categorii forum

Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Monumentul eroilor din orașul Strehaia - MEHEDINȚI.

  

Monumentul eroilor din orașul Strehaia, județul Mehedinți s-a dezvelit în data de 15 august 1922 în amintirea eroilor căzuți în primul război mondial, el fiind situat în centrul orașului, pe Strada Republicii, la nr. 126. După mai bine de 30 de ani de uitare și părăsire, orologiul situat pe Monumentul Eroilor Strehăieni căzuți pe câmpul de luptă în războiul pentru întregirea neamului , din anii 1916-1918, situat în Parcul Primăriei, și-a regăsit strălucirea de altădată. Despre ridicare acestui monument, cartea istoricului strehăian C.A.Protopopescu consemnează: „Pentru acesta s-a format un comitet de inițiativă compus din: Alexandru Brăescu, ofițer de rezervă, primar al strehăii  (fratele scriitorului Brăescu), D. Ghimpău, plutonier de rezervă și avocat din Strehaia, V. Macarie, farmacist, secretarul comitetului, P. Muică, medic, casierul comitetului și V. Proineanu, ofițer de rezervă și avocat. Comitetul de organizare a lansat la sfârșitul anului 1919 și ianuarie 1920, un apel către populație: „Oameni buni, oameni cuminți și cu dragoste de neam, am pus la cale să ridice în Strehaia și satele Lunca Banului, Slătinic și Ciochiuți, câte un Monument în amintirea eroilor morți pentru Țară, Tron și Rege, precum și în cinstea viețuitorilor rămași infirmi, luptând a face România Mare de azi. …Să nu așteptați să cerșim și să precupețim pe acești eroi și bravi copii ai țării, ci voi singuri să veniți să aduceți bani din averea și munca voastră de toate zilele și în nici un caz mai puțin de 5 lei….La apelul lansat a răspuns cea mai mare parte a locuitorilor, reușind să se strângă prin cele 97 de liste de subscripție, 22667,70 lei….Construcția monumentului a costat 40000 lei. Monumentul este făcut din ciment și piatră, blocuri cioplite, sub forma unei mici capele, în care s-a instalat un ceas italian care anunță orele…și tot pe partea din față și cele două laturi au fost așezate plăci de marmură cu numele ofițerilor, subofițerilor și soldaților căzuți pe câmpul de luptă în Războiul din 1913, 1916 -1919, iar deasupra a fost așezat un vultur din piatră. Inaugurarea și dezvelirea monumentului s-a făcut pe data de 28 august 1922”, se arată în lucrarea lui C.A.Protopopescu. Orologiul din Strehaia este unic în sine prin faptul că a fost restaurat și redat populației pe vechiul clopot de aramă existent încă de la inaugurare, dar și prin faptul că pe cadran, cifra IV este scrisă altfel, adică IIII. Pentru această situație există și o logică. Încă din secolul al XIV-lea, există o convenție a ceasornicarilor, ca cifra 4 să fie înscrisă cu patru linii “IIII” și nu “IV”, ca semn al originalității. Convenția ceasornicarilor este și astăzi respectată. Niciun ceas original nu are cifra 4 altfel. Realitatea se susține din nevoia eliminării confuziei între cifra IV și cifra VI, care poziționate pe circumferința cadranului generează asemănare la o privire neatentă.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ORA 11.34 - 2 raspunsuri

  • Biserica romano-catolică din Târgu-Lăpuş - Maramureş

  • Târgu Lăpuș, Biserica romano-catolică (Maramureş)

    tglapus_biscat1.jpg?profile=RESIZE_710xBiserica catolică de pe strada principală a orașului Târgu Lăpuș se găsește vis-a vis de biserica reformată. Biserica gotică medievală construită în partea estică a localității pe vremea reformatizării a ajuns la unitarieni, majoritari la acea vreme. În 1622 a ajuns la reformați.

    Catolicii a început să se reorganizeze doar în 1752, cu sprijinul Mariei Terezia. În 1783 a sosit în oraș primul preot permanent. Atunci slujbele erau ținute într-o casă. În 1787 a fost construită o capelă și casa parohială. Biserica a fost construită în 1813, iar în 1904 s-a deschis și școala catolică.

    Biserica romano-catolică din Tg. Lăpu are hramul "Înălțarea Sfintei Cruci" (ridicată în 1752,  restaurată în 1831). A fost construită după un plan realizat de Ungvari Gheorghe pe locul unei mai vechi parohii reformate din 1630. Este construită în stil romanic.

    Fișier:BisRCatTgLapus.JPG

    man0114636.jpg

    Biserica catolica, Targu Lapus , Foto: WR Biserica catolica, Targu Lapus , Foto: WR Biserica catolica, Targu Lapus , Foto: WR

     35. MAGYARLÁPOS | Tündérkert | Kézikönyvtár

    Magyarlápos – Bukaresti Rádió

    Magyarlápos, Sztojka, Üdvözlet Magyarlápos és Stoj... | Képcsarnok | Hungaricana

    9936921891?profile=RESIZE_710x

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->