categorii forum

Ce monument e în poza de mai jos?

10600561286?profile=RESIZE_400x

Ieri am prezentat Fosta bancă - Săcuieni - BIHOR.

10600562079?profile=RESIZE_400x

10600564885?profile=RESIZE_400x

Clădirea fostei Bănci de Economii din orașul Săcueni, județul Bihor, este situată pe Strada Piaţa Libertăţii, la numărul 36, și a fost construită în secolul al XX-lea, în stilul timpuriu Art Nouveau. Clădirea are o formă dreptunghiulară, iar o mare parte din spațiile comerciale de la parter au fost refăcute. Imobilul se compune din parte și etaj, iar ușa de intrare este cu închidere dreaptă. Fațada principală de la stradă, are mai multe ferestre cu închideri drepte. Secțiunea de mijloc a fațadei principale este încadrată de un fronton triunghiular, cu ferestre luminoase. La etaj la fereastra centrala, există un balcoan rotunjit cu balustradă de beton în formă de semicerc. Nu sunt informații despre destinația actuală a clădirii, deși se pare că la parter găzduiește câteva spații comerciale.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 4
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Ora 11.00 - 5 răspunsuri

  • Cetatea din Feldioara (Feldioara, Braşov)

  • images?q=tbn:ANd9GcSTSahPxbsfIvyfiS_KQVISPl-BgU3ph3B5xw&usqp=CAUCetatea din Feldioara (Feldioara, Braşov) a fost construită în secolul XIII, fiind cea mai importantă fortificație ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania - Țara Bârsei. Cetatea este monument istoric, iar până în anul 2012 a fost doar o ruină. Ea a fost restaurată în totalitate în perioada anilor 2012 - 2017.

    coin1a_1279.png?profile=RESIZE_400xDenumirea în maghiară a localității este "Föld-Vár", cu semnificația de "cetate de pământ", iar în germană Marienburg cu înțelesul de "Cetatea Mariei". Fecioara Maria era patroana Ordinului cavalerilor teutoni.

     Cetatea a fost distrusă în 1430 de turci precum și de Vlad Țepeș în campania din 1457, locuitorii refăcând-o în același an. Zidul de incintă din partea de sud a fost probabil distrus după bătălia de la Feldioara de oștile lui Petru Rareș prin vornicul Nicoară Grozav. Pe zidăria turnului dinspre nord există scrijelit anul 1657, dar nu se știe dacă inscripția este datorată construirii turnului sau a unei renovări.

    Cetatea Feldioara

  • Răsărită din propria ruină, Cetatea Marienburg se ȋnalţă impunătoare la Feldioara, pe malul Oltului, la numai 20 km de Brașov, pe drumul spre Sighișoara. Restaurarea sa, desfășurată ȋn perioada 2013-2017, a salvat resturile de ziduri care supravieţuiseră ultimelor sute de ani de părăsire și i-a redat ȋnfăţișarea avută ȋn secolul al XVII-lea.

    Extinderea programului de vizitare la Cetatea Feldioara din judeţul Braşov  – GoNEXT

    CETATEA FELDIOARA este monument istoric naţional clasa A (cod LMI BV-II-a-A-11695), fiind printre cele mai importante fortificaţii medievale săseşti din Transilvania de Sud. Proiectul de restaurare a început în anul 2012, an în care s-au întocmit studiile de fezabilitate și de proiectare a lucrărilor. Lucrările de restaurare au fost finantate de către Consiliul Judeţean Braşov si realizate de SC Euras SRL, Satu Mare.

    S-au restaurat zidurile de incintă și cele patru turnuri (de nord, sud, est, vest), precum și zidul Zwinger de protecție. Fortificațiile inițiale, de pe vremea teutonilor, au fost conservate în întregime. Prin marcarea la nivelul solului, în curtea interioară s-au pus în valoare resturile capelei și a mănăstirii cisterciene.

    Feldioara, Brașov - Wikiwand

    S-a reconstruit fântâna și s-a amenajat o zonă de belvedere asupra Țării Bârsei, aflată pe zidul de strajă. S-au executat subzidiri, injectări și lucrări de consolidare în paralel cu alte forme de conservare pentru zidăria veche.

    A urmat reconstrucția prin folosirea de lemn şi cărămidă – făcute la comandă la fabrica din Sighișoara pe modelul celei din care fuseseră ridicate zidurile Cetății, piatră și învelitori din țigle ceramice.

    Ar putea fi o imagine cu zăpadă şi natură

    În ansamblul său, proiectul a urmărit aducerea în actualitate a formei pe care cetatea a avut-o în secolul al XVII-lea, atunci când cetatea a fost tencuită.

    ...

  • Cetatea Feldioara – Marienburg, judeţul Braşov. Denumirea în maghiară a localității este "Föld-Vár", cu semnificația de "cetate de pământ", iar în germană Marienburg cu înțelesul de "Cetatea Mariei". (Fecioara Maria era patroana Ordinului cavalerilor teutoni, cetatea Feldioarei fiind cea mai importantă fortificație ridicată de ei în Țara Bârsei.

    Restaurată - 2013-2017

  • Cetatea Feldioara – Marienburg, din Judeţul Braşov

    6cde6348af0355429182534b9f7cd6b6.jpg

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->