categorii forum

Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Izvorul Horia din stațiunea Borsec - HARGHITA

Horia este numele unui izvor de apă minerală carbogazoasă, bicarbonatată, amestecată, ce conține calciu, magneziu și sodiu, și este recomandată pentru: gastrită supraacidă, constipație ușoară, pietre la rinichi și ficat, proteinurie și nefrită cronică. Izvorul Horia este situat în centrul stațiunii Borsec din județul Harghita, lângă Bulevardul 7 Izvoare, fiind cunoscut și sub denumirile: Boldizsar, Madonna sau Izvorul nr. 3. Prima analiză chimică a apei izvorului a efectuat-o doctorul Than Károly în anul 1889. Pe vremea aceea capacitatea izvorului era de 3942000 litri pe an, iar temperatura apei se încadra în limitele 8,2 – 10 grade Celsius. În perioada cât Izvorul Principal al stațiunii a fost în amenajare (anul 1837) a fost îmbuteliată apa izvorului Horia. Până la mijlocul secolului al XVIII-lea erau două izvoare unu lângă altul, la un metru distanță, care erau în prize separate, dar în anul 1879 izvoarele au fost grupate.

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 14.40 - 4 raspunsuri

  • Catedrala Mitropolitană Iaşi

  • Catedrala Mitropolitană din Iași, cu hramul Sfânta Parascheva, Întâmpinarea Domnului și Sfântul Mucenic Gheorghe, este biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, una dintre cele șase catedrale mitropolitane ortodoxe din România.

  • .CATEDRALA METROPOLITANĂ IAŞI

    Actuala Catedrală mitropolitană este o construcţie monumentală din veacul al XIX-lea, construită pe locul unde s-au aflat temeliile a două biserici mai vechi: biserica Albă (sec. XV) şi biserica Stratenia (sec. XVII).

    Actul de naştere al edificiului este decretul domnitorului Ioan Sandu Sturdza (8 august 1826), însă piatra de temelie şi construcţia propriu-zisă se datorează râvnei şi ostenelilor mitropolitului Veniamin Costachi. Lucrările au început în anul 1833. Arhitecţii vienezi Johann şi Gustav Freiwald au adoptat pentru noua biserică stilul neoclasic, întâlnit şi la alte biserici monumentale din ţări europene. S-a lucrat intens până în anul 1841, dar în 1842 mitropolitul Veniamin a fost silit să se retragă din scaun şi lucrările au fost întrerupte.

    Catedrala Mitropolitana Iasi

    Totodată, au apărut probleme serioase în legătură cu rezistenţa turlei din pricina greutăţii cupolei centrale de mari dimensiuni şi timp de aproape 40 de ani biserica a rămas neterminată. La stăruinţele mitropolitului Iosif Naniescu (1875-1902), autorităţile statului român independent hotărăsc reluarea lucrărilor.

    Catedrala Mitropolitana Iasi

    La 15 aprilie 1880 se pune cea de-a doua piatră fundamentală. Planurile sunt refăcute de arhitectul Alexandru Orăscu, rectorul Universităţii din Bucureşti, care adaugă cele două rânduri de pilaştri masivi din interior. Se renunţă la cupola de mari dimensiuni, înlocuind-o cu un sistem de patru bolţi, despărţite prin arce transversale. Pictorul bucureştean, Gheorghe Tăttărăscu, împodobeşte Catedrala cu icoane şi elemente decorative care impresionează prin diversitate şi sensibilitate de influenţă renascentistă, noutăţi căutate de pictura bisericească românească în secolul al XIX-lea, dar respectând canoanele Erminiei ortodoxe.

    Sfinţirea Catedralei, la 23 aprilie 1887, a fost o sărbătoare pentru întreaga naţiune. Familia primului rege al României, Carol I, şi-a legat numele de acest sfânt lăcaş prin donaţii de mare preţ, fiind pictată în tabloul votiv de la intrare.

    Foto) Catedrala Mitropolitană din Iași | Doxologia

    Odor de sfinţenie, izvor de speranţă şi mângâiere sufletească, moaştele Sf. Cuv. Parascheva, aduse aici de la Mănăstirea „Trei Ierarhi” în anul 1889, sunt un dar de mare preţ pentru clerici şi credincioşi. Astăzi, alături de acestea, în Catedrală se află şi o parte din moaştele Sf. M. Mc. Gheorghe.

    Catedrala Mitropolitana - Iasi, Regiunea Moldova | Informatii si galerie imagini, hoteluri in apropiere

    Momente de sărbătoare, de bucurie duhovnicească au marct în ultimii ani ziua Sf. Parascheva: aducerea moaştelor Sf. Ap. Andrei din Patras (Grecia), în anul 1996, ale Sf. M. Mc. Gheorghe din Livadia (Grecia), în anul 2000 şi a cinstitului brâu al Maicii Domnului din Volos (Grecia), în anul 2001.

    Catedrala Mitropolitana din Iasi – Traducator.info

    Catedrala trăieşte mereu în lumina învierii, prin râurile de apă vie ale rugăciunii.

    Turist în Orașul Iași (Iassy/Jassy): Catedrala Mitropolitană din Iași

    Catedrala Mitropolitană din Iaşi, cel mai mare sfânt lăcaş din capitala Moldovei - Ziar Info Iași | Stiri Iasi

    Video) De ce are Catedrala Mitropolitană din Iași hramul „Întâmpinarea Domnului”? | Doxologia

    Catedrala Mitropolitana Iasi - Iasi, Romania - Convent & Monastery, Christian Church | Facebook

    Catedrala Mitropolitana din Iasi, omisa din circuitul 3D al Iasului, platit cu 10 mii de euro de la bugetul local - Agorapress

    Mitropolia din Iasi | Catedrala Mitropolitană din Iași

    Foto) Catedrala Mitropolitană din Iași | Doxologia

  • Hrisovul domnesc din 8 august 1826, emis de Ioniță Sandu Sturdza, Domn al Moldovei între 1822-1828, privind lucrările de proiectare și construire a noii biserici, este considerat a fi actul de naștere al Catedralei mitropolitane Iaşi.

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->