Ce monument e in poza de mai jos?
Ieri am prezentat Gara din municipiul Dej - CLUJ
Gara Dej Călători este o stație de cale ferată care deservește municipiul Dej din județul cluj. Dej Calatori este unul dintre cele mai mari noduri de cale ferata din Transilvania, avand un flux mare de trenuri in fiecare directie. In Gara Dej Calatori poate fi vazuta, aproape tot timpul, o locomotiva "plug" remizata, folosita in timpul iernii pentru dezapezire in jud Cluj, Bistrita Nasaud, Salaj etc. Gara dispune de un total de 8 linii, din care 7 sunt electrificate si una neelectrificata. Dinspre Nord-Est vin 2 linii, una dinspre Brasov (Via Deda, Beclean pe Somes) si alta dinspre Satu Mare (Via Baia Mare, JIbou), ambele facand parte din M400. Dinspre Sud-Vest vine L401 (Apahida-Gherla-Dej Calatori-Beclean pe Somes-Salva-Ilva Mica). Din L401 se "rupe" si o linie industriala mica spre Ocna Dejului (2 km). In prezent, pentru trenurile de calatori, sunt folosite liniile 1, 2, 3 si 4. Pentru manevre sunt utilizate, in general, liniile 5 si 6. Trenurile de marfa (mai ales cele care stationeaza) folosesc liniile 7 si 8. Gara are 4 peroane, fiecare dintre ele avand latimii intre 1,5 si 4 metri. Fiecare peron deserveste cate 2 linii, cu exceptia peronului 1 care intr-o parte are linia 1, iar in partea opusa fiind cladirea garii. In momentul de fata doar 2 companii feroviare de transport calatori au oprire in Gara Dej Calatori. Este vorba despre operator national (CFR Calatori) si operatorul privat cu sediul in Cluj Napoca numit Inter Regional Calatori.In ceea ce priveste materialul rulant al companiilor feroviare de transport calatori, el se poate impartii in 2 categorii:
- Locomotive + Vagoane (acest tip de trenuri sunt operate de CFR Calatori la marea majoritate a trenurilor
- Automotoare (folosite de CFR Calatori - AM VT624 Desiro "Sageata Albastra", dar utilizate si de Inter Regional Calatori - AM BR628 Duewag)
Răspunsuri
ora 11.06 - 2 raspunsuri
Pavilionul 6 (sau Hotel Dacia) din Băile Herculane – Valea Cernei
De la Ospătăria cea mare, la sanatoriu militar
Ceea ce inițial s-a numit Ospătăria cea mare a fost terminată în 1824, suferind modificări radicale în 1906. Clădirea are subsol, parter, mezanin și trei etaje, fiind dotată, de la bun început, cu lift hidraulic. Fațada are o mulțime de detalii expresive, însă în prezent acestea sunt foarte degradate. Până în 1960, imobilul a fost în proprietatea Ministerul Apărării Naţionale, fiind sanatoriu militar.
Proiectul clădirii, realizat de arhitecții Guido Hoepfner și Géza György, a fost selecționat în urma organizării unui concurs. Pavilionul 6, având o structură cu subsol, parter, mezanin și trei etaje, dotată la vremea respectivă cu lift hidraulic, a fost ultima și, totodată, cea mai impunătoare construcție din Ansamblul de arhitectură balneară „Piața Hercules”. Fațada clădirii, cu multe detalii expresive, prezintă basoreliefuri cu oferta stațiunii la începutul secolului XX.
Băile Herculane - Pavilionul 6
Inițial, pe locul Pavilionului 6, a fost „Ospătăria cea mare”, construită în anul 1824, care a ars în anul 1900. Pe locul fostei ospătării a fost construită, în anul 1906, clădirea actuală a Pavilionului 6.