categorii forum

Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Catedrala Sf Ioan Botezatorul - FOCȘANI

Catedrala “Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Focșani este un lăcaș de cult ortodox, monument arhitectonic și istoric medieval, situat în centrul orașului – Piața Unirii, nr.5, care s-a ridicat în anii 1660 – 1664, de domnitorul Munteniei – Grigore Ghica II. Așezământul era înzestrat cu vii și moșii pe care le lucrau robii țigani, mori, sute de proprietăți, patru hanuri și alte imobile. Acestei mănăstiri i-au fost oferite danii în decursul anilor de către: Alexandru Ipsilanti, Duca Vodă, Șerban Cantacuzino, Constantin Brâncoveanu, Mihail Racoviță. Datorită acestor danii mănăstirea a devenit una dintre cele mai înstărite din zonă având proprietăți în Focșani cât și în zonele viticole învecinate. Incendiul din 29 martie 1854 a pus capăt dominației mănăstirii în oraș și a marcat începutul declinului. Un an mai târziu, inginerul Katilino a făcut planul grădinii aflate între zidurile așezământului, devenită în anul 1865 Grădina Publică. După o sclipire în timpul Unirii de la 1859, urmează secularizarea de la 1863, care a pus definitiv capăt dominației monahilor greci.Biserica și ruinele zidurilor constituie singurul complex medieval ramas în orașul de pe Milcov. Descoperirile arheologice demonstrează că mănăstirea a fost transformată de domnitorii munteni în principala fortareata medievala a Tarii Romănesti la hotarul de Est. Pe locul acestei cică ar fi existat înainte o altă biserică, și în jurul acesteia se întindea un cimitir. Rețeaua densă de apeducte din incinta așezământului, zidurile lucrate cu grijă, voluminoase, dar și o oarecare arhitectura duc la concluzia ca această mănăstire era nu doar bogată, dar și cu anumit grad de civilizație. La aceasta am putea adăuga clădirea subterană de sub turnul de pe colțul sud-estic, care putea fi depozit și încapere de refugiu. Peste toate acestea, aducerea la lumină a trei din cele patru fundații ale turnurilor zidurilor ne pun în prezența unei fabuloase construcții, atât prin volumetrie, cât și prin geometria turnurilor in sine. Ultima relicvă a mănăstirii - Turnul clopotniță - Foisorul de foc a fost demolat în anul 1905. Comuniștii au închis-o, și profitind de avariile suferite la seismele din 1977 și 1986, au vrut să o demoleze. A fost redeschisă după anul 1989. Edificiul are un plan triconc, cu turla pe naos, cu un valoros decor de arcaturi din ciubuce.

 

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.09 - un raspuns

  • În Palatul de Justiție din Vaslui funcționează Judecătoria Vaslui care este instanță de fond, aflată în competența teritorială a Tribunalului Vaslui, respectiv Curtea de Apel Iași, are o schemă de 18 de posturi de judecători.

    Judecătoria Vaslui

    Judecătoria Vaslui datează din anul 1891, când, printr-o hotarâre a Consiliului Județean Vaslui a fost cumpărat terenul în suprafață de 4520 mp., prin actul de vânzare-cumpărare nr. 311/1891. Construcția a fost realizată de constructori italieni. Imobilul a fost terminat în 1897, având parter și un etaj cu o suprafață construită de 2344,7 mp.

    Amintiri din Vechiul Regat: Vechiul Vaslui

    În acest imobil a funcționat Palatul de Justiție până în anul 1950, când a fost preluat abuziv de către Primăria Vaslui. În 1974 a fost retrocedat Ministerului de Justiție și imobilul a fost supus reparațiilor capitale.​

    Vasluiul de altădată

    Judecătoria VASLUI - Prezentare

    Primăria Municipiului Vaslui

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->