categorii forum

Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Castelul Ciorii (Varjuvar) din satul Stana, comuna Almașu - SĂLAJ.

Varjuvar, sau Cetatea Ciorii este un castel în miniatură, cu o arhitectonică aparte, realizat în mare parte din piatră, care stă ascuns între dealurile Călatei, în micuţa localitate Stana,în limba maghiară - Sztana sau Esztana, comuna Almaşu, judeţul Sălaj. Casa a aparţinut renumitului arhitect maghiai Károly Kós (1883-1977), de al cărui nume se leagă clădiri importante din Ţara Călatei – România dar şi din Ungaria. Clădirea, a fost concepută ca o casă de weekend, lângă calea ferată Budapesta-Oradea-Cluj-Napoca. Ea a fost proiectată în anul 1909 și construită în toamna și iarna anului 1910, apoi dezvoltată în anul 1925 cu încă un etaj. Construcţia are un acoperiș în două ape, cu pantă abruptă, iar turnul specific, în formă de cerc, este acoperit cu șindrilă. Arhitectul Kós Károly a proiectat absolut tot, de la clădirea în sine la fiecare ușă și fereastră, fiecare mâner și balama, într-un stil artistic. Clădirea poartă amprenta caracteristică lui Kós Károly cu motivele arhitecturii populare. Pereții parterului nu sunt tencuiți, ci reprezintă o zidărie din piatră spartă, iar etajele sunt construite din lemn. În turnul clădirii există o sală de mese, un salon în partea de jos, o cameră pentru copii în partea de sus și un dormitor. În prezent, clădirea este proprietatea unor persoane particulare, putând fi vizitată doar din exterior. La Cetatea Ciorii se poate ajunge în două feluri: de pe drumul E 60 înainte de intrarea în Izvoru Crișului, dinspre Cluj, se face dreapta spre Nădașu, iar înainte de intrarea în sat se vede  un indicator la stânga pe un drum accesibil cu 4×4 sau maşină mică cu garda la sol ridicată, ori pe jos. Traseul nu este deloc greu. Efortul merită deoarece peisajul este superb. Drumul duce direct spre Halta Stâna, iar înainte de haltă pe partea dreaptă, e casa ascunsă într-un pâlc de copaci. Mai simplu e însă de la Halta Stana, de la care se fac pe jos paroximativ 10 minute până la Cetatea Ciorii.

***

Almașu, în limba maghiară Nagyalmás, este o comună din județul Sălaj, ce include și satele: Băbiu, Cutiș, Jebucu, Mesteacănu, Petrinzel, Sfăraș, Stana și Țăudu. La recensământul din anul 2011 comuna număra 2237 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 2853 locuitori), dintre care: româmi – 55,11%, maghiari – 32,4%, romi – 9,74% și restul –necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei sălăjene Almașu, astăzi se prezintă astfel: ortodocși – 60,75%, reformați – 33,12%, penticostali – 1,07%, baptiști – 1,25% și restul – nedeclarată sau altă religie. Atracțiile turistice ale comunei sunt: Bisericile de lemn din Băbiu, Sfăraș, Stana și Mesteacănu, Bisericile reformate din Almașu și Stana, Castelul "Csáky" din satul Almașu, Ruinele Cetății Almașului și Monumentul Eroilor din Almașu.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.40 - 2 raspunsuri

  • Turnul de apă din Carei

    8D82C08E-519E-4708-8EC8-CCBE0C3EE2FD.jpg?profile=RESIZE_710x

  • În partea de vest a grădinii castelului Károlyi - Carei, Satu Mare, la sfârsitul secolului al-XIX-lea se găsea „Casa berii”, iar în anul 1888 contele Karolyi Istvan a cumpărat terenul, lărgind astfel grădina castelului, iar în Strada Jozsef Atilla au fost construite casele de administrație ale moșiei.

    1737544.jpg?profile=RESIZE_710x

    La sfârșitul veacului al XIX-lea Turnul de apă din Carei, aflat în centrul municipiului, avea rolul de a aproviziona Castelul Károlyi cu apă și curent electric. Turnul a fost construit de contele Károlyi István în anul 1888 și are o înălțime de 33 de metri, la sfârșitul secolului al XIX-lea fiind una dintre cele mai înalte clădiri din oraș.

    54653116.jpg?profile=RESIZE_710x

    Pe zidul turnului se află un suport de lampă din fier forjat, iar în vârful construcției poate fi admirat simbolul familiei Károlyi… pasărea Karul, ambele opere de artă executate de meșterii careieni, coordonați probabil de Ősz János. Potrivit scrierilor (extrem de puține) rămase peste vreme, prin anumite dispozitive hidraulice apa ajungea în castel și în grădina acestuia printr-un sistem de 26 de țevi din metal. Totodată, cu ajutorul sistemului gândit de inginerii vremii, turnul asigura și necesarul de curent electric pentru locuitorii castelului.

    nagykaroly-latnivalok-mozaik.png?profile=RESIZE_710x

    8677168898?profile=RESIZE_710x

    8677189488?profile=RESIZE_710x

    8677190876?profile=RESIZE_710x

  • ... cred că aţi uitat să postaţi şi Puncajul curent!...

    • ADEVARAT, SCUZATI!

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->