categorii forum

Intuitia


Ti s-a intamplat vreodata sa stii ceva fara sa intelegi de unde stii? Aceasta este intuitia sau al saselea simt dupa cum o mai numesc unii. Intuitia este capacitatea de a dobandi cunostiinte fara o sursa clara sau fara a-ti da seama cum sau de unde. Exista oameni care au impresia ca cineva ii priveste, iar cand se uita imprejur, cineva se uita la ei sau tocmai a intors privirea.

Cu toate ca unii oameni spun ca acestea sunt coicidente, altii cred ca mintea umana are o capacitate speciala de a obtine cunostiinte din jur, insa fara a constientiza. Intuitia este un alt mister al mintii umane.
sursa:roportal.ro

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Sunetul care dezvolta intuitia

    Vezi mai multe video din muzica
    • Multumesc frumos,d-le Muntean!Este adevarat ca anumite sunete pot dezvolta intuitia...
    • Multumesc Floare de mac!
  • psihoterapie


    La inceputul cunoasterii, ne spune Aristotel, este uimirea fata de lucrurile cele mai simple, aflate in preajma noastra.

    In domeniul psihologiei, la inceputul cunoaterii sta, fara nici o indoiala, intuitia psihologica. Theodule Ribot alcatuia un portret convingator al intuitiei : „...In rapiditatea si legaturile pe care doreste sa le faca, degraba cu instinctul, intuitia si a unuia si a celuilalt individ poate fi eronata; dar dintre caile posibile pe care intuitia poate merge, cu siguranta cea buna va fi cea aleasa. Intuitia nu este doar un act de cunoastere pura, asemanatoare cu perceptia, ci ea se asaza si se sprijina pe organizarea spiritului”.

    Intuitia psihologica este o intuitie participanta. Este vorba despre un model comprehensiv psihologic care se refera la ceilalti si care difera in acelasi timp de cunoasterea stiintifica. Este de asemenea un model comprehensiv care ne permite sa uzam de explicatiile pe care dorim sa le dam persoanelor din jurul nostru, fenomenelor si situatiilor pe care le traim. Pe scurt, este acel „ceva” ce face parte din bagajele psihoterapeutului.

    Suntem capabili pana la un anumit punct sa resimtim ceea ce doreste sa ne comunice sau sa ne dovedeasca cel care se afla in fata noastra. Aceasta intuitie participanta se sprijina pe rezonanta, sau pe simpatie, in masura in care observatorul isi vede reflectate propriile-i stari de constiinta si ele coincid cu cele ale subiectului observat.

    De aceea suferim si noi in fata celui care sufera la randu-i in fata noastra.

    O a doua parte a intuitiei participante se consuma in momentul in care apare imitarea starilor subiectului observat, de catre observator.

    Unitatea corpului cu sufletul ne ajuta sa reactionam imediat printr-un suras, sau prin lacrimi si sa formam astfel un act trait impreuna cu celalalt, care nu este altceva decat o expresie vie a intuitiei noastre.

    Henri Bergson evoca in scrierile sale existenta unui fel special de perceptie extra-senzoriala, ce nu rezuma totul doar la intuitia participanta. Era vorba despre o perceptie care cuprindea (ceea ce psihologii mai numesc) empatia, aflata intr-o postura nereflectata si totusi gata oricand sa se inlantuie formand o comunicare inconstienta alcatuita impreuna cu cel cu care intri in contact.

    Dar iata ce spunea Jung: „Experienta mea psihologica mi-a aratat mereu si mereu ca unele capacitati pornesc dintr-un psihic mai complex decat constiinta. Acestea contin o analiza superioara sau intelegeri sau cunostinte pe care constiinta nu le poate produce. Avem un cuvant potrivit pentru aceste aparitii ale intuitiei. Cand il pronunta, cei mai multi oameni au un sentiment agreabil de parca ceva a fost rezolvat. Dar ei nu iau niciodata in consideratie faptul ca nu poti face o intuitie. Dimpotriva, aceasta intotdeauna vine catre tine; ai o intuitie, un presentiment, aceasta s-a produs si tu doar o prinzi, numai sa fii destept si destul de rapid”.

    Pentru mine, ca psihoterapeut, intuitia este un fel de perceptie care nu se conduce cu exactitate dupa simturi, ci se conduce prin subconstient.... si care imi ofera infinite posibilitati de rezonare cu omul din fata mea...

    Germanii numesc aceasta „Einfall”, ceea ce inseamnă un lucru care ne vine in cap de nicaieri. Uneori este ca o revelatie. In fapt, este vorba despre o functie naturala, sau altfel spus, un lucru perfect natural, si este, de asemenea, si o necesitate pentru cel/cea care lucreaza in cabinetul de psihoterapie.

    Barbara Craciun, psihoterapeut

    •                                     INTUITIA - al 6-lea simt secret al omului


      1939309865?profile=originalCui nu i s-a intamplat sa "ghiceasca" cine suna la telefon sau la usa? Cine nu a auzit de oameni care in ultima clipa s-au razgandit in privinta unei calatorii, pentru ca ulterior, avionul lor sa se prabuseasca? Si cati dintre noi n-au simtit de la prima vedere daca o persoana le e simpatica sau nu, ori daca ii minte sau nu? Toate acestea sunt exemple de buna functionare a intuitiei.

      Intuitia exista in stare latenta in fiecare fiinta, iar odata trezita si amplificata, confera din plin creativitate si intelegerea nemijlocita a vietii si a aspectelor sale subtile. Intuitia este o perceptie fulgeratoare a adevarului...

      Egiptenii o numeau "inteligenta inimii", caci intuitia este pentru spirit ceea ce reprezinta instinctul pentru corp sau iteligenta pentru mental.

      Fiinta intuitiva apare ca o forta calma si linistita, care percepe spontan intelesurile evenimentelor si se integreaza armonios in societate.

      Despre intuitie, Carl Gustav Jung spunea a este "o functie fundamentala a psihicului, gratie careia, in mod subit, un continut ne este prezentat sub o forma definitiva, fara ca noi sa stim cum s-a constituit ea".

      Istoria stiintelor este, poate, domeniul cel mai bogat in posibilitati de demonstrat puterea intuitiei. Marii savanti care lucreaza cu ratiunea ajung uneori intr-un punct mort, cand toate caile par inchise si ei asteapta o sclipire intuitiva, o lumina venind din necunoscut, pentru ca solutia n-a aparut inca. Aici intervine intuitia, acea calauza launtrica, ce ofera rezolvarea.

      Iata cateva dintre marile descoperiri ale stiintei care s-au facut datorita intuitiei:
      - Descartes a formulat axiomele geometriei analitice
      - Newton a descoperit "Legea gravitatiei", intr-un moment de relaxare, sub un mar
      - Kekule a formulat structura moleculei de benzen, intr-o stare de visare in fata focului, cand a "vazut" siruri lungi de atomi, innodate in multe feluri, rasucindu-se si invartindu-se precum serpii
      - Arhimede a descoperit celebra lui teorema intr-un moment de totala relaxare in propria cada... acel "nimic" de nicaieri l-a strafulgerat si, proaspat dar gol, a iesit in lume strigand "Evrika" ( am gasit !)

      In cartea sa "Intuitia - Cunoasterea de dincolo de logica", Osho spune: "Daca intuitia ar veni prin raze sau unde, am putea fabrica un instrument pentru a le capta. Insa nici un instrument nu poate capta intuitia, pentru ca nu e un fenomen ondulatoriu. Nu e deloc un fenomen; este doar un salt de la nimic la existenta."

      Stiinta moderna studiaza de ani buni intuitia, in incercarea de a afla dacă aceasta este un "dat" al omului si daca ea, cu putin antrenament, poate deveni un ajutor pretios in viata fiecaruia dintre noi.

      Dupa cum indica studiile, intuitia feminina este mult mai accentuata decat cea masculina... de unde deducem ca uneori e bine sa le ascultam si pe femei. Cine stie ce descoperiri putem face...

      sursa:carpinet.net

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->