mini-concurs – ediţia a 2-a – Taina nopţilor de vară
Prima ediţie a mini-concursului „provocare... ACROSTIH” a determinat o emulare a poteţialului creativ al membrilor site-lui . Din acest motiv am convenit să facem din acest lucru o tradiţie şi să lansăm o serie a mini-concursurilor e ale Cronopediei.
Pentru luna iunie 2018 vă propunem, în cadrul mini-concursului – ediţia a doua – un mini-concurs de cu formă fixă cu tema „Taina nopţilor de vară”.
Poezia cu formă fixă propusă este RONSETUL.
RONSET – Poem cu formă fixă creat de Horia Bădescu. Îmbinând rigorile rondelului cu cele ale sonetului, ronsetul este alcătuit din 14 versuri dispuse ca-n sonetele shakesperiene – trei catrene compacte şi un distih deplasat spre dreapta, ca un refren, – cu trei rime alternative după cum urmează: abba/ abba/ acca/aa. Primul şi ultimul vers sunt identice, tot aşa ultimele versuri ale celor două catrene. (1.)
Exemplu de ronset
Aceleaşi, iarăşi, nesfârşite ploi
aceleaşi ore, zile, săptămâni;
amâni şi nici nu ştii ce mai amâni
şi înnoptează sângele în noi.
Nu e nici înainte, nici-napoi,
nu e nimic spre care să te mâni,
Pilatul vieţii s-a spălat pe mâini,
şi înnoptează sângele în noi.
Cum cerşetorii cauţi în gunoi,
în resturile dimineţii tale.
N-a mai rămas nimic de pus la cale
şi înnoptează sângele în noi.
Nu mai există nici măcar: apoi?
Aceleaşi, iarăşi nesfârşite ploi!
(Horia Bădescu, Ronset)
1. Irina Petraş, GENURI ŞI SPECII E. MIC DICŢIONAR – ANTOLOGIE pentru elevi, BUCUREŞTI – 1993, EDITURA DEMIURG
REGULAMENTUL SPECIAL AL MINI-CONCURSULUI – EDIŢIA A 2-A
1. Tema: Taina nopţilor de vară
2. gen: poezia cu formă fixă – RONSET
3. condiţii speciale – nu sunt
4. perioada de publicare/trimitere a lucrărilor propuse: 25.06.2018-30.06.2018. Lucrările pot fi trimise şi pe mesageria privată a organizatorului Ioan Muntean.
5. Lucrările vor fi publicate pe pagina de MINI-CONCURS IUNIE 2018, sub forma: ediţie mini-concurs - nume autor – titlu ronset – număr lucrare înscrisă (ex.: 2 - Ioan Ionescu - Taina nopţilor (3))
6. Perioada de apreciere: 1.07-05.07.2018 ora 20.00
7. Centralizare şi publicare rezultate: 6-8.07.2018
8. Premiul mini-concursului: 1 diplomă tipărită şi 1 (un) abonament gratuit pe 6 luni la revista (perioada iulie-dec.2018). Premii speciale:
- premiul de excelenţă: autorului cu cele mai multe ronsetruri înscrise – 1 exemplar din refista pe luna iulie plus diplomă de excelenţă;
- premiul de popularitate: autorul cu cele mai multe răspunsuri/comentarii postate – 1 exemplar din revista pe luna iulie 2018 plus diplomă de popularitate;
9. Juriul concursului: această ediţie nu are juriu de specialitate;
10. Alte precizări: lucrările participante vor fi publicate în revista pe luna iulie 2018 (primele 10 clasate). Toate lucrările vor fi incluse într-un volum de versuri . În funcţie de sponsorizări şi contribuţii acest volum poate fi tipărit până la sfârşitul anului 2018.
Răspunsuri
Pe ăsta l-am ratat, poate la următoarele.., deh!
Felicitări căştigătoarelor! Şi la cât mai multe astfel de competiţii mici (ban cu ban se face mia!)
Cred că un trandafir e pentru mine, nu Matei?
Trecerea timpului lasă o amprentă profundă asupra inimilor noastre. Blaise Pascal spunea “Nu exista pe lume un exces mai frumos decat excesul de recunostinta". Am citit cu multă plăcere tot ce ați scris, tot ce ați comentat. Ca un bun creștin spun ”Multumesc", pentru aceste minunate rânduri, pentru aceste minunate concursuri.
Doamnă Nicoleta, am admirat şi la dv. perseverenţa - în prima zi mă şi gândeam că ţintiţi premiul pentru cele mai multe ronseturi... Am sinţit apoi că parcă aţi ridicat piciorul de pe acceleraţie... Dar aţi înţeles bine structura ronsetului - şi tehnic asta am apreciat. Pe viitor aş vrea să văd şi la dv. un pic mai mult sentiment, pasiune (spun eu care nu am compus nici un ronset - oricum să particip şi eu la mini-concursuri ar fi aproape un nonsens; şi eu oricum sunt adeptul poeziei fără rimă, moderne, chiar cibernetice).
Vă aştept cu multă bucurie la viitoarele competiţii, de bine de rău cam fiecare căştigă ceva - în primul rând câştigăm în socializare...
Sunt zile când nu pot să gândesc bine. Am probleme grave cu mama. Nu știu ce urmează, numai Dumnezeu știe. Vă mulțumesc!
Nicoleta Mija, felicitări pentru premiul obţinut, pentru perseverenţă, în ciuda problemelor familiale! Mult succes în continuare şi multă sănătate mamei! Cu prietenie,
Felicitări concurenților câștigători!
Mi-a făcut plăcere să particip la concurs, cu toate că inactivitatea din ultimul timp și-a spus cuvântul, nemaifiind la curent cu cerințele de participare. Doresc și eu 5 exemplare din volumul respectiv.
Pentru următoarele concursuri poate ar fi bine să trimitem la dl. Munteanu creațiile, care să le posteze numerotate în ordinea primirii, fără a se preciza autorul.(acesta să fie anonim până la terminarea jurizării, în acest fel punctându-se mai mult creația, mai puțin autorul). În plus ar trebui să se precizeze mai clar condițiile de evaluare (nu am înțeles cum este cu tipurile de comentarii).
Mulțumesc tuturor celor care și-au făcut timp să citească postările mele, mai ales ale acelora care îmi oferă posibilitatea de a-mi îmbunătăți stilul.
Aș mai avea o propunere: pentru a obține un volum de calitate, poate ar fi bine să mai putem șlefui puțin creațiile, în așa fel încât să obținem niște ronsete cât mai bune.
Poate că o astfel de provocare, devenită lunară (cu diferite teme și modalități de exprimare), ar anima și mai mult acest site. Iar primele 20 de creații din fiecare lună să fie cuprinse într-un volum care să poată fi oferit de Crăciun.
Felicitări dl. Munteanu pentru inițiativă și munca depusă!
Abia aștept următoarea provocare!
Mulţumiri, felicitări şi ţie, dragă Liliana! Mă aşteptam să fii şi tu pe "podium", mi-au plăcut creaţiile tale! Cu siguranţă se va întâmpla asta în viitor! Îmi plac propunerile tale, tocmai am postat şi eu o listă cu ale mele, cred că domnul Muntean o să se ia cu mâinile de cap! Mult succes în continuare! Cu drag,
Mulţumesc pentru opinii!
1. a trimite creaţiile separat şi apoi a le posta eu - e o soluţie pe care o analizez; avantajul ei ar fi că autorul nu mai poate face modificări ulterior postării-
2. a publica creaţiile fără numele autorului e o opţiune cu care nu sunt de acord. Cine este vertical va aprecia lucrarea nu autorul. Vreau să cred că tocmai transparenţa este sufletul acestor concursur. De altfel, poate aţi observat nota dată de un votant este a şasea parte din punctajul final!
3. Tipurile de comentarii: sunt 2 tipuri: - orice comentarii, că are un cuvânt sau 100 se contabilizează automat (chiar dacă ulterior unele se şterg, ele rămân contorizate)
- din acestea organizatorii contabilizează separat acele comentarii care au cel puţin 90 de caractere (avem un progrămel special care le numără); dacă cele două tipuri de comentarii sunt egale ca număr, nota obţinută este 10, dacă cele cu 90 de caractere sunt mai puţine, se obţine o notă proporţional mai mică;
4. Pentru volumul tipărit, la solicitare, eu pun la dispoziţia fiecărui autor fişierul doc cu poeziile înscrise la concurs (aşa cum le-am copiat de pe site); după ce fiecare şi le modifică )în concordanţă cu recomandările şi dorinţele, dar păstrând regula, eu le aşez în viiztorul volum;
Vom continuia provocările - şi în materie de poezii, cu şi fără formă fixă, şi în materie de proză. Ţineţi aproape!
Pentru toţi concurenţii, şi mai ales pentru câştigători, vă aştept aici pentru multe, multe pupicuri, pe care le meritaţi din plin! Acum, pe final de mini-concur, că tot nu am avut timp de Ziua sărutului, hai, aici să ne destrăbălăm în tainele sărutiului! Eu am făcut începutul, aştept... leapşa!