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
    10491335660?profile=RESIZE_930x
    10491335865?profile=RESIZE_930x
    10491336068?profile=RESIZE_584x
     
     
  • Palatul Ancora (Horgony-palota, Das Anker Palast) este situat în cartierul Josefin, pe Bulevardul General Dragalina nr. 25  Timişoara şi a fost construit în intervalul 24.08.1901 – 07.07.1902 pe locul unde se afla fosta clădire a autorității portuare. Clădirea s-a numit inițial Palatul Aladar Kudelich, după numele proprietarului, însă a rămas în memoria timișorenilor sub de numirea de Casa cu Ancora sau Palatul Ancora, datorită ornamentului în formă de ancora de pe turnul ce se reflectă în apele canalului Bega și care amintește de traficul fluvial intens din prima jumătate a secolului trecut.

    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

    Clădirea se încadrează în curentul care a dominat arhitectură perioadei 1900-1920 în Timișoara, adică “Wiener Sezession”. Silueta impunătoare a casei este completată de turnul de pe colț, de inspirație neogotică.

    Palatul Ancora - Heritage of Timișoara

    În momentul construirii sale, Palatul Ancora se află la capătul străzii ce lega autoritatea portuară de gara Josefin (actuală Gara de Nord), acea stradă fiind în 1895 prima stradă asfaltată de pe teritoriul actual al României.

    Pin on Architecture Timiș

    Din păcate, datorită în parte a proastei întrețineri de care a beneficiat edificiul în perioada comunistă, în parte datorită situației economice din perioada postdecembristă, Palatul Ancora se află acum într-un stadiu avansat de degradare.

  • Palatul Ancora, cunoscut sub numeroase denumiri precum Casa cu Ancoră, Palatul Aladar Kudelich, Horgony-palota sau Das Anker Palast este un edificiu istoric situat în zona Iosefin a orașului Timișoara (Bd General Dragalina 24, 25, 25A). Utilizează o decorație neogotică, cu un turn inspirat din silueta turnurilor medievale gotice.

    A fost construit de către Aladar Kudelich, consilier local și cetățean marcant al Timișoarei la acea vreme, care a finalizat construcția complexului în mai puțin de un an. Clădirea a fost construită pe locul unei case mai mici, în care funcționa un restaurant care avea ca firmă o ancoră. După construcția palatului, la parterul clădirii a continuat să funcționeze tot un restaurant decorată cu un ornament în formă de ancoră montată pe turnul clădirii, amintind de activitatea nautică intensă de pe Bega de la acea vreme.

    Totuși, se pare că ancora este rezultatul unei confuzii lingvistice. Parcela pe care s-a construit clădirea avea denumirea „La Ogorul Verde” (Zum Grünen Anger), „anger” fiind un cuvânt arhaic de origine germană care desemnează termenul „ogor”. La 1901, data începerii construcției palatului, întrucât nu se mai știa ce înseamnă „anger” s-a crezut în mod eronat că este vorba despre „anker”, adică „ancoră” în vorbirea germană curentă, astfel că denumirea edificiului drept Palatul Ancora s-a păstrat de atunci și până în prezent.

    Paltul avea numeroase locuințe de închiriat, iar ancora era produsul unei mode de la acea vreme, în care numeroase clădiri erau decorate cu semne distinctive. (Wikipedia)

  • 2C84C838-D4F4-11EC-852E-0ED91E4629BF.jpg

    <

    Palatul Ancora (Arany Horgony-palota, Das Anker Palast), Timişoara - a fost construit între 1901-1902 pe locul unde se afla fosta clîdire a autorităţii portuare.

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->