CE MONUMENTE E ÎN POZA DE MAI JOS?

Ieri am prezentat Biserica evanghelică fortificată din satul Șaeș, comuna Apold - MUREȘ. 

 

Biserica evanghelică fortificată din Șaeș este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Șaeș, comuna Apold, județul Mureș. Ansamblul este format din două monumente și anume: Biserica evanghelică și Incinta fortificată (fragmente), turn și spații de depozitare fortificate. După ce biserica romanică din Șaeș s-a prăbușit în 1802, ruinele au fost complet îndepărtate, iar pe locul lor s-a ridicat o biserică sală în stil neoclasic, cu cor îngustat și turn-clopotniță, în partea de vest. Noua construcție a fost terminată în anul 1820. Fațadele turnului și bisericii prezintă o compoziție subtilă de pilaștri și cornișe. Turnul are un acoperiș piramidal cu învelitoare din țigle glazurate colorate și coif acoperit cu tablă . Interiorul bisericii este definit de amenajarea sa unitară, uniformă, realizată într-o singură etapă de construcție. Deosebit de frumoasă este ușa de intrare, în stil empire. Din fortificație se mai păstrează ruine ale zidului de incintă, un mic turn de apărare și o casă fortificată care a fost construită probabil pentru depozitarea proviziilor și a servit drept casă de rugăciuni în timpul construirii noii biserici. Din păcate această clădire este în pericol de prăbușire. De asemenea și biserica prezintă degradări diverse, unele chiar structurale, ambele clădiri având nevoie de măsuri urgente de reparații.

***

Șaeș, mai demult Șaieș, Șaeșiu, Săieș, sau Șais, în dialectul săsesc – Schâs sau Šâs, în germană – Schaas sau Schees, în maghiară – Segesd, este un sat cu 1271 locuitori, în comună Apold, județul Mureș. Prima atestare documentară a satului parvine din anul 1302. Denumirea maghiară a satului, Segesd, provine din cuvântul „seg”, acesta putând fi tradus ca „în spatele colinei”. Localitatea s-a numărat în ultimii 400 de ani printre cele mai înstărite așezări săsești din jurul Sighișoarei, proximitatea față de oraș aducându-i numeroase avantaje de-a lungul secolelor.

***

Apold, în maghiară - Apold, în germană – Trappold, este o comună din județul Mureș, care include și satele: Daia, Șaeș și Vulkan. La recensământul din anul 2011 comuna număra 2892 locuitori, în creștere față de recensământul anterior (anul 2002 – 2722 locuitori), dintre care: români – 70,5%, maghiari – 2,8%, romi – 21,88%, germani – 1,41% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei mureșene Apold, astăzi se prezint astfel: ortodocși - 85,99%, romano-catolici - 1,17% - reformați - 1,1%, penticostali - 4,91%, luterani - 1,03% și restul altă religie. Atracțiile turistice ale comunei sunt: Biserica Sfântul Gheorghe din Apold și bisericile fortificate din Apold, Daia, Șaeș și Vulkan.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 12.44 - 3 raspunsuri

  • Muzeul de Istorie Naturală Sibiu este o secție a Muzeului Național Brukenthal și are, la rândul lui, două subsecții:

    • Muzeul de Istorie a Farmaciei - aflat în Piața Mică nr. 26
    • Muzeul de Vânătoare August von Spiess - situat pe str. Școala de Înot nr. 4.

    Muzeul de Istorie Naturală

    Actuala clădire a muzeului a fost construită în anii 1894-1895 în fostul parc al Teatrului, pe strada Cetății nr. 1.

    Ca urmare a creșterii numărului de colecții, spațiul care adăpostea fondul muzeal a devenit impropriu și a devenit necesară construirea unei clădiri proprii. Fondurile pentru construirea noii clădiri au fost strânse prin donații și contribuții ale diferitelor instituții politice și științifice, societăți bancare și obștești.

    În toamna anului 1894 în fostul parc al teatrului au fost începute lucrările de construcție ale clădirii cu scop muzeal, după proiectul arhitectului clujean C.W. Fr. Maetz, originar din Mediaș. Inaugurarea festivă a muzeului a avut loc la 12 mai 1895. În spațiile acestei clădiri au fost aduse colecțiile Societății Ardelene de Științe Naturale.

    Clădirea a fost construită în stilul Renașterii italiene târzii, având trei nivele (demisol, parter și etaj).

    Muzeul de istorie sibiu | Cfr calatori bacau cluj

    Bazele muzeului au fost puse în 1849, prin înfiinţarea Societăţii Ardelene de Ştiinţe Naturale (Siebenbürgischer Verein für Naturwiessenschaften), din care au făcut parte personalităţi marcante ale vieţii ştiinţifice şi culturale interne şi internaţionale.
    Sediul Societăţii Ardelene de Ştiinţe Naturale, a cărui inaugurarea festivă a avut loc în data de 25 mai 1895, a fost construit de către arhitectul clujean C.W. Friedrich Maetz.

    SIBIU - EXPOZITIE - MUZEUL DE ISTORIE NATURALA | AGERPRES • Actualizează lumea.

    Clădirea este plasată în porţiunea dintre incintele a III-a (demolată) şi a IV-a. Faţada principală, de conformaţie neoclasică, are un portic cu patru coloane ionice deasupra căreia se află un balcon cu balustradă. Spre balcon se deschid trei uşi dreptunghiulare înscrise în arc de descărcare semicircular prevăzută cu cheie de arc în formă de volută. Cele trei axe sunt separate prin patru coloane corintice adosate care susţin un antablament cu friză inscripţionată cu cifra MDCCCXCIV (1894).

    Muzeul de Istorie Naturală Sibiu, Muzeul de Istorie Naturală Sibiu - Romania - Carte poștală - 39722

    Colecţiile muzeului însumează aproape 1.100.000 de piese din domeniile geologiei, paleontologiei, botanicii şi zoologiei, aflându-se din acest punct de vedere pe locul doi în reţeaua naţională de profil.

    HOPCT 31334 MUZEUL DE ISTORIE NATURALA SIBIU -JUD SIBIU-NECIRCULATA | Okazii.ro

    Image 1 - Romania Sibiu Muzeul de Istorie Naturala Postcard

    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

  • Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu

  • Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu (înfiinţat în 1849, actuala clădire construită în 1894-1895)

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->