S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 3 IANUARIE
3 ianuarie. Anul a început deja, al doilea după pandemie. O lume atrofiată, începând să se dezmorţească încet, să se trezească la o realitate cu termen de garanţie nedeterminat. Vremuri pe care mulţi dintre noi ni le vom aminti cu regret, ca parte a vieţii noastre în care am asistat neputincioşi la schimbarea din temelii a societăţii, a moravurilor, a timpurilor, a oamenilor. O detunătură care a dezaxat din temelii imensa maşinărie a unei lumi la apogeu, în care virtualul a devenit alternativa cea mai periculoasă la realitatea celor mulţi, aflaţi la marginea puterilor şi a sărăciei. Secolul XXI a ajuns un secol al virusării absolute, fără putinţă de scăpare pe calea raţiunii şi a adevărului. Un secol în care Kafka ar căpăta puteri nebănuite şi inspiraţie permanentă, în care Camus ar descoperi nu doar o nouă formă de greaţă, ci mai mult, o devoratoare silă faţă de tot ceea ce a devenit, între timp, mecanismul social. O nouă formă de cancer care siluieşte umanitatea şi o descompune în grupuri eterogene, gravitând năuce într-un spaţiu lipsit de substanţă. Absurdul rotitor, halucinant… Sau, cum ar zice Friedrich Nietzsche, redivivus: „Acum pare să nu existe deloc un sens, totul pare să fie în zadar.”
Ne lipseşte bucuria de a privi Pământul cu încrederea în capacitatea noastră de a-l îmbrăţişa. Ce frumos spune scriitorul:
„Uită-te din nou la acel punct. Acesta este aici. Asta este acasă. Aceia suntem noi. Pe el toți cei pe care îi iubești, toți cei pe care îi cunoști, toți despre care ai auzit vreodată, fiecare om care a fost vreodată, care și-a trăit viața. Totalitatea bucuriei și suferinței noastre, mii de religii, ideologii și doctrine economice încrezătoare, fiecare vânător și hrănitor, fiecare erou și laș, fiecare creator și distrugător al civilizației, fiecare rege și țăran, fiecare cuplu tânăr îndrăgostit, fiecare mamă și tată, copil de nădejde, inventator și explorator, fiecare învățător de morală, fiecare politician corupt, fiecare „superstar”, fiecare „conducător suprem”, fiecare sfânt și păcătos din istoria speciei noastre, au trăit acolo—pe o mulțime de praf suspendată într-o rază de soare.” Carl Sagan
Cum ar fi să ne imaginăm că viața adevărată, cea „în roz”, se află pe undeva pe la mijlocul acestui tort? Dacă o căutăm acolo unde nu trebuie, iar ea se află la doi pași de noi, învelită în ciocolată, numai bună de gustat din plin, chiar dacă papilele noastre gustative o vor lua razna?
Poate că uneori e vorba despre căutare, și mai puțin despre dorința de a găsi.
Dar să vedem ce s-a întâmplat în ziua de 3 ianuarie, de-a lungul timpului.
„Supărător este faptul că astăzi nu mai ai nicio posibilitate să deosebeşti un om cinstit de o secătură.”
... spunea, cu mare dreptate, Jaroslav Hašek (cehă ˈJaroslaf ˈHaʃɛk; 30 aprilie, 1883 – 3 ianuarie, 1923) a fost un scriitor satiric, umorist și un anarhist socialist ceh, cunoscut, în special, pentru romanul său „Peripețiile bravului soldat Švejk”, o colecție neterminată de incidente ridicole cu un soldat din Primul Război Mondial, care a fost tradusă în peste șaizeci de limbi. Hašek a mai scris și circa 1500 de povestiri.
Hašek, care a lucrat și ca jurnalist, a dus o viață de boem și farsor.
Sergio Leone (n. 3 ianuarie 1929, Roma – d. 30 aprilie 1989, Roma), regizor de film italian .
Leone este celebru pentru filmele sale western, cunoscute drept spaghetti western (datorită țării de origine), precum și pentru stilul său de a alătura scene filmate în prim-planuri extreme cu altele filmate la distanță, ca de exemplu prima scenă din filmul „The Good, the Bad and the Ugly” (în română, Bunul, răul și urâtul) din 1966.
În foto, în timpul filmărilor la „Once Upon a Time in the West”, 1968.
Așa că: trăiţi prezentul până la ultima sevă, stoarceți-l ca pe o lămâie, și, chiar dacă vi se pare acru, gândiți…Cât încă e gratis!
[...]
NOTĂ: EFEMERÍDĂ, efemeride, s. f. 1. Efemeră (2). 2. (La pl.) Note (de ziar sau de calendar) care arată evenimentele petrecute la aceeași dată în ani diferiți
Răspunsuri
LA MULȚI ANI!
CADOU:
https://nituconstantin.wordpress.com/2021/03/28/jocuri-de-cuvinte-dor/
Ziua de 03 Ianuarie În Isto... by Ioan M.
Frumoasă iniţiativă, Rodica. Cândva cu ani în urmă "ţineam" şi eu o rubrică de efemeride (am să caut în athivele mele să văd ce mai am şi pot relua). Ştiu că nu e o treabă uşoară, aşa că eu îţi doresc succes şi "postare lungă"!