Ce monument e in poza de mai jos?
Ieri am prezentat Muzeul marinei - CONSTANȚA
Muzeul Național al Marinei Române a fost înființat prin Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 1127 din 29 mai 1969 și autentificat ca instituție de interes republican, muzeu de categoria I, unic în țară. A fost deschis oficial la 3 august 1969 la Constanța, Strada Traian, nr.53. Muzeul Național al Marinei Române, având statut de monument istoric, a fost organizat încă de la început pe criteriul tematico-cronologic, în conformitate cu periodizările istoriografiei românești, având astfel patru secții – epocile veche, medie, modernă și contemporană, prezentate pe o suprafață de 10000 metri pătați. Calitatea de monument istoric de categoria „A” a clădirii Muzeului Național al Marinei Române reprezintă însumarea mai multor componente valorice ale patrimoniului cultural de importanță națională: valoarea arhitecturală, vechimea, valoarea memorialistică (personalități reprezentative ale domeniului maritim) și valoarea de simbol pentru orașul Constanța. Muzeul se află în subordinea Statului Major al Forțelor Navale și cuprinde mai multe secții:
- Navigația în antichitate, grecii, romanii, navele din Pontul Euxin și flota de pe Ister;
- Navigația în Evul Mediu, bizantinii, despotatul dobrogean, navele voievozilor Mircea cel Bătrân și Ștefan cel Mare;
- Navigația la Gurile Dunării în perioada otomană;
- Primele nave românești moderne, Războiul pentru independență, bătăliile navale de pe Dunăre;
- Istoria marinei și navigației românești moderne, cele două războaie mondiale, flota de comerț.
- Aceste domenii și subdomenii prezentate în muzeu sunt susținute de colecții alcătuite din:
- amfore și ceramică veche,
- modele de nave precum precum Marița (1834) sau Bricul Mircea (1862) figuri de prova, obiecte de marină, instrumente de navigație, aparatură de transmisiuni, motoare navale, ancore și elice, tablouri, hărți, carte veche și presă de marină, documente și fotografii cu aspecte din marină, numismatică, medalistică, uniforme, drapele și pavilioane, machete, nave originale (pe teren) și fragmente ale unor epave, arme albe și de foc, arme sub apă, obiecte legate de submarine, de scafandrerie și de arheologia și explorarea lumii submarine.
Muzeul mai dispune de o bibliotecă și o arhivă generoasă.
Răspunsuri
ora 11.14 - 2 raspunsuri
Farul Comisiei Europene a Dunării de la Sulina (Tulcea)
- apropo, a mai fost o întrebare cu alt far din Sulina... -
Acela era farul de pe digul de nord.
Farul Comisiei Europene a Dunării de la Sulina (Tulcea)
Farul, construit în la începutul sec. XIX de către autorităţile otomane - în apropierea, la vremea respectivă, a punctului de vărsare a Dunării în Mare, preluat ulterior de către Comisiunea Europeană a Dunării în 1879, se află astăzi la 1,5 km de ţărmul mării. Construcţia, cu o înălţime de 17,34 m, de formă tronconică, este zidită din cărămidă legată cu mortar de var, tencuită la interior şi exterior; în interior, pe toată înălţimea construcţiei, are o scară metalică în spirală, ancorată în zidărie, iluminată prin trei ferestre circulare, aşezate la înălţimi diferite la fiecare spirală a scării. La nivelul superior al construcţiei s-a amenajat o platformă de circulaţie cu balustradă în jurul vigiei farului, accesibilă vizitatorilor.
Vigia (cupola) farului a fost construită din tablă de cupru cilindrică, cu diametru de 2 m, acoperită cu table în pantă şi cu vârf pe care era montată o giruetă. Farul a suferit în timp o serie de modernizări: cupolei farului i s-au adăugat pe contur un număr de patru rânduri de ochiuri de ferestre cu sticlă din cristal gros, unele dintre ele păstrate până în zilele noastre.
În jurul farului s-au construit clădiri cu locuinţe pentru personal şi depozite pentru materialele necesare funcţionării farului.
Proprietate a Comisiunii, Farul a fost transferat, după desfiinţarea acesteia, Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos din Galaţi, ulterior intrând în patrimoniul Muzeului „Delta Dunării” din Tulcea. În 1991 este preluat de către Ministerul Culturii şi restaurat. Astăzi, monumentul istoric se află în administrarea Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, funcţionând ca muzeu. Expoziţia amenajată în cele două săli aflate la parterul complexului înfăţişează - prin documente şi fotografii - istoria oraşului Sulina în perioada Comisiunii Europene a Dunării şi viaţa a două personalităţi marcante pentru Sulina: dirijorul George Georgescu şi comisarului maritim Eugeniu P. Botez, acesta din urmă cunoscut ca autor, sub pseudonimul literar Jean Bart, al romanului „Europolis”.