categorii forum

Zile însorite și binecuvântate de primăvară  dintre Aprilie 2018 și Mai 2018 pe parcursul cărora toate florile, livezile și speranțele noastre au înflorit, iar păsărelele și albinele înviorează prin activitatea lor. Diminețile senine te îndeamnă la activitate matinală fie ea de natură gospodărească, fie de natură intelectuală. Ele pot inspira sau relaxa deopotrivă orice persoană care se lasă pătrunsă și desfătată de generozitatea și exuberanța lor .

 

Vizitez când mă găsesc la Oradea librăriile, unele expoziții de artă, mă preocupă temele cultural-religioase și științifice deopotrivă, dar dacă simt nevoia comuniunii când mă duc uneori la biserică sau la adunarea baptistă din localitatea natală, deși mă hrănesc citind multe lucrări religioase, de data aceasta mi-am amintit că nu am fost pe la teatru de foarte multă vreme, adică de cel puțin șase luni. Îmi reproșez că nu am văzut live spre exemplu ( numai înregistrat) Lacul Lebedelor, dar am văzut Spărgătorul de Nuci. Așadar, m-am interesat ce există în program și am avut noroc că la distanță doar de câteva zile se juca celebra Nabucco a lui G. Verdi și se dorea suplimentarea locurilor. Am cumpărat deci un bilet și în ziua și ora respectivă mă găseam în minunata sala a Teatrului de Stat Regina Maria din Oradea, o sală spectaculoasă, generoasă, splendidă. Clădirea teatrului, un monument istoric al orașului, se destăinuie după renovare și este impecabilă. Toate marile culturi au erupt către universalitate prin libretele unor mari autori de gen care au ales să descrie poetic subiecte deosebit de sensibile și romantice. Libretul, gen deosebit de pretențios, pus în scenă în combinație cu baletul este fantastic, iar în operă și operetă valoarea lui este de asemenea bine pusă în valoare. Prin Nabucco autorul dorea să sublinieze speranțele sale privind renașterea ( Risorgimento ) națională italiană în a doua jumătate a secolului XIX. Nabucco ( nu este vorba despre marele proiect energetic european contemporan) descrie greutățile și aspirațiile poporului evreu aflat în robia babiloniană. Este loc și pentru aventură și dragoste, dar și pentru intrigă, egoism, tiranie, gelozie și conspirație. În cele din urmă după consumarea unor episoade dramatice finalul este unul fericit oferind perspective tuturor celor implicați. În mod normal, datorită încleștării inițiale, nimeni nu ar fi putut spera la un asemenea deznodământ. G. Verdi a avut un succes european cu operele sale încă din timpul vieții și este recunoscut până în zilele noastre la nivel internațional. Personal apreciez la fel de mult piesele clasice de teatru. Aș fi dorit să particip și la “Frozen. Regatul Înghețat” care se afla în oraș, dar nu am mai reușit să achiziționez bilet. Mă gândeam, printre altele, câtă muncă presupune reușita unui singur spectacol: recuzită, talent, energie…! La finalul spectacolului a răsunat “Corul Sclavilor” în limba română și cred că nu a existat vreo presoană care să nu fi rămas impresionată.

De curând volumele proprii ( eseu și poem ) se găsesc pe Amazon și pe ibooksquare în format electronic și tipărit prin grija editurii. Am fost deosebit de bucuros să ofer câte un exemplar unor prieteni și rude, dar mai mult pentru promovarea lor nu am făcut ( trebuie să recunosc). Realizez această mențiune deoarece am fost deosebit de interesat să particip la prima ediție a unui cenaclu internațional ( româno-canadian) dedicat poeziei și literaturii. “Prietenii Poeziei” a debutat în sala Clubul Democrației la biblioteca județeană și a avut printre participanți un număr impresionant de profesori universitari, critici literari, poeți,profesori. Cenaclul a fost, și probabil va fi, deschis și gestionat de către Ionuț Caragea ( scriitor, poet, eseist), fiind ajutat de către D.H. Popescu ( prof. univ., critic literar). Lansarea lucrării de aforisme “Din Spuma Valurilor” a domnului I. Caragea a constituit doar preambulul întâlnirii, iar urările de sănătate și “La Mulți Ani” nu au contenit la adresa dumnealui, deoarece se găsea la împlinirea unei frumoase vârste. Discuțiile au continuat prin recitări de poeme și intervenții care s-au dorit constructive. Fără poem, literatură, muzică viața noastră ar fi cu siguranță mult mai săracă, de neimaginat, anostă și cred eu chiar mult mai violentă. Nu trebuie să neglijăm, aș spune că ar trebui chiar intensificate înclinațiile științifice pentru a nu rata, în același timp, progresul tehnologic. Deși, în general, am observat că scrierile lui I. Caragea au o notă optimistă, am găsit câteva aforisme mai amare: “Nu există metaforă mai frumoasă decât adevărul gol-goluț” și continuă sfâșietor: “Adevărul aparține doar oaselor. Oaselor, oaselor, frigului oaselor”. În viziunea dumnealui “amintirile sunt monede pe care le aruncăm în fântâna sufletului nostru”. Despre creație spune:“Poți fi superior în lumea în care te naști, zeu ești doar în lumea pe care o creezi singur”. “Iubirea nu este niciodată un strigăt în pustiu”, iar despre Dumnezeu spune că are “ADN-ul compus din spiralele galaxiilor” “Oamenii – zeii captivi în lagărul perpetuării”.

  

Trebuie să recunoaștem că nu a existat o strategie stabilită de la cele mai înalte foruri naționale privind sărbătorirea Centenarului, dar personal mă bucur că la nivel local există inițiative notabile și decente în acest sens fără festivisme inutile. Marele intelectual de dimensiune internațională, Andrei Marga s-a găsit în contextul Conferințelor Unirii la Oradea realizând precizări importante privind “Religia și Biserica în Viața actuală”. Menționarea mai multor filosofi europeni sau înalți prelați, aprecieri și critici lucide, îndemnuri la moderație și-au făcut loc în discursul înaltului invitat. Am rămas impresionat de consistența discursului și observațiilor făcute și de mulțimea și calitatea participanților ( greco-catolici, ortodoxi, profesori, studenți).

 

Conferințele Unirii au continuat la Muzeul Țării Crișurilor unde în prezența episcopului ortodox și greco-catolic al Oradiei, a directorului muzeului, a unor intelectuali, profesori și elevi a fost invocată măreția și euforia evenimentelor anului 1918, complexitatea relațiilor internaționale și au fost invocate de asemenea personalitățile episcopilor Oradiei: Roman Ciorogariu (ortodox) și Demetriu Radu (greco-catolic) Plutarhspunea în Moralia:“Istoricii povestesc întâmplările trecutului pe care pictorii le înfățișează ochilor noștri. Scopul lor este același.Cel mai bun istoric trebuie socotit acela care face din povestirea sa un tablou reprezentând fidel caracterul și temperamentul personajelor”.

 

Tocmai mă aflu la finalul unui program de trei luni pe care l-am putut accesa gratuit datorită faptului că dețin un blog secundar. Acest program intitulat Limitless – Slăbește Deștept în mod normal costă aproape două sute de euro. Personal sunt atent la detalii privind nutriția și activitatea fizică de cel puțin douăzeci de ani, dar am avut ocazia să verific dacă cele impuse și observate de către mine mi se potrivesc cu propunerile acestui program. Am fost deosebit de mulțumit să văd că programul săptămânal de nutriție propus de dumnealor corespunde aproape în totalitate normelor proprii, iar activitatea fizică completează în viziunea lor tonusul fizic și psihic întocmai cum mi-am propus eu. Pe lângă acest program național mi-a făcut cu ochiul un eveniment de nutriție al domnișoarei Amelia Șelariu care a încercat la Oradea să sintetizeze între util și imperios necesar privind armonia și aspectul fizic, sănătate și hrană completă. Se spune “că ești ceea ce mănânci” și cred că o alimentație nesănătoasă va erupe în cele din urmă în grave probleme de sănătate. Sunt îngrozit de mulțimea tinerilor cu diferite boli cardiovasculare sau diabetice, de generația adultă suferindă și fără soluții în fața complicațiilor. În fine, cred că experiențele au fost deosebit de utile și mi-au confirmat unele convingeri mult mai vechi.

Vă doresc o lună Mai 2018 înfloritoare, mărinimoasă, profitabilă !

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->