5 cărți de citit pe ninsoare
E iarnă, a nins mult până acum, școlile au fost închise… Ce poți face atunci când ninge fără oprire, nămeții sunt nu chiar cât casa, dar mari, iar gerul mușcă la fiecare pas? Ai ghicit, să stai acasă, sub pătură, cu o cafea sau un ceai fierbinte și să… citești. Pentru a-ți face izolarea mai plăcută, ți-am pregătit o listă de cărți pe care să le citești la gura sobei (sau mă rog, la grătarul caloriferului). De ce aceste cărți? O să vezi, toate au în comun un lucru: ninsoarea, nămeții, în unele cazuri, chiar izolarea produsă de aceștia:
- Anchetă în infern – Rodica Ojog-Brașoveanu
În anii `50, un grup pestriț de oameni, de profesii și vârste diferite, se adună pentru a petrece un week-end la Tâncăbești, în casa avocatului Virgil Olaru. Cum acțiunea se petrece în decembrie, cu câteva zile înainte de Crăciun, zăpada îi ia pe nepregătite și blochează drumurile (se purta și atunci), izolându-i pe toți în casa avocatului, un personaj ciudat. De fapt, toată acțiunea gravitează în jurul gazdei, cheia întregii construcții a romanului: cu toții îl urau, deși îl vizitau des. De ce oare?
Musafirii sunt obligați să rămână acolo până când circulația va fi din nou posibilă. Nimeni nu poate să plece, nimeni să pătrundă. Și cred și eu că ar vrea să plece, când printre ei se află un criminal. O, da, are loc o crimă! Cine este victima și mai ales, ucigașul, puteți afla citind cartea.
- Shining – Stephen King
Dacă mă întrebi pe mine, „Shining” este cel mai tare roman al „Regelui”, urmat la mică distanță de„Misery”. O lectură palpitantă, alternând misterul cu paranormalul, totul pe un fond psihedelic, încât nu-ți mai vezi granița dintre realitate și închipuire. Pur și simplu nu știi: să fie plăsmuirea minții personajelor sau ceva supranatural?
Te derutează, te atrage și nu te lasă până nu ajungi la final. Iar ecranizarea… nu mă satur s-o urmăresc de câte ori am ocazia.
Jack Torrance este un scriitor ce pregătește o carte prin care să-și revitalizeze cariera. Și ce loc mai potrivit pentru a scrie decât un hotel nelocuit, izolat?
Împreună cu soția și fiul său, se izolează la Hotelul Overlook, un loc plin de mistere și de… altceva. Tocmai când un lucru teribil este pe cale să se întâmple, se declanșează o furtună zăpadă cum rar mai existase. Toate comunicațiile erau oprite (acțiunea se petrece în anii `70, nu exista tehnologia de azi), iar furtuna și nămeții aproape nu permiteau accesul. Perfect de citit pe ninsoare, face atmosfera și mai veridică.
- Accidentul – Mihail Sebastian
Un roman de dragoste, în care sporturile de iarnă sunt la ele acasă. Avem parte de multă zăpadă, o parte din acțiune având loc la munte, printre nămeți și pe schi-uri. Vei asista la un concert de Crăciun la Biserica Neagră din Brașov și te vei plimba alături de protagoniști prin diverse stațiuni montane de la noi din țară.
- Parcul Gorki – Martin Cruz Smith
Un roman ce ne duce cu gândul la zăpadă. Acțiunea se petrece într-o iarnă friguroasă din Rusia: frig, zăpadă, zibeline, cadavre mutilate și găsite în zăpadă. Da, ține-te bine, e thriller!
Întotdeauna o voi asocia cu anotimpul rece și dacă vrei un sfat, citește acum, iarna! Facilitează mult intrarea în atmosferă și ne consolează un pic. De ce? Păi vei constata că la alții e mai frig ca la noi!
- Apel din necunoscut – Rodica Ojog Brașoveanu
Acțiunea se petrece propriu-zis într-o singură noapte, cea de Sfântul Ion. Restul sunt evocări din alte timpuri. O bătrână sună la Miliție (suntem înainte de Revoluție), cerând ajutorul. Este foarte confuză și spune că va muri. Numai că din cauza stării ei confuzionale, polițiștii nu-i pot afla nici numele, nici adresa.
„Ninsoarea începuse pe la prânz. O ninsoare cuminte, cu fulgi mari zăbovind mult în văzduh, o ninsoare care însufleţea amintiri: vacanţele copilăriei, casa bunicilor, parfumul de sărbătoare din bucătăriile încinse şi prietenoase… Alămăria străluceşte, oalele sunt roşii cu buline albe, gospodina îmbujorată înţeapă cu paiul smuls din mătură cozonacii dolofani…
Târziu, spre miezul nopţii, se pornise viscolul. Brusc şi cu înverşunare. Locotenentul Andrei Dumitraşcu, la fereastra biroului, îşi trecu arătătorul peste buze cu un gest care-i era caracteristic.
– Aş zice că afară-i o vreme creaţă.”
„O vreme creață”. Nu-i perfect de citit iarna? Te convinge peisajul?
Voi ce cărți ați citit de ninsoarea asta?
NOTĂ: din solidaritate cu autoarea vă rog ca răspunsurile să fie postate şi la adresa sursei - AICI!
Răspunsuri
Deși ninsoarea nu a căzut în acest an prin părțile unde trăiesc, totuși lectura e un lucru de care nu mă pot lipsi în serile lungi de iarnă. A-mi trece vremea citind un roman bun e pentru mine, un prilej de încântare și bucurie pură.
Am citit de curând un roman mai vechi, intitulat LOVITURA DE GRAȚIE, scris de Ellery Queen. Acțiunea se petrece prin 1930 într-un conac într-un district englezesc, Rye în condiții asemănătoare cu cele din romanul Anchetă îi infern, al Rodicăi Ojoc Brașoveanu, care întâmplător se numără printre autorii români, preferați și de mine și ale cărei romane le-am citit cu multă plăcere. Acțiunea se petrece tot într-o iarnă grea, în preajma Crăciunului, și oaspeții rămân blocați în acea casă de zăpada căzută din belșug. Veniseră invitați de tânărul moștenitor ai unui nobil bogat ce decedase la scurt timp după soția lui care aștepta să nască. Cu exact 25 de ani în urmă , tatăl tânărului John plecase la New York tot într-o iarnă asemănătoare și tot de sărbători ducând cu sine soția ce aștepta să nască în scurtă vreme. Văzând starea critică a vremii și nedorind că fiul său să se nască în alt loc decât acasă, omul a riscat plecând la drum pe vremea rea cu mașina și cu soția gravidă. În timpul călătoriei are loc un accident ce a declanșat nașterea prematură și moartea soției. Au venit atunci pe lume, copii gemeni. Unul a murit imediat după naștere și unicul moștenitor e protagonistul misterioaselor întâmplări de la conac și ținta unor scrisori misterioase din partea misteriosului asasin. Un roman plin de suspans și emoții,ce merită citit la gura sobei.
Alt roman pe care vi-l recomand celor ce doriți să trăiți emoții tari, e Simbolul Pierdut, de Dan Brown. E un thriller palpitant care te ține cu sufletul la gură și-ți dă fiori. Are de toate: Un killer fanatic ce ucide folosind simboluri biblice și ritualuri misterioase și acțiunea se petrece la Washinkton în apropiere de CASA ALBĂ, un loc plin de simboluti masonice, cu personaje masonice și în care sunt implicate și experiențe de la CERN realizate de o talentată femeie de știință. Cartea merită citită și dacă sunteți prea impresionabili, căutați să aveți pe aproape un suflet prieten, ca să vă țină de urât.
Am mai citit cu plăcere unul din romanele Rodicăi Ojoc Brașoveanu, intitulat 320 DE PISICI NEGRE. O comedie de la un cap la altul, din romanele ce o au ca protagonistă pe simpatica Melania Lupu și pe Mirciulică, motanul său. Printre altele, de bătrânica de 64 de ani, se îndrăgostește pierdut, un tânăr gangster de 25 de ani care vrea să o răpească. E binevenită lectura aceasta , după cea anterioară, căci pentru mine a destins atmosfera de thriller.
Am mai citit cu multă plăcere, un alt roman englezesc, MORMÂNTUL LUI APRIL. Acțiunea se petrece în Scoția, în casa soțului protagoniste principale, unde a fost văzută ultima oară, sora acesteia. Și acesta e un roman polițist, în care un killer misterios lovește din umbră și ucide protagoniștii adunați în casa din Scoția, unde cu câțiva ani în urmă dispăruse fără urmă acea tânără, sora, soției nobilului, căreia abia după trei ani i s-a observat dispariția.
Un al cincilea roman pe care l-am citit pe nerăsuflate în timpul aceste ierni, a fost un alt roman al Rodicăi Ojoc Brașoveanu, din seria romanelor istorice, intitulat OCHII JUPÂNIȚEI. Acțiunea se petrece prin anul 1701. M-a impresionat în acțiunea romanului în mod deosebit, felul cum românii acelor vremuri, din toate categoriile sociale au găsit de cuviință să se mobilizeze la chemarea lansată pe ulițele satelor și orașelor, despre primejdia ce se apropia ca o urgie de hotarul de la Dunăre. Umba lui Allah pe pământ, cum era supranumit sultanul turcilor, Mustafa al II-lea a dat poruncă neînduplecată ca Tara Românească să fie transformată în pașalâc otoman. Au început să se golească satele și orașele de oameni. Toți luau drumul către Dunăre ducând cu sine fiecare ce poseda la îndemână drept arme, cu care să țină piept turcilor; La luptă au pornit nu doar bărbații vrednici să lupte, au pornit din proprie inițiativă și femeile, fie ele neveste, prostituate, văduve, călugărițe, călugări, țigani, copii, moșnegi și bătrâne, ticăloțiții din închisori, hoții de drumul mare, boieri și țărani, toți uniți într-un singur gând, iubirea de libertațea țării lor. Pentr a împiedica transformarea țării în pașalâc, în momentul de mare primejdie au decis să lase deoparte vrăjmășii, aversiuni și răzbunările dinte ei și să-și dea mâna ca fii ai țării, ca să –i facă scut din piepturile lor, din priceperea fiecăruia să ajute țara, contra dușmanului comun. Atunci, cei care încercau să profite de învălmășeală și să se dedea la rele erau pedepsiți chiar de proprii prieteni, plătind cu viața orice acțiune contra semenilor și pentru interesul propriu. E un roman bun și emoționant care vorbește despre unirea și solidaritatea între oameni, a unui popor gata să formeze un zid viu din iubire pentru un ideal, drag tuturor. Toți erau gata să moară sau să învingă mânați de Iubirea de țara lor și de libertatea ei. Merită citit, mai cu seamă că e un roman cu adevărat captivant.
Se cuvine a adăuga şi eu ceva la lista de lecturi (apropo am putea face o acţiune de lectură în paralel a unei liste de cărţi comune, de către un grup de pasionaţi?).
1. Frank Herbert - seria Dune (ar fi o recitire, după ce am văzut şi filmele)
2. Isaac Asimov - Eu, robotul (am recitit-o acum 2 săptămâni, după ce am văzut o altă variantă de film,,,)
3. Toni Victor Moldovan - Programul Terra (un atentat extraterestru asupra Terrei) - citesc acum, poate pentru a 4- a oară... (cine nu are această carte o poate găsi şi aici: https://ro.scribd.com/doc/20305327/Programul-Terra-Tony-Victor-Mold...)