Ce monument e in poza de mai jos?
Ieri am prezentat Biserica romano catolică din orașul Șeini - MARAMUREȘ.
Biserica romano-catolică din orașul Șeini, județul Maramureș, estr cea mai veche biserică din localitate, dar și cea mai impozantă. Biserica fost zidită din donaţiile Bathory Zsuzsana, stăpâna Cetăţii Seini. Din donațiile acesteia s-au ridicat biserici și în localitățile vecine precum: Apa, Medieşu Aurit, Ilba, Tăuţii Măgherăuş și Livada. În peretele bisericii din Șeini este gravat ca an de construcţie - anul 1421. Biserica este situată în centrul localității, vis a vis de primărie. Iniţial biserica a fost construită în stil gotic, atât interior cât şi exterior, dar pe parcursul timpului, cu distrugerile şi incendierile suferite, invaziilor turceşti şi tătăreşti, a suferit importnate modificări mai ales la turnuri. Pe timpul Revoluției de la 1848 biserica a fost afectată de un puternic incendiu, fiind necesară reconstrucția ei, operațiune ce s-a terminat în anul 1870. Actualul plafonul al bisericii este împodobit cu icoanele pictate de Jakobey Karoly.
***
Șeini este o localitate cu 10105 locuitori, ce se întinde pe o suprafață de 58,91 kilometri pătrați. Declarat ca oras în anul 1988, este plasat la 26 km vest de Baia Mare, la 42 km est de Satu Mare și 24 km sud-est de Negrești-Oaș. La sud de oraș curge râul Someș. Șeini are în componența două sate: Sabisa și Viile Apei. La recensământul din anul 2011 orașul număra 8987 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 10105 locuitori), dintre care: romni – 78,01%, maghiari – 15,43%, romi – 2,13% și restul – necunoscută sau altă religie. Componența confesională a orașului maramureșan Șeini, astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 63,85%, romano catolici – 6,37%, reformați – 11,13%, greco catolici – 9,71%, baptiști – 1,51%, martorii lui Iehova – 1,19% și restul –nedeclarată sau altă religie.
Răspunsuri
ORA 11.07 - 2 RASPUNSURI
BISERICA REFORMATĂ DIN CHIBED (MUREŞ)
Prima biserică din Chibed, care se afla exact pe locul celei de azi, a fost construită în anul 1552, fiind apoi extinsă în 1640. Lângă ea s-a ridicat în același an un turn. Biserica a rezistat până în anul 1709, când în timpul luptelor dintre curuți și lobonți a fost incendiată. Credincioșii au construit din nou biserica și turnul din donații. Memoria renovării este și azi păstrată printr-un mod vizibil datorită inscripției de deasupra intrării gotice în turn: 1710 RENOVATA. Între anii 1781-1782 membrii parohiei au extins biserica și au înălțat turnul din cauza creșterii congregației. În anul 1786 au înconjurat biserica extinsă, care nu mai avea să existe mult, cu un gard de piatră. Nici 50 de ani nu a mai rezistat biserica, începând să cadă pradă deteriorării.
Astfel construcția bisericii de azi cu un potențial de 550 de locuri s-a finalizat în 1826.
Cea mai frumoasă decorațiune a bisericii este orga realizată de Bodor Péter. Planul de a face o orgă s-a născut în anul 1844 în Chibed. Orga, despre care și Bodor Péter scrie că este o operă de artă colosală, a fost gata în anul 1847, de Paști. Orga a fost recondiționată de mai multe ori, tuburile rechiziționate în timpul războiului fiind înlocuite. O restaurare a avut loc în 2012-2013. Constructorul de orgi s-a străduit să refacă întru totul orga încercând să o readucă la starea sa originală: un instrument cu 600 de tuburi și 10 registre care este potrivit atât pentru slujbele religioase cât și pentru concerte.
În perioada 2018-2019 Biserica Reformată Chibed fost reabilitată în cadrul proiectului ”Reabilitarea bisericii reformate Chibed, jud. Mureș”, finanțat în condițiile Programului Național de Dezvoltare Rurală în România 2014-2020., Măsura 19-LEADER, Sub-măsura 19.2-M62/6B. Biserica Reformată din Chibed este introdusă în rețeaua de promovare turistică la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Sângeorgiu de Pădure. Biserica este capabilă să furnizeze o gamă diversificată de oferte, vizând desfășurarea unor evenimente și implicarea unui număr mai ridicat de vizitatori sau participanți (concerte, colocvii, întruniri) într-un mediu ce poate accepta coexistența sacralului și a profanului.
Biserica reformată din Chibed, comuna Chibed, județul Mureș, datează de la începutul secolului al XIX-lea.