Colții tardivi ai iernii, sper eu ultimii notabili de dragul naturii, s-au arătat într-un final de Februarie 2018, iar Martie 2018 este pregătit și așteptat cu atâta intensitate de către toți tinerii. Valentine’s Day și Dragobetele au fost sărbătorite cum se cuvine și au stârnit emoții chiar și celor mai puțin atenți la acest gen de momente.
De cele mai multe ori o analiză mai atentă și în tăcere a faptelor, a tuturor datelor unor probleme sau convingeri este în măsură să ne ofere noi perspective sau consolidarea și justificarea propriilor viziuni privind societatea, marile fenomene internaționale sau aspirațiile religioase. Renumitul orădean Dacian Palladi a susținut în evenimentul său intitulat “Despre Tăcere” deosebit de complexele fațete ale acestei virtuți ( în majoritatea situațiilor ), într-o analiză atât de vastă încât ar merita să fie luată în seamă de toți marii gânditori contemporani. A subliniat rădăcinile mitologice antice ( Egipt, lumea greacă, elenistică ) care l-au consacrat pe cel mai elocvent ( se pare), pe Harpocrate. Iudaismul sprijină prin învățăturile sale imaginea unui om reținut, dar bine motivat, echilibrat și cu credință în Dumnezeu, iar un proverb iudaic spune:“tăcerea înseamnă înțelepciune, dar să taci întotdeauna nu este înțelept”. Cel care a conferențiat pe această temă s-a referit la tăcere ca fel de a fi, ca formă de prudență și reținere, ca însemn de confidențialitate, ca modalitate de regăsire a echilibrului interior. Hamlet spunea:“Restul e tăcere”. Putem să abordăm de asemenea sensibilul subiect al tăcerii impuse. Sunt convins că florile, atât de iubite și … tăcute, vorbesc prin insăși gingășia lor. Cu atât mai mult unii oameni. Mulți oameni tocmai datorită vacarmului societal au înnebunit. Pitagora îndemna:“Fii tăcut sau spune ceva mai bun decât tăcerea”.Creștinismul propune, în special în perioadele de post, retragerea în rugăciune și reținerea ca formă a obținerii liniștii sufletești, a dezvoltării spirituale. Există momete când dragostea față de celălalt nu se manifestă doar prin vorbe alese, ci în … tăcere prin strângeri în brațe și hohote de plâns și afecțiune. Este la fel de adevărat că toți cei prefăcuți vor avea înțelepciunea de a tăcea și de a urzi planuri în tăcere. Am observat de asemenea, cu mult timp înainte, fapt semnalat în intervenția proprie de la finalul evenimentului, că atât varianta iudeo-creștină privind momentul Creației ( Facerea Lumii ), dar și în cea egipteană sau orientală ( japoneză ) prezintă concretizarea Creației sau definitivarea ei prin Cuvântul (Verbul) Creator. <<Dumnezeu a zis:”Să fie Lumină”. Și a fost Lumină.>> ( Geneza 1,3). Cunoscându-l de câțiva ani buni pe domnul Dacian Palladi ( City Manager, om de afaceri, intelectual), i-am oferit câte un exemplar din volumele proprii recent apărute pe care le-a primit cu bucurie.
Unul dintre motivele de destindere și optimism, în afara clipelor de tea time savurate acasă sau a companiei oferite de o pisicuță siamezo-siberiană cam răsfățată și neastâmpărată, a fost puișorii de găină ai mamei. Unul dintre ei m-a impresionat atât de mult prin culoare, atitudine și hair-style/ul oferit de către Divinitate ( are un “pup” din puf pe creștet impresionant ) încât i-am realizat un selfie. Așa roșior cum este are toate șansele să rămână liderul proaspătului contingent de pui.
O lansare de carte m-a condus la Salonul Ratio&Revelatio din Oradea unde am putut admira în compania unui capucino spațiul nou al renumitei librării și edituri orădene. Renumiții autori care au lansat acum la Oradea nu s-au lăsat mult așteptați. Atât Stelian Tănase, cât și Elena Vijulie au descris într-o atmosferă destinsă propriile opere, care au fost recenzate de asemenea de către renumiții intelectuali orădeni Traian Ștef și Mihai Maci, și au mărutirisit privind proiectele viitoare. Am avut ocazia să discut un pic cu fiecare dintre ei și la final am cerut un autograf autorului pe romanul cumpărat. “Nocturnă cu Vampir”al lui Stelian Tănase prezintă o variantă modernă a mitului Dracula care se desprinde dintr-un hățiș al faptelor petrecute într-un București contemporan, promiscuu, post-industrial, apocaliptic chiar. Autorul a mărturisit că lucrează la al doilea opus unde Dracula post-modern se prezintă în plenitudinea personalității și personajului fără a fi doar presupus sau intuit ca prezență. A doua carte intitulată “Dinastia” s-a concretizat prin colaborarea dintre cei doi autori mai sus menționați, fiind un model pentru obiectivitatea și respectul pe care îl oferă Familiei Regale a României prin cei patru regi ai ei. Lucrarea este importantă atât prin detalii, cât și prin faptul că este accesibilă tuturor cititorilor români oferind o imagine mulțumitoare asupra rolului monarhiei în societatea românească în secolele XIX-XX.
A doua parte a vizitei lui Stelian Tănase s-a regăsit la o altă locație ( sala mare a Primăriei Oradea ) imediat după lansare. Cele câteva zeci de intelectuali aflați la lansare, au lăsat locul câtorva sute de oameni de data aceasta preocupați de soarta României în anul Centenar. “Elite și Modernizare” a reflectat o altă latură a personalității lui Stelian Tănase. Trebuie să avem în vedere ceea ce trebuia realizat și nu s-a realizat, mai presus de ceea ce se putea realiza și nu s-a realizat. Stelian Tănase a sintetizat lăudabil situația în care se găsește România, realizările înaintașilor, oportunitățile ratate, ignoranța, interesele meschine de grup, propunând ca necesar un dialog la nivel național, subliniind în același timp discrepanțele privind dezvoltarea economică între regiunile țării. Fără putere de tăgadă, fără a putea fi concepută altfel, o societate nu poate exista fără elite și fără a ține cont sau opta pentru modernizare. Din păcate generația adultă, deosebit de experimentată, responsabilă, bine educată și cultivată, gen Neagu Djuvara ( Dumnezeu să-l odihnească), ne părăsește, iar ceea ce rămâne născut din ignoranță și inconstanță este rezultatul unui surogat obscur și care nu vede mai departe de interesul propriu, ușor de manevrat și manipulat. Discutăm despre aceste subiecte majore ale națiunii românești care privesc inclusiv succesul european al României, în momente atât de încrâncenate, de îndârjită confruntare politică în țară, acum când se numără din nou “steagurile”, aluzie la piesa “mult/actualului” Caragiale. Vârtejul confruntării a poposit până în fruntea DNA, unii spun nu fără temei, iar protestele în stradă continuă profund întemeiate. Lucru stabilit: facem economie dacă adoptăm un psd/ist ( conform îndemnului lui M. Șora ).
O mică plimbare în Oradea pe lângă malul pârâului Peța ( acum regularizat), unul dintre puținele cu ape termale din Europa, m-a fermecat, iar o pereche de rață sălbatică naviga civilizată și țanțoșă pe apele pârâului.
Vă doresc ca Mărțișorul să vă aducă bucurie tuturor și să fie dăruit tuturor doamnelor și domnișoarelor, iar luna Martie 2018 să vă fie prilej de bucurie, speranță, prosperitate și primenire !
Răspunsuri
Mulțumesc tuturor !
O primăvară superbă !
Pentru puțin. Cu plăcere !