sursa: descoperă.ro
Filmele SF au reușit de-a lungul timpului să extindă limitele tehnologiei și ale creativității artiștilor.
Filmele science fiction s-au bucurat de un public extrem de larg de-a lungul timpului, reușind să ofere diferitelor generații imagini ale unui posibil viitor. Pornind de la modul în care aceste creații au preconizat diferitele tehnologii pe care le folosim în prezent sau chiar întâlnirea cu alte civilizații din Univers aceste filme au ajuns destul de repede să devină clasice.
De-a lungul timpului au apărut mii de filme SF, acestea inspirând noi producții de acest tip, dar și dând naștere unor universuri mult mai extinse. Syfy a creat o listă cu zece dintre cele mai bune filme ale acestui gen. Într-o mini-serie de 10 postări încerc să prezint acest top 10.
Aştept sugestii şi pentru alte topuri cinematografice, pe diferite genuri sau subiecte.
Vizionare plăcută!
3. 2001: A Space Odyssey
2001: O odisee spațială (2001: A Space Odyssey) este un film SF din 1968 regizat de Stanley Kubrick. Scenariul, scris de Kubrick și Arthur C. Clarke, se ocupă cu teme precum evoluția umană și tehnologia, inteligența artificială, viața extraterestră. Filmul se remarcă prin realismul științific precum și prin efectele speciale folosite în premieră.
Filmul 2001: O odisee spațială, lansat cu câteva luni înaintea publicării romanului lui Clarke, a avut parte de o primire în general favorabilă. Deși unii critici - în special din rândul scriitorilor SF - au fost dezamăgiți de banalitatea dialogurilor, marea majoritate au fost impresionați de efectele speciale și de grandoarea filmului, pe care l-au considerat un reper pentru filmele de gen.
În afara faptului că a avut un succes financiar uriaș, adunând 190 de milioane de dolari în condițiile în care bugetul a depășit cu puțin 10 milioane, filmul a fost recompensat și cu o serie de premii, printre care se numără premiul Oscar pentru "Cele mai bune efecte vizuale" și premiul Hugo pentru "Cea mai bună prezentare dramatică".
Titlu originar: 2001: A Space Odyssey
Gen: space adventure film, film de aventuri, film thriller, film bazat pe literatură, film de mister, Film epic, film fantastic, thriller , Regizor: Stanley Kubrick
Autor: Arthur C. Clarke, Stanley Kubrick
Scenarist: Stanley Kubrick, Arthur C. Clarke
Bazat pe: The Sentinel
Producător: Stanley Kubrick
Distribuitor: Metro-Goldwyn-Mayer
Studio: Metro-Goldwyn-Mayer Modificați la Wikidata
Director de imagine: Geoffrey Unsworth, John Alcott
Montaj: Ray Lovejoy
Muzica: Richard Strauss, Aram Haciaturian, György Ligeti, Johann StraussCostume: Edwin Hardy Amies Modificați la Wikidata
Distribuție: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester, Leonard Rossiter, Margaret Tyzack, Robert Beatty, Sean Sullivan, Douglas Rain, Ed Bishop, Peter Schiff, Ann Gillis, Vivian Kubrick, Kenneth Kendall, Bill Weston, Alan Gifford, Arthur C. Clarke, Daniel Richter, Terry Duggan, John Ashley ,
Premiera: 2 aprilie
Durata: 143 min.
Țara: Statele Unite ale Americii, Regatul Unit
Filmat în: Amalgamated Studios, Harris – Namibia, Monument Valley – Arizona, Utah - Tabernas Desert, Shepperton Studios
Locul acțiunii: Clavius Base, Discovery One, Jupiter, Craterul Tycho, Africa, Luna
Limba originală: limba engleză, limba rusă
Premii:
- National Film Registry
- Premiul Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale
- Kansas City Film Critics Circle Award for Best Director
- Kansas City Film Critics Circle Award for Best Film
- David di Donatello for best foreign production
- BAFTA Award for Best Sound
- Premiul Hugo pentru cea mai bună prezentare dramatică
- National Board of Review: Top Ten Films
Nominalizări:
- Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor
- Premiul Oscar pentru cele mai bune decoruri
- Premiul Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale
- Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original
- Directors Guild of America Award for Outstanding Directing – Feature Film
- BAFTA pentru cel mai bun film
- Premiul Hugo pentru cea mai bună prezentare dramatică
- United Nations Awards
- BAFTA Award for Best Sound
Buget: 10.500.000 dolari americani
Încasări: 190.700.000 dolari americani
Urmat de: 2010
https://filmehd.se/2001-a-space-odyssey-1968-filme-online.html
sau
https://serialeonline.biz/2001-a-space-odyssey-1968/
Bonus: muzica din film
Răspunsuri
Odiseea spațială (titlu original Space Odyssey) este o serie științifico-fantastică a autorului britanic Arthur C. Clarke. Seria explorează sistemul solar (în special planeta Jupiter cu sateliții ei) și prezintă evoluția vieții inteligente în cadrul acestuia.
Conținutul seriei
Seria conține patru romane, două filme și două povestiri. Acestea din urmă nu se potrivesc cu evenimentele prezentate în cadrul seriei, dar, datorită faptului că ideile prezentate în ele au stat la baza primul roman, sunt considerate ca făcând parte din serie.
Originea seriei
La sfârșitul anului 1948, Clarke a scris o povestire de 4000 de cuvinte pentru un concurs finanțat de BBC. Povestirea, intitulată "Sentinela", relata despre descoperirea pe Lună a unui artefact extraterestru amplasat acolo pentru a supraveghea dezvoltarea rasei umane. BBC a respins povestirea, care avea să fie publicată abia trei ani mai târziu, în unicul număr al publicației 10 Story Fantasy[1].
În vara anului 1964, Clarke a fost contactat de regizorul Stanley Kubrick, care era interesat de realizarea unui film SF de calitate. În timpul dezbaterilor legate de ideea intrigii, cei doi au decis că povestirea "Sentinela" putea constitui un bun punct de plecare. Inițial, Clarke a fost desemnat să scrie scenariul filmului, dar în timpul uneia dintre ședințele lor, Kubrick a sugerat ca, înaintea începerii scenariului propriu-zis, să-și dea frâu liber imaginației scriind întâi un roman care să stea la baza filmului. Prima parte a acestuia (în care extratereștrii influențează strămoșii primitivi ai oamenilor) este similară din punct de vedere al intrigii cu o povestire mai veche a lui Clarke, "Fantastica întâlnire din zori".
Spre sfârșit, romanul și scenariul au ajuns să fie scrise în paralel, ambele primind feedback. Despre această experiență, Clarke a declarat:
Clarke a finalizat o primă versiune a romanului 2001: O odisee spațială în 1964, intenționând să o publice în 1965, înainte de lansarea filmului, programată pentru 1966. După multe amânări, filmul a fost lansat în primăvara anului 1968, înaintea publicării cărții, care a avut loc câteva luni mai târziu. Deoarece programul făcea dificilă colaborarea între ei la scrierea romanului, acesta a fost considerat în întregime opera lui Clarke, ceea ce a creat impresia că romanul era o novelizare a filmului de care Kubrick ar fi profitat pentru a submina paternitatea lui Clarke asupra subiectului. Acesta este unul dintre motivele pentru care o serie de detalii diferă între film și carte. Dacă filmul conține puține explicații ale evenimentelor, Clarke a oferit în roman explicații ale cauzelor și efectelor acestora. În plus, Clarke a păstrat ideea originală ca monolitul să se afle în apropierea planetei Saturn, idee la care Kubrick a renunțat din motive tehnice. Filmul a mutat acțiunea în apropiere de Jupiter, o planetă mult mai ușor de simulat cu mijloacele tehnice ale vremii[3].
Scenariul filmului a fost nominalizat în 1969 pentru un premiu Oscar.[4]
Inițial, atât Clarke cât și Kubrick au considerat subiectul închis și au respins ideea unei posibile continuări a proiectului 2001. Însă, în 1979, sondele spațiale Voyager 1 și Voyager 2 au ajuns în apropierea planetei Jupiter și au transmis imagini despre ea și despre sateliții ei. Noile informații primite despre această regiune a sistemului solar l-au îndemnat pe Clarke să ia în considerare descrierea lor pentru publicul larg în ceea ce putea deveni o continuare a romanului 2001. El a scris un rezumat al acestei posibile continuări și l-a trimis atât agentului său, Scott Meredith, cât și lui Kubrick. Dacă acesta din urmă nu a fost interesat de proiect, primul l-a îndemnat să scrie cartea care avea să devină 2010: A doua odisee. Cartea a apărut în 1982 și a fost ecranizată doi ani mai târziu în regia lui Peter Hyams[5].
Planurile de explorare a spațiului includeau, pentru anii '80, lansarea misiunii Galileo, care avea să realizeze un studiu detaliat al sateliților lui Jupiter. Clarke s-a decis să profite de informațiile pe care aceștia aveau să le trimită pentru a scrie o a treia carte, însă Dezastrul navetei spațiale Challenger a amânat proiectul celor de la NASA. În consecință, Clarke a decis să profite de revenirea periodică a cometei Halley în sistemul solar pentru a scrie 2061: A treia odisee, un roman pentru care editorul i-a oferit un avans de doar un dolar[6].
După ce misiunea Galileo a fost dusă la bun sfârșit cu o întârziere de câțiva ani, Clarke s-a folosit de materialul adunat de acestea pentru a scrie o ultimă carte a seriei, intitulată 3001: Odiseea finală.
Cronologie
Personaje
sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Odiseea_spa%C8%9Bial%C4%83
Transcriind răspunsul de mai sus mi-a venit ideea de a republica în Biblioteca Cronopedia lucrările seriei Odiseea spaţială. Ce ziceţi? Le vom citi?