categorii forum

Zile călduroase și cu un important disconfort termic dintre Iulie și August 2018. Vara este în plină desfășurare, iar majoritatea contemporanilor se pare că fac eforturi să-și mențină luciditatea devenind fie visători, fie prea optimiști sau neatenți, fie iritați și uneori agresivi. Vara … nu este ca iarna, lunile acestui anotimp fiind trăite cu maximă intensitate peste tot pe mapamond. A început și perioada concediilor care oferă românilor clipe de relaxare pe care unii le merită pe deplin, iar alții mai deloc. Spun asta deoarece am întâlnit opinia mai multor antreprenori activi și onești care sunt exasperați de tolăneala angajaților de la stat sau a angajaților din mediul privat la societăți favorizate care joacă solitaire în timpul orelor de program. Mă limitez însă doar la o simplă menționare și rumoare în această privință, deși eu cunosc situații de banchete zilnice date în timpul programului de muncă.

 

În ceea ce mă privește mi-am petrecut majoritatea acestor zile caniculare acasă și nu regret acest lucru. Îmi conturez și consolidez mai multe proiecte personale, mă bucur de tot ceea ce este verde și înflorit în jurul meu, savurez diferite arome combinate de ceaiuri realizate de către mine sau cumpărate. Ceaiul a devenit o pasiune pe care mă străduiesc să o dezvolt și căreia nu-i rezist. Experimentez singur și nu mai sunt mulțumit de aroma unui singur ingredient, ci îmi doresc arome multiple și intense. Chiar și printre cumpăraturile proprii se regăsește acest articol. Cel mai recent am găsit la Cărturești (Lotus Oradea) un mix de cireșe și banane intens și îmi plac de asemenea mixurile create de 5 O’ClockTeaTime. Arta preparării ceaiului se pierde în timp și cu siguranță această pasiune denotă rafinamentul și preocupările intelectuale sau medicinale ale practicanților. Dincolo de plăcerea de a savura un ceai deosebit sunt de luat în seamă și calitățile terapeutice, antiinflamatoare, calmante, antiseptice ale licorilor obținute. Există țări ale lumii civilizate ( Anglia, Japonia) care au dezvoltat un adevărat cult al preparării și savurării ceaiului în jurul căruia se consolidează relații familiale și de afaceri. C.S. Lewis spunea (paradoxal) că ceaiul se savurează în solitudine. Deși consider că această licoare se destăinuie mai bine mai multor persoane care-și pot istorisi astfel în voie, eu mă reculeg magnific singur, reflectez profund și călătoresc imaginar în preajma renumitului lichid. Lao Tzi îl desemna ca fiind elixirul vieții.

În puținele zile când am fost plecat m-am găsit prin apropiere, adică la Oradea sau Salonta. Câte o limonadă sau un capucino mă relaxau sau motivau să iau pulsul orașului. Într-una dintre zile aveam tricoul de “povestitor” câștigat pe blogalinitiative și de care sunt foarte mândru, dar nu foarte multă lume observă aceste detalii. Ar fi observat poate dacă aș fi purtat tricouri cu înscrisuri obscene sau cu Bergenbier. Pentru a ilustra penibilul, am văzut fotografiile făcute la Madrid ale unui profesor care se pretindea literat cu un tricou pe care scria “I Love London” și avea imprimată stema Marii Britanii. Cu tot respectul pentru ambele capitale și culturi europene, sunt convins că respectiva persoană nu știa ce poartă, era inconștient de situația în care se găsea,deși nu se punea problema banilor. Un alt tricou câștigat poartă înscripția: “Lucruri Simple”… , dar cu siguranță nu vom ști niciodată să povestim suficient câte lucruri simple au fost complicate inutil. Printre Legile lui Murphy ,subscriu primei care-mi vine în minte: “Un lucru realizat provizoriu va rămâne așa pentru totdeauna”.

La Cetatea Oradea o expoziție comună intitulată “Oglinzi Oglindite” propunea mai multe pânze realizate în ton cu evoluțiile cele mai recente din domeniu (abstract, futurist). A fost poate, din păcate, singurul element demn de reținut găzduit de Cetatea Oradea după Zilele Cetății Oradea care au avut loc în urmă cu câteva săptămâni. Culori semețe și spectaculoase, forme inedite sau chiar ciudate din mediul urban, realizate de către autori din mai multe țări, erau propuse retinei fiecăruia și analizate selectiv apoi la nivel superior. Arta are puterea de a-și gestiona propriile evoluții și tendințe și de a erupe ulterior în plan social cu tot ceea ce este notabil, demn de etalat.

  

Și dacă eu aștept de acasă pe timpul meu zile mai bune, acum când teoretic toate mijloacele de comunicare sunt deschise, poate că satelitul natural al Pământului a dorit să dea un altfel de semn de viață pentru a mă scoate din amorțeală. Luna a traversat recent o eclipsă totală de excepție, cu o durată de mai multe ore și putând fi observate pe direcția ei mai multe planete ( Marte,Jupiter). Câteva știri milenariste n-au lipsit nici ele, iar frica pentru o panică generală sau o nervozitate majoritară ridicată a animat pe mulți concetățeni. Institutele Astronomice au oferit cetățenilor, în special copiilor, șansa de a observa spectacolul celest în adevărata și întreaga sa splendoare. Ar trebui să reținem însă că Luna este martorul tăcut al tuturor relelor și urzelilor umane. Astrul care veghează tainic planeta albastră, aproape magic aș spune, farmecă prin aparițiile sale în mai multe faze lunare. Asupra tuturor faptelor și proceselor depuse deja sau în desfășurare, Luna, vorba poetului, “varsă peste toate voluptoasa ei văpaie”… “Mii pustiuri scânteiază sub lumina ta, fecioară/Și câți codri-ascund în umbră strălucire de izvoară” … “Câte țărmuri înflorite, ce palate,ce cetăți,/Străbătute de-al tău farmec ție singură-ți arăți”. Spectacolul celest a fost cu adevărat impresionant. Pentru o vreme, vorba populară, Luna a intrat în sac, iar fenomenul a putut fi surprins chiar și cu ochiul liber în integralitatea lui. În acest context am devenit … lunatici mulți dintre noi preț de câteva ore.

 

În țară răfuiala politică și ideologică continuă și din păcate nu există certitudini ale soluționării. “Fără Penali în funcții publice”, unde am semnat și eu, nu este o inițiativă suficientă pentru a orienta societatea către normalitate. Cred că lipsa unui consens, lipsa unor deziderate comune, dincolo de lupta pentru putere și înavuțire, pot discredita România și îi pot dăuna pe termen lung. Degeaba veți cere în plan social și politic, precum Arhiloh în vers, reținere, cumpătare, renunțare: “Nu râvnesc la a lui Gyges viață-mbelșugată-n aur/Nici nu mă cuprinde zelul faptelor dumnezeiești,/Nici doresc plin de-admirare bunurile tiraniei;/Toate acestea sunt departe de-ai mei ochi, de gândul meu.” (Arhiloh, Fragmentul 22)

În străinătate vara se scurge lăudabil, poate surprinzător față de alți ani, într-un mod imperceptibil, fără evenimente negative. Singurele motive de îngrijorare au fost incendiile ( Grecia, Suedia,S.U.A.) provocate de căldură sau de către altceva. Nimeni nu menționează însă erorile și dramele deja săvârșite la nivel internațional pe care prea puțini se străduiesc să le soluționeze.

Vă doresc o lună August 2018 relaxantă, ingenuă, augustă !

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

activităţi recente

Nitu Constantin a apreciat postarea de pe blogul Nitu Constantin Jocuri de cuvinte - veveriță (4)
Acum 1 minut
Nitu Constantin a apreciat postarea de pe blogul Nitu Constantin Jocuri de cuvinte - veveriță (3)
Acum 2 minute
Nitu Constantin a apreciat postarea de pe blogul Nitu Constantin Jocuri de cuvinte - veveriță (2)
Acum 4 minute
Nitu Constantin a apreciat postarea de pe blogul Nitu Constantin Jocuri de cuvinte - veveriță (1)
Acum 27 minute
Nitu Constantin a postat o postare pe blog
Acum 29 minute
Nitu Constantin a postat o postare pe blog
Acum 33 minute
Nitu Constantin a postat o postare pe blog
Acum 40 minute
Nitu Constantin a postat o postare pe blog
Acum 46 minute
Mai Mult…
-->