categorii forum

Ce monument e in poza de mai jos?

10594513682?profile=RESIZE_584x

Ieri am prezentat Vila Gică Ștefănescu din municipiul Câmpulung Muscel - ARGEȘ.

10594514290?profile=RESIZE_584x

10594514458?profile=RESIZE_400x

Vila Gică Ștefănescu din municipiul Câmpulung Muscel, județul Argeș, denumire și destinație actuală – Muzeul municipal (Secția Etnografie),   este o clădire civilă, cu statut de monument istoric, veche de aproape 300 de ani. Monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea, construit în stil muscelean, cu parter şi etaj, Casa Ştefănescu din strada Republicii nr. 5 este cea mai veche construcţie civilă a Câmpulungului. Clădirea a fost construită în anul 1735 de către tetrilogofătul Ştefănescu, ultimul proprietar fiind avocatul Gheorghe Ştefănescu, de aici şi numele vilei. Imobilul care găzduieşte Secţia de etnografie şi artă populară a Muzeului Municipal este şi un veritabil monument de artă veche românească. Imobilul a fost restaurat în anul 1928 de către celebrul arhitect câmpulungean Dumitru Ionescu Berechet (al cărui portofoliu de lucrări conţine peste 400 de proiecte impresionante prin diversitate), cel care din 1930 până în 1963 a fost arhitectul-şef al Patriarhiei Române, timp în care a proiectat peste 100 de biserici noi. De altfel, Dumitru Ionescu Berechet şi-a luat doctoratul în arhitectură cu lucrarea care a vizat Vila Ştefănescu, pentru care a primit şi premiul Salonului oficial de profil. Clădirea are aspect de locuinţă tipică din zona Muscel, având două etaje şi un foişor larg, cu stâlpi din lemn sculptat si acoperişul din şiţă. În interior se găsesc camere cu bolţi arcuite, uşi cu ancadramente din piatră sculptată şi ferestre cu vitralii pe teme istorice. Se păstrează de asemeni căminele arhaice din teracotă smălţuită şi mobilierul rustic, specific satului muscelean. La două decenii de la premierea din cadrul Salonului oficial de arhitectură, vila Gică Ştefănescu a fost donată Academiei Române pentru a fi transformată în muzeu. În anul 1952, aici este reorganizat Muzeul Orăşenesc Câmpulung cu colecţiile istorie, ştiinţele naturii, artă populară, artă plastică, iar 26 de ani mai târziu, în 1977, devine Secţia de etnografie şi artă populară a aceluiaşi muzeu. Cei care o vizitează pot vedea aici interioare ţărăneşti specifice zonei Muscel, colecţii impresionante de ceramică şi port popular specific zonei, dar şi diverse obiecte specifice multiplelor ocupaţii tradiţionale din mediul rural care conturează o imagine aproape completă a Muscelului tradiţional. De altfel, chiar lângă clădire poate fi admirată statuia unei ţărănci ce poartă o maramă specifică Muscelului, o lucrare semnată de cunoscutul sculptor Constantin Baraschi, originar din oraşul Câmpulung.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 4
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.15 - 5 raspunsuri

  • Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, Lipova, Arad

    IMG_4704-e1442311986367.jpg?profile=RESIZE_710x

    Biserica Ortodoxa „Adormirea Maicii Domnului„, la a cărei ridicare a contribuit, potrivit tradiției, și domnul Țării Românești, Basarab I.

    Despre existența unei biserici ortodoxe la Lipova se amintește de pe vremea lui Ludovic cel Mare – 1342-1382. În 1427 se pomenește despre existența unei biserici Greco-ortodoxe.Datând din secolul al XIV-lea, biserica din Lipova este contemporană cu primele monumente ecleziastice muntene: Tismana,Cozia și altele.

    Biserica din Lipova este împodobită cu două straturi de frescă veche,datând din secolul al XV-lea.În 1732 comunitatea ortodoxă lipovană, reface vechea pictură , iar în 1785 vechiul iconostas este dărâmat și înlocuit cu cel actual, pictat de Tenețchi.

    În anul 1792 proporțiile bisericii sunt amplificate, iar arhitectura primește un accent baroc.Ultima restaurare a fost făcută între anii 1928-1930 cu , contribuția substanțială a lui Sever Bocu – ministrul Banatului. Bolta a fost ridicată de la 7 la 14 metri, ferestrele au fost împodobite cu vitralii. ,,Biserica, odinioară Catedrală Episcopală , fu sfințită și redată destinației ei divine la 21 Decembrie 1930. Nu pentru noi, Doamne, ci pentru Gloria Ta și a Țării ,, ( Sever Bocu ).

  • O, Doamne! Oameni buni nu suntem în Ucraina, suntem pe un site paşnic în care dorim să ne simţim bine!. Ce-i cu atâtea împunsături (publice) între voi? Mîcar unul dacă ar fi comunicat în păarticular nu cred că am fi asistat la frecuşul ăsta care se împânzeşte şi pe colocvii.

    Dacă unul a fost mai rapid şi a posta, repostat mai repede care-i treaba? De ce nu ai fost tu care să faci acest lucru? Să vedem acum cum o fi, că nu se mai poate interveni după o postare!...

  • Biserică în cadul Ansamblului bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Lipova, AradAnsamblul este format din următoarele monumente:

    • Biserica „Adormirea Maicii Domnului” (cod LMI AR-II-m-A-00620.01)
    • Școala românească, azi școală generală (cod LMI AR-II-m-B-00620.02)

    800px-Biserica_Ortodoxa_Lipova2.jpg

  • Biserica Adormirea Maicii Domnului, Lipova - Arad

    Biserica ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului" este o capodoperă a artei feudale românești. Construită în trei etape, s-a îmbogățit în secolul al XIV-lea (pe la 1338) cu pronaosul și aproximativ jumătate din actuală nava, în stil bizantin, după cât se știe pe cheltuiala cnejilor români din valea Mureșului și poate - potrivit tradiției - chiar a lui Basarab I, domnul Țării Românești. Puternică comunitate românească din Lipova, investind sume considerabile, în 1797 a prelungit biserica până a luat formă actuală. În anul 1928 i s-au adăugat galeriile în interior. În exterior, bisericii, și în special turnului i s-au impregnat la sfârșitul secolului al XVIII-lea elemente ale stilului baroc și rococo.
    Biserica dispune și de valori picturale deosebite, realizate în mai multe etape. Frescele din nava veche situate lângă intrare au fost datate de către Nicolae Iorga în jurul anului 1500, având afinitate cu cele de la Mănăstirea Viforiţa (sec. XV) din Țara RomâneascăÎn 1732 cea mai mare parte a zidurilor, atât în interior, cât și în exterior au fost acoperite de splendidele fresce ale pictorului Nedelcu, lucrate în stil bizantin. În exterior ele au fost acoperite cu tencuialăfiind parțial dezvelite începând cu anul 1928, împreună cu străvechea poartă a "Eternității". Dintre ele se remarcă "Judecata din urmăși "Patriarhii Avram, Isac și Iacob". Dintre picturile ce se află pe iconostas, unele aparțin lui Pocroniu (sec. XVIII)  de exemplu cei patru evangheliști și Bună Vestire, de pe ușile împărătești. Cele mai însemnate sunt datorate lui Ștefan Tenetchi-Ponerechiu, dintre care "Sf. Ioan Botezătorul" a fost pictată în 1785. Restul aparțin unei etape mai târzii a activității pictorului ca de exemplu: "Cina cea de taină", "Ierarhul Nicolae", etc. Un interes deosebit reprezintă tronul arhieresc, frumos sculptat, adus din Moldova. Biserica ortodoxă din Lipova a servit în sec. XV-XVII drept catedrală a unor ierarhi (1408, 1563, 1606, 1651, etc. ) . În ultima perioadabiserica a fost restaurată, iar picturile conservate. 

     

    • Localităţi cu numele Lipova există ţi în Bacău. şi în alte ţări... (Cândva LŞipova aparţinea de Timiş). Spun toate acestea păentru că eru sunt de loc din zonă...

  • @Ivan Watson - "ciocu' mic"  e o vorbă în jargon. Fiecare profită de micile avantaje ale site-lui şi schimbul de "replici" îmi ldemonstrează că adevărul e undeva pe la mijloc. După mine primul răspuns e cel de la ora 11:21. Dar, la sesizarea ta, da, am eliminat posibilitatea de editare a răspunsurilor - odată postat un răspuns rămâne aşa cum a fost postat - poate fi şters sau completat cu alt răspuns , la altă oră evident. Şi sugestia ta mi-a dat idei şi pentru colocvii că şi acolo sunt unele "altercaţii" de acest gen. Dacă de bună voie nu se înţelege, putem şi constrânge. 42.gif42.gif42.gif

    • Nu vorbim de constrângere ca de o pedeapsă. Stabilim reguli, le știm cu toții și încercăm să ne încadrăm - cât se poate -, să fim responsabili și atât. E omenește să greșești, omenește să vrei/să poți să fii perfectibil. Scopul nu ne este aici de a ne lua ”pâinea de la gură”, mă gândesc eu că nu ne pretăm la așa ceva. Iar ce am scris mai jos despre cronologia momentelor e simplul, banalul adevăr. 

    • a, şi apropo, în trecut, dacă mai îţi aminteşti, chiar eu m-am grăbit să răspund şi din eroare am pus răspunsul greşit (de vreo două ori mi s-a întâmplat, nu am numărat geamurile sau nu am trecut corect localitatea/judeţul deşi era evident, adică era un monument unicat), dar când am sesizat am zis că nu mai are rost să modific!

  • Biserica ortodoxă din Lipova, jud. Arad, Strada 9 Mai 2, Lipova 315400

    719f1ab45683718d6dbb0f35560f1a69.jpg

     

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

activităţi recente

Mai Mult…
-->