categorii forum

Răspunsuri

  • 3 ian. ora 11.15 - 2 raspunsuri

    9977621498?profile=RESIZE_710x

    9977626457?profile=RESIZE_710x

    Castelul Teleki din localitatea Uioara de Sus, județul Alba, este un anasmablu arhitectonic construit în anul 1290, în cel mai înalt punct din zonă compus din: Castelul propriu-zis și Capela romano catolică. Construcția medievală este amintită în documente pentru prima dată în anul 1290, sub numele de "castelul nou", îndicând existența unei fortificații mai vechi pe același amplasament, probabil din secolele al X-lea sau al XI-lea. Noul castel medieval din piatră, construit la sfârșitul secolului al XIII-lea, a fost parțial dărâmat, ridicându-se în locul lui, între 1850-1859, un castel neogotic pentru familia Banffy cu ajutorul arhitectului clujean Anton Kagerbauer, în stil neogotic, de inspiraţie romantică.  Este vorba despre o construcție dreptunghiulară cu parter și două etaje. Din castelul de la 1290 se mai pot vedea ruinele unui turn pentagonal situat în colțul de nord-est al noii construcții, care era probabil vechiul donjon al fortificației medievale. Complexul Teleki mai cuprinde ruinele bisericii romanice, datată în jurul anului 1300, din care se mai păstrează zidurile de cărămidă cu clopotniță. La etaj, clopotnița are ferestre cu capiteluri cubice. De-a lungul timpului, și ea a suferit mai multe modificări. Castelul de plan pătrat păstrează multe caracteristici ale clădirii baroce. Fațada principală este deschisă spre Mureş printr-un balcon susţinut de console bogat decorate, iar deasupra se află o intrare principală cu trei deschideri. Pe cele două colțuri ale fațadei sunt două balcoane închise. Fațadele laterale sunt construite similar, cu sculpturi neogotice, elemente de fier forjat, arhivoltă și ferestre cu închidere dreaptă. Tavanul salonului a fost împodobit cu picturi care imitau casete (de lemn) pictate. Clădirea apare ca un volum compact, cu parter, etaj și acoperiș înalt, căruia îi sunt atașate un turn de poartă și un turn de colț hexagonal, de dimensiuni reduse, cu acoperiș baroc. Fațada este tratată unitar, cu decorațiuni în tencuială specifice barocului transilvan. Mai nimic nu a mai rămas din frumusețea castelului, care altădată era fala locurilor, el figurând pe toate cărțile poștale cu Ocna Mureș de la începutul secolului trecut. Ferestre oarbe și ziduri crăpate întâmpină călătorul la exterior, iar la interior – grămezi de  moloz și mizerii aruncate în debandadă. Din castel s-a furat practic tot ce se putea fura. Au rămas în picioare doar zidurile. Un turn cu acoperiș pentagonal, care odinioară făcea parte din dependințele castelului, este acum folosit ca anexă gospodărească de un vecin cu spirit antreprenorial. 

    ***

    Uioara de Sus, în limba maghiară - Felső-Marosujvár, este o localitate componentă a orașului Ocna Mureș, din județul Alba. Astăzi localitatea numără 3046 locuitori, fiind atestată documentar pentru prima dată în anul 1202.

    ***

    Ocna Mureș, mai demult Uioara, în limba latină - Salinae, în limba maghiară - Marosújvár, în limba germană - Miereschhall, este un oraș în județul Alba care include și satele: Uioara de Jos, Uioara de Sus, Cisteiu de Mureș, Micoșlaca și Războieni-Cetate. Orașul Ocna Mureș este situat în partea de nord-est a județului, la 55 km de Alba Iulia și la 22 km de Aiud. Localitatea s-a dezvoltat abia la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când a început exploatarea organizată a sării, respectiv, când administrația austriacă a preluat controlul producției de sare. Ocna Mureș a fost declarat oraș în anul 1956. La recensământul din anul 2011 orașul număra 13036 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 15503 locuitori), dintre care: români – 78,14%, maghiari – 8,75%, romi – 6,59% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a orașului Ocna Mureș astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 73,7%, romano catolici – 1,67%, reformați – 6,38%, penticostali – 4,3%, greco catolici – 4,14%, baptiști – 1,03% și restul – nedeclarată sau altă religie.

     

  • Castelul Teleki. Uioara de Sus - Ocna Mureş, jud. Alba - 1850-1869

  • Uioara de Sus (în maghiară Felső-Marosujvár) este o localitate componentă a orașului Ocna Mureș din județul Alba, Transilvania, România.

    Castelul Teleki. În cartierul Uioara de Sus se află ruinele unui vechi castel medieval, amintit în documentele anului 1290 sub numele de Novum Castrum (“Castelul Nou”), susținând prin această denumire existența unei fortificații anterioare, aparținând secolelor X-XI, din care se mai pot vedea porțiuni dintr-un val de pământ cu șanț.

    Acest “Castel Nou” a fost construit la sfârsitul secolului al XIII-lea, din ordinul regalității maghiare, pentru protecția salinei învecinate, fiind apoi amintit în documentele anilor 1336 și 1382. Din secolul XIV acest castel a devenit proprietatea unor nobili. Mihai Viteazul a donat castelul de la Uioara de Sus sfetnicului său, banul Mihalcea.

    Din acest edificiu se mai pot vedea azi ruinele unui turn pentagonal, reprezentând vechiul donjon. “Castelul Nou” medieval a fost dărâmat parțial, în locul său ridicându-se între anii 1850-1869 (pe baza proiectului arhitectului clujean Kagerbauer și sub supravegherea acestuia) un impunător castel neogotic pentru familia nobiliară Banffy, edificiu care a intrat ulterior în proprietatea conților Teleki. Construcția este alăturată unor locuințe anexe destinate personalului auxiliar de administrație și întreținere a domeniului. În perimetrul curții există o pivniță de vinuri și o capelă, care, inițial a fost dotată cu o orgă.

    Din inițiativa familiei Teleki în jurul castelului a fost amenajat un parc cu alei și arbori, printre care specii aclimatizate, unele fiind rarități dendrologice. Pe frontispiciul castelului există încă o placă cu următoarea inscripție: "E lakot regi var romjaibol epitette zabolai grof Mikes Istvan 1713 Ismet romma lett 1848. Ujra epitette huseges Miko Imre 1855”. Traducerea: “Această clădire a fost executată din ruinele cetății contelui Mikes Istvan din Zabola (Zăbala, jud. Covasna) în anul 1713. (Castelul) s-a ruinat din nou in 1848, fiind refăcut de contele Imre Miko în anul 1855”. Castelul Teleki, str.Lungă nr.41, este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Alba (cod AB-II-a-B-00380 și AB-II-m-B-00380.01).

    Uioara de Sus Castelul Teleki Adam 1915.jpg

    Ocna Mureș (Uioara de Sus) - Teleki

    File:Uioara de Sus Castelul Teleki 1864.jpg - Wikimedia Commons

    Castelul Teleki ,Uioara de Sus ,Ocna Mureș | Transylvania, Painting, Art

    Castelul Teleki Ocna Mures | djbalbas | Flickr...

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->