Expresii intrate în limbă
1.Acarul Păun
Acarul Păun a existat cu adevărat. O gravă ciocnire de trenuri întâmplată cu decenii în urmă în stația Vintileanca ( astăzi Săhăteni) pe linia Ploiești- Buzău, i-a adus bietului om celebritatea. Ancheta scoțând basma curată pe adevărații vinovați a găsit un singur vinovat, pe acarul Ion Păun.De atunci expresia a fost preluată de ziariști ăi scriitori și a fost încetățenită în limbă. Acarul Păun e un fel de țap ispășitor al isprăvilor celor mari și tari.
2.Alter ego
Alter ego- lat. Alt eu, al doilea eu. Aghiotantul lui Alexandru cel Mare, prietenul său nedespărțit, Ephestion, a fost un alter ego al regelui.
3.Arcul lui Ulise
În Odiseia Homer povestește că Penelopa, constrânsă, după 20 de ani, să se mărite, a declarat că va lua în căsătorie pe acela care va izbuti să încovoaie arcul lui Ulise și să tragă cu el la țintă. Nimeni n-a reușit în afară de un cerșetor în zdrențe, alias Ulise, care, reîntors din lunga lui pribegie, a lovit ținta. Expresia se folosește spre a menționa un talent deosebit, o mare însușire, care este apanajul exclusiv al cuiva.
4.Ars longa, vita brevis
Arta e lungă, viața e scurtă.
Traducerea în latină a unui aforism celebru al medicului Hipocrat. S-a impus versiunea latină, fiind folosită ca un sfat, ca un îndemn, când vreai să spui cuiva să se grăbească, fiindcă timpul e scurt și sunt multe de făcut.
5.A-și da arama pe față
Expresia a rămas din timpul când banii erau din aur și argint. Falsificatorii le făceau din aramă și le acopereau cu un strat subțire de metal prețios. Când se rodeau trec=nd din mână în mână apărea arama. Prin analogie, expresia se aplică celor care își dau deodată năravurile și intențiile rele ce au stat până atunci ascunse.
6.A-și pune cenușă în cap.
Cu sensul de pocăință.
Expresia vine din obiceiul evreilor din antichitate care, la o mare durere, își sfâiau hainele, se acopereau cu un sac și-și puneau cenușă în cap, ca semn de doliu. Expresia se folosește la modul ironic.
7. A spune brașoave.
Brașoave înseamnă palavre, minciuni. Cuvântul vine de la orașul Brașov, iar expresia de la negustorii brașoveni, care aducându-și marfa în țară, o recomandau cu tot felul de laude exagerate.
8. A trăi ca un bimbașa.
A trăi în belșug. Expresia vine de la un faimos căpitan de arnăuți din timpul zaverei (1821), Bimbașa Sava care se îmbogășise de pe urma hoților de drumul mare, având misiunea să-i prindă, lundu-le din bunurile furate și îmbogățindu-se.
9.Butoiul lui Diogene.
Vestitul filozof grec Diogene, făcea parte din școala cinică care propovăduia o viață conformă cu natura, disprețuind bogățiile și convențiile sociale. S-a păstrat povestea că el locuia într-un butoi pentru a nu mai auzi de relele vieții. Butoiul-domiciliu a devenit astfel o imagine pentru oamenii care, dezgustați de desfrâu și corupție, preferă să ducă un trai izolat, închis.
10.Casandra
Casandra a fost fiica regelui Priam al Troei ;i a Hecubei. Ea obținuse harul profeției de la Apollo, în schimbul făgăduinței că-i va acorda favoririle. După ce și-a însușit secretele proorocirii, nu și-a mai respectat cuvântul și Apollo s-a răzbunat, lăsându-i darul, dar lipsind-o de puterea de convingere, astfel nimeni nu-i mai dădea crezare. De aici- parc-ar fi o Casandră...,, Tu mi-ai prevăzut mormântul,/ Tu, Casandra, și-ai tăcut ?/ Nimeni nu-și credea cuvântul,/Însă eu l-aș fi crezut. (Coșbuc- Andromahe”)
11. Casanova
Gian Giacomo Casanova a fost un aventurier al sec .al XVIII-lealea, spiță burgheză, el a îmbrăcat rând pe rând haina de publicist, de abate, de diplomat etc, dar spre deosebire de Don Juan el fura și inimile femeilor, dar și punga. El și-a scris memoriile în zece volume, conținând relatări licențioase, dar și amănunte semnificative pentru moravurile epocii. Despre un cuceritor de femei care urmărește și probleme materiale se spune că este un Casanova.
12.Cutia Pandorei
Pandora după mitologia greacă a fost prima femeie din lume modelată de Hefaistos, însuflețită de Athena și înzestrată de alți zei cu toate darurile ( pan-tot, doron-dar). Jupiter, furios pe Prometeu că i-a furat focul din cer, s-a răzbunat pe el și i-a trimis-o ca nevastă cu o cutie care conținea toate relele din lume. Prometeu, bănuind isprava lui Jupiter, refuză să deschidă cutia, dar fratele său, Epimeteu, s-a lăsat ademenit. Când Pandora a deschis cutia, s-au revărsat toate relele din lume, boli, necazuri, ură, suferință etc. Când a închis-o la loc, nu mai rămăsese în cutie decât speranța. Așa a rămas ca expresie cutia Pandorei.
13. Dalila
Este faimoasa femeie din Gaza care a fost plătită de filistieni spre a-l supune pe Samson, care-i înspăimântase cu forța sa herculiană. Îndrăgostit de ea, faimosul israelit, i-a destăinuit iubitei că toată forța lui stă în pletele lui lungi. Când Samson adoarme pe genunchii ei, Dalila a poruncit să-i taie părul ți l-a făcut astfel bătaia de joc a dușmanilor. Numele ei a devenit sinonim cu trădarea. ,,Când vezi piatra ce nu simte nici durerea și nici mila,/ De ai inimă și minte, feri în lături, e Dalila.” ( Eminescu- Dalila)
14.Firul Ariandei.
Arianda, fiica regelui Minos din Creta a fost îndrăgostită de Teseu. Pentru a-l ajuta să iasă din Labirint unde s-a luptat cu Minotaurul, femeia i-a dăruit un ghem de ață. Numai grație acestui fir al Ariandei, Teseu a găsit calea întoarcerii. Firul Ariandei e un fie conducător care ne ajută să ieșim dintr-o încurcătură. ,,Cu al Ariandei fir/ Însemnam întinsul-/ Pentru când ne-om părăsi/ Albul, paradisul.”( Lucian Blaga- Cântecul brumelor, umbrelor.)
15. Messalina.
A fost împărăteasa romană (15-48) care a rămas în istorie ca prototipul femeii sclavă a simțurilor. Era o femeie frumoasă, dar lacomă și crudă care și-a dat frâu liber simțurilor, fără nicio teamă și rușine, lubricității. Femeia își făcuse un harem masculin, oamaorându-i pe cei care-i cădeau în disgrație. Soțul ei, Claudius, exasperat de purtările ei, a trimis-o la moarte la 33 de ani, răpusă de mâna unui tribun. Cuvântul Mesalina desemnează o femeie libertină, desfrânată.
Ion Ionescu-Bucovu 5 dec. 2011
Răspunsuri