categorii forum

CE MONUMENT E IN POZA DE MAI JOS?

Ieri am prezentat Hotelul Cerna din stațiunea Băile Herculane - jud. CARAȘ SEVERIN.

  

Hotelul “Cerna” este situat în centrul stațiunii Băile Herculane, județul Caraș Severin, pe Strada 1 Mai, la nr. 1. În perioada interbelică (anul 1936) zestrea edilitară a stațiunii Băile Herculane s-a îmbogățit cu acest hotel, construit în stil autentic românesc dupã planurile arhitectului Ioan Precup. Hotelul dispune de 40 camere duble și 4 apartamente dotate cu baie proprie, cu cadă sau duș, mobilier, televizor, cablu și telefon. Hotelul mai dispune şi de restaurant, centru de conferinte, salon masaj, piscină în aer liber, bar de zi, sală fitness, centru de cură, lift, parcare, depozitare valori, și facilitati pentru persoanele cu handicap. Pentru refacerea sănătăţii Hotelul Cerna oferă factori naturali de cură cum sunt: izvoarele cu apă termală şi sulfuroasă dar şi o modernă bază de tratament: electroterapie, magnetodiaflux, laser terapeutic, aerosol, hidrokinetoterapie, kinetoterapie.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ORA 11.06 - 2 RASPUNSURI

  • Colegiul Național „Andrei Mureșanu” - Bistriţa (Bistriţa Năsăud)

  • Școala Regală Fetelor de Mijloc din Bistrița (Bistriţa-Năsăud), astăzi Colegiul Național „Andrei Mureșanu”

    big_%C5%9Ecoala_regal%C4%83_medie_de_fete_bistri%C5%A3a_4.jpg

    ...

    Este o clădire dezvoltată pe patru etaje, cu o formă de L implantată la intersecția Fleischeralee cu Schneidersamm. Clădirea are fața lungă paralelă cu noul bulevard, un subsol cu ​​luminatoare dreptunghiulare, un parter care are axele mediane o poartă de intrare și două intrări în axele nr. 2 și 15 pentru cadrele didactice, cele două axe evidențiate printr-o ușoară resalită, încoronată de frontoane arcuite în stil Secession.

    10024.jpg?profile=RESIZE_710x

    Școala de stat [1917] - din colecția Mircea Calu - Colegiul National "Andrei Muresanu"

    Limita dintre parter și etajul 1 este subliniată de o centură. La etajul 1 fațada are deschideri dreptunghiulare, cu două ferestre cu canelură, conturate de margini și solbancuri, iar la etajul superior deschiderile au vârful semicircular. Sub cornișă era așezat un decor de ghirlande. Acoperișul cu două ape este străpuns de luminatoare în planul capacului.

    Restaurari lemn | Colegiul „Andrei Muresanu” Bistrita

    Clădirea a fost construită după proiectul arhitectului Louis Ybl, cu 10 săli de clasă spațioase dotate cu bogate colecții de fizică, chimie, istorie naturală, salon, sală de gimnastică și birouri. În partea dreaptă era situată casa directorului și a îngrijitorului. Partea de est a fost ocupată de școala primară de stat, cea de sud a fost ocupată de Școala civilă pentru fete.

    Restaurari lemn | Colegiul „Andrei Muresanu” Bistrita

    În 1919 Școala Civilă Maghiară a fost preluată de statul român și a devenit „Școala Civilă de Fete Bistrița”. În perioada interbelică a funcționat sub denumirea de „Școala de fete din România mijlocie”, „Școala gimnazială de fete” „Gimnaziul de fete”. După reforma educațională din 1948, aceasta fuzionează cu Al. Colegiul Odobescu și devine „Școala Gimnazială Mixtă nr. 2 ”.

    liceul_andrei_muresanu.jpg?profile=RESIZE_710x

    Fără a reprezenta o realizare arhitecturală de prim rang, clădirea fostei școli maghiare este una dintre puținele clădiri din Bistrița marcate de spiritul artei din 1900. Sub acest aspect clădirea este construită într-un reper istoric și arhitectural care a necesitat includerea ei în categoria monumentelor cu valoare locală din Lista monumentelor istorice.

    385833_294954147215710_599615695_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-5&_nc_sid=9267fe&_nc_ohc=qtlZ3aDAKqMAX8dDOCI&_nc_ht=scontent.fsbz3-1.fna&oh=978d209ec8fe87d374fefdedacfb8840&oe=616BDA95&profile=RESIZE_710x

    Fără schimbări majore suferite pe parcursul timpului, clădirea rămâne o construcție unitară în deceniul 7 al secolului trecut la care s-a adăugat o nouă aripă care dă actuala planimetrie „U” cu o curte interioară a școlii.

    Colegiul Național Andrei Mureșanu - Bistrita - PATRIMONIU BISTRIȚA-NĂSĂUD

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->