Oare fericirea ne e scrisa in destin? Nici vorba! Ea poate fi descoperita si invatata de orice biet muritor. Cu o conditie: "Cunoaste-te pe tine insuti". Fiecare om reprezinta o individualitate cu tipare distincte. Cine izbuteste sa si-o descopere si s-o exprime este un om fericit
Cateva drumuri spre fericire
Nu exista retete de fericire. Fiecare om este unic in felul sau. Exista insa drumuri care duc catre fericire si care se afla la indemana noastra, a tuturor. Pentru asta este nevoie sa descoperim ceea ce ni se potriveste cu adevarat in viata, ceea ce poate sa devina un ideal: profesia - aleasa cu grija, pentru ca sa nu devina un chin, familia, maternitatea, credinta, micile bucurii de fiecare zi ale vietii. Daca atunci cand luam decizii importante am da dovada de mai multa responsabilitate, reflectand cu sinceritate daca drumul pe care pornim ni se potriveste sau nu, am izbuti mai usor sa ademenim
fericirea. In randurile care urmeaza, nu ne vom referi la sensul moral si filosofic al fericirii, ci doar la cateva metode aflate la indemana pentru a ne mai insenina zilele.
* Nu va luati visele drept realitate
Un pas sigur spre fericire este echilibrul dintre dorintele si posibilitatile noastre. Nu aspirati niciodata la lucruri pe care stiti ca nu le puteti dobandi: slujbe inalte, pentru care nu sunteti pregatiti, bani mai multi decat puteti castiga in mod cinstit, bunuri materiale care va depasesc posibilitatile. Daca nu te astepti la prea mult, nu ai deceptii.
* Concentrati-va pe lumea inconjuratoare
Fericirea e conditionata de experiente pozitive. Iar una dintre aceste experiente este capacitatea de a privi cu maximum de atentie lumea inconjuratoare, peste care, de obicei, privirile noastre aluneca indiferente. Cu cat suntem mai treji in perceperea intamplarilor care ne inconjoara, cu atat mai puternice sunt impresiile pe care le receptam. Incercati sa contemplati banalitatea vietii ca pe un rasarit de soare la mare. Copacul din fata ferestrei - acelasi de ani de zile, chipurile membrilor familiei dvs., pe care le stiti pe de rost, oamenii cu care va incrucisati drumul cand mergeti pe strada, florile asezate intr-o glastra - absolut toate aceste prezente banale pot fi transformate in evenimente, daca izbutim sa ne concentram atentia asupra lor. Fiecare reprezinta o lume, un spectacol de forme si de culori, o expresie distincta a vietii si a armoniei universale. Concentrandu-ne asupra unui anumit lucru uitam de noi, iar aceasta uitare de sine este - spun psihologii - sora buna cu fericirea. O stare in care spatiul si timpul dispar si, o data cu ele, si constrangerile in care ne incatuseaza.
* Cultivati provocarile
Suprasolicitarea produce stres. Lipsa de solicitare - megastres! Echilibrul se afla la mijloc: sa nu faci nimic e plictisitor, sa te cateri pe un perete de stanca e stresant. Bucurie ne produce, de pilda, o drumetie pe carari de munte. "De regula, fericirea se produce atunci cand punem in miscare toata capacitatea noastra pentru a face fata unei provocari", spun specialistii in materie de fericire.
* Faceti ce va place
Atat pentru oamenii activi si solicitati, cat si pentru oamenii fara activitate profesionala curenta (pensionarii), prezenta unor indeletniciri care sa le faca placere (hobby-uri) reprezinta o sursa sigura de fericire, mai ales daca sunt facute in aer liber: drumetii, albinarit, gradinarit, sport de placere, pescuit etc. La fel de placute si de generatoare de stari de bine sunt indeletnicirile culturale: lectura, muzica, teatrul etc.
* Favorizati micile bucurii
Se stie ca trairile intense, extreme, aduc bucurie: marile pasiuni, revederile dupa perioade indelungate, activitatile fizice riscante (parasutismul, cataratul cu franghia etc.). Dar senzatiile de fericire conditionate biologic nu dureaza mult, caci pentru supravietuire e mai importanta evitarea pericolului decat cultivarea lui. De aceea, este preferabil sa ne cream motive marunte de fericire in viata de zi cu zi: sa ne bucuram de atasamentul unui animal de companie, sa cultivam flori pe balcon observand cum raspund atentiei noastre, sa telefonam unor prieteni vechi, sa rasfoim albumele cu fotografii de familie... E foarte important sa invatam sa deosebim fericirea cea mare de micile fericiri de aici si acum.
* Traiti momentul!
Caile spre fericire sunt ocolite. Intrebandu-ne tot timpul daca suntem fericiti si privind fericirea ca pe un obiect indepartat, nu realizam nimic. Fericirea inseamna sa te bucuri de fiecare lucru pe care il faci. Sa-i gasesti rostul si motivatia. Sa traiesti fiecare clipa a vietii ca si cand ar fi ultima.
* Pastrati contactul cu semenii dvs.
"Relatiile sociale sunt - pare-se - cea mai importanta sursa individuala a fericirii", afirma profesorul britanic dr. Michael Argyle, specialist in domeniu, dupa efectuarea unor studii complexe. Prieteniile, relatiile profesionale, flirturile, aprecierile celorlalti sunt rasplatite imediat de organismul nostru prin producerea hormonului fericirii.
* Credinta, bunatate si darnicie
Prezenta lui Dumnezeu in vietile noastre este o sursa sigura si durabila de fericire. El alunga singuratatea si teama de moarte, ne ocroteste si ne indruma, da vietii noastre un sens. O viata traita in numele binelui este o viata plina de fericire. Angajamentul crestin, dorinta de a-i vedea pe oameni mai fericiti, darnicia si facerile de bine sunt drumul cel mai sigur spre un destin implinit.
* Atingerea fizica
Fiecare atingere pozitiva stimuleaza pielea (organul cu cea mai mare intindere), declansand un val de senzatii de fericire. Specialistii au descoperit un hormon activat de atingerile placute: mangaieri, imbratisari, recomandandu-ne sa le practicam cat mai des. Contactul fizic este limbajul nostru initial in care putem "rosti" oricand cateva cuvinte tactile, aducatoare de bucurie.
* Miscati-va!
Organismul are un sistem propriu de recompensare. Cand ceva ne face bine, rasplata sunt endorfinele. Acest "indulcitor al sufletului" este produs dupa o jumatate de ora de miscare ritmica relaxata. Ba mai mult, efectul este chiar dublu: cei ce se afla in forma buna traiesc mai intens, se bucura mai mult si se simt mai bine in pielea lor. Iar aceasta este o motivatie pentru antrenarea musculaturii, si astfel caruselul fericirii se pune in miscare. Reteta succesului sigur: de doua-trei ori pe saptamana, cate 45-60 de minute de activitate fizica intensa. Si mai eficient este dansul. Toate popoarele lumii danseaza, unele pana la extaz. In timpul dansului, la miscare se adauga muzica, adica fericire spirituala.
* Infratiti-va cu natura
Natura ne face fericiti, fapt confirmat de milioanele de oameni care-si gasesc in ea linistea sufleteasca. Aici vorbeste, probabil, "raiul" din noi. Peisajele, vegetatia abundenta si apele curgatoare proaspete si limpezi ne fac fericiti.
* Zambiti, va rog!
Ati intalnit vreo persoana careia sa nu-i placa sa rada? Rasul dezlantuie o multime de substante producatoare de fericire. Inlatura stresul, usureaza contactul cu semenii (pentru ca este molipsitor), intareste sistemul imunitar. Si chiar daca n-aveti motive sa radeti, ridicati macar colturile gurii. Chiar imitand rasul, gandurile negre sunt alungate si va simtiti sufletul mai usor. Un film sau o carte hazlie va pot ajuta la nevoie.
* La vanatoare de amintiri
Memoria noastra este un rezervor urias de fericire. Amintirea - sau chiar imaginarea - unor situatii placute, fericite declanseaza in organism aceleasi reactii ca si situatiile reale. Asadar: a fost odata ca niciodata...
* Deschideti-va sufletul
Aveti vreo problema? Stati de vorba cu cineva de incredere si descarcati-va sufletul. Multi oameni vinovati isi usureaza constiinta prin spovedanie si se simt fericiti. Daca vi se pare prea greu, contactati un psihoterapeut. Numai sufletul neimpovarat e capabil sa se inalte la sentimente de fericire.
* Fericirea din stomac
Simturile noastre ne conduc direct spre fericire. Aromele ne fac euforici. O tableta de ciocolata sau o crema de banane contin - in stare pura - acele substante care stimuleaza receptorii nostri de fericire. Fericirea trece deci, in mod evident, si prin stomac.
Cateva intrebari legate de fericire
Relatia fiecaruia dintre noi cu fericirea este pur personala. La unii, ea este un oaspete permanent, altii alearga zadarnic dupa ea. Intrebarile care urmeaza va pot ajuta sa stabiliti mai exact in ce relatie sunteti cu fericirea. Raspundeti-va la ele fiecare in parte.
* Va puteti aminti cinci situatii din ultimele 12 luni in care ati fost fericiti?
* Va simtiti fericiti si atunci cand sunteti singuri?
* Credeti ca fiecare dintre noi este raspunzator pentru fericirea sa?
* Ati plans vreodata de fericire?
* Partenerul va poate face fericiti?
* Banii v-au facut vreodata fericiti?
* Va considerati o persoana norocoasa?
* Acum cinci ani aveati mai multe ocazii sa va simtiti fericiti? Daca da, stiti cumva si de ce?
* Daca zana buna v-ar putea implini cele trei dorinte, ati fi un om mai fericit?
* Dintre cunostintele dvs., cine este persoana cea mai fericita? O invidiati?
* Ati facut fericit pe cineva in ultimele doua luni?
* Ce vi se pare mai important: senzatia continua de satisfactie sau momentele intense de betie produse, din cand in cand, de fericire?
Oameni celebri si definitia fericirii
* "Daca la lipsa de durere se adauga si lipsa de plictiseala, se poate afirma ca fericirea pamanteasca a fost atinsa." (Arthur Schopenhauer)
* "Sa poti renunta o clipa la tine si sa poti sacrifica ani pentru zambetul unei femei, asta da fericire!" (Hermann Hesse)
* "Tacerea e cel mai bun mesager al bucuriei. Fericirea mea n-ar fi prea mare, daca as putea sa spun cat sunt de fericit." (William Shakespeare)
* "Secretul fericirii este urmatorul: sa traiesti ca toata lumea si cu toate astea sa nu semeni cu nimeni." (Simone de Beauvoir)
* "O viata intreaga numai fericire? Nimeni n-ar putea s-o suporte. Ar fi iadul pe pamant!" (George Bernard Shaw)
* "Fericirea este singurul lucru care se dubleaza atunci cand il imparti." (Albert Schweizer)
* "Fericirea inseamna sanatate perfecta si memorie proasta." (Ernest Hemingway)
SURSA:formula-as.ro
Răspunsuri
Puţini sunt cei care cunosc fericirea !
Cu prietenie,
Dan