I
Peisajul se derula prin faţa ochilor Evei, cu repeziciune. Păduri, câmpii pustii, dealuri învăluite în plapumă de omăt sau zone locuite apăreau şi dispăreau pe măsură ce trenul înainta. De la fereastra compartimentului ei zărea chipuri purtând pe ele expresii dintre cele mai diverse. Unii erau veseli, alţii doar indiferenţi, alţii trişti sau împovăraţi de cine ştie ce gânduri doar de ei ştiute.
Cel mai mult îi plăceau opririle în gări. Peroanele animate de călători sau de cei care-i însoţiseră, erau colorate şi-i inspirau o stare pozitivă. Îi plăcea să le observe reacţiile la vederea unei persoane dragi, mult aşteptate, poate. Cei care conduceau până la urcarea în tren pe cineva drag, îmbrăţişările generoase dinaintea despărţirii o făceau să simtă melancolie şi gândul îi fugea pe nebănuite la Alex, de care tocmai se despărţise.
Prin minte i se derulă pentru a nu ştiu câta oară scena ultimei lor întâlniri. Stăteau amândoi încordaţi în faţa uşii de la intrare. Hotărâseră că poate s-au grăbit şi relaţia lor nu era suficient de coaptă pentru a parcurge un nou pas, cel al căsătoriei. Ea începuse să aibă îndoieli în privinţa sentimentelor pentru Alex şi i-a propus să stea o vreme despărţiţi în speranţa că, în acest fel, lucrurile vor deveni mai clare. Desigur, el a plecat trântind uşa , iar ea a rămas acolo o vreme simţindu-se goală pe dinăuntru, precum o carafă de vin golită prea devreme de un băutor însetat, nestiind ce ar trebui să simtă.
Era în drum spre bunica ei, ce locuia într-un sat izolat de munte, într-o pensiune agroturistica. Nu o mai văzuse demult, iar acum, dorindu-şi să stea o vreme departe de Alex, părea o ocazie potrivită să-şi petreacă ceva timp acolo, în pustietate. Pe măsură ce ce apropia de destinaţie optimismul îi revenea, însufleţit de amintirea acelui loc idilic al copilăriei , unde doar natura făcea legea şi unde aerul era atât de curat încât îl puteai simţi inundându-ţi benefic fiecare celulă a corpului.
Trenul se puse din nou în mişcare scrâşnind straşnic. Tresări. Uşa compartimentului se deschise şi un cuplu se strecură înăuntru. Îşi verificară datele de pe biletele de călătorie şi se aşezară pe locurile de o parte şi de alta ale uşii compartimentului. Sporovăiră cu ton scăzut o vreme, apoi căutară posturi cât mai comode, şi închizând ochii, încercară să se odihnească.
Uşa compartimentului se deschise din nou şi doi bărbaţi şi o femeie îşi făcură apariţia. Unul dintre ei privi pătrunzător la fiecare dintre ocupanţii compartimentului, apoi, dădu din cap, aprobator, către celălalt. Cel ce intrase primul era bine îmbrăcat, cu o constituţie fizica atletică şi o expresie interogativă pe chip. Cel de-al doilea era teribil de neglijent îmbrăcat, `parcă a căzut şifonierul peste el`, se gândi amuzată fata. De sub o şapcă neagră alunecau plete, iar chipul îi era pe jumătate acoperit de o mustaţă şi barbă nefiresc de stufoase. Tânăra ascultă muzică la nişte căşti imense ce-i acopereau în totalitate urechile.
Nu era în obiceiul ei să scruteze oamenii cu atâta insistenţă aşa că îşi mută privirea spre fereastră. Bărbosul se aşeză pe scaunul de lângă fereastră, iar amicul lui pe locul alăturat. Tânăra se aşeză în stânga Evei.
Eva ridică revista ce i se odihnea pe genunchi şi o deschise, încercând să-şi acopere faţa. Citi câteva articole , dar fără să reţină mai nimic. De câteva ori ochii îi fugiră peste revistă, la domnul de vis-a vis şi nu de puţine ori l-a surprins privind-o discret. Partenerul acestuia îşi acoperi ochii cu perechea de ochelari negri, care până atunci i se odihnise pe creştet, îşi încrucişă braţele pe piept şi încercă să doarmă.
Ţârâitul telefonului ei se auzi în geanta ce se afla depozitată într-un spaţiu special deasupra scaunului. Avea o sonerie stridentă şi se grăbea să răspundă de teamă să nu-şi deranjeze vecinii ce păreau amorţiţi de somn, dar, nici nu-l apucă bine că îl şi scăpă din mână. Se aplecă precipitat, să-l ridice, dar, din nefericire, bărbatul din faţa ei avu exact aceeaşi pornire aşa că, îşi pocniră zgomotos capetele..
- Ah!, scânci ea, punându-şi cu iuţeală mâna pe creştet. Îi dădură lacrimile de durere.
- Îmi cer scuze! Sunt cam tare de cap! spuse domnul, care zâmbea în timp ce-i întindea telefonul cu o mâna, iar cu cealaltă îşi masa creştetul.. Sunteţi rănită? Vă pot ajuta cu ceva?
- Sunt, bine, mulţumesc! Dar dumneavoastră? Să ştiţi că şi eu sunt o căpoasă! spuse ea râzând de comicul situţiei.
Bărbatul râse şi el.
Luă telefonul din mâna lui şi nu putu să nu observe degetele lungi, elegante, îngrijite. Îi mulţumi şi se aşeză. Încercă să vadă cine o sunase, dar din păcate, căzătura se dovedise a fi fatală telefonului.
Se întristă, iar tânărul observase asta.
- Dacă aveţi nevoie, vă pot oferi telefonul meu, domnişoară, spuse, întinzând către ea mâna în care avea telefonul.
- Mulţumesc, nu e nevoie…sper! Doream să văd cine a sunat! Atâta tot! spuse ea privindu-l recunoscător.
El făcu semn din cap că totul e în regulă; se aplecă spre ea, întinzându-i mâna.
- Numele meu este …, tânărul şovăi o clipă, …Tom!
- Eu sunt Eva! răspunse ea. Întinse mâna spre el şi simţi strânsoarea delicată şi călduroasă a mâinii lui. O senzaţie foarte plăcută o cuprinse. Simţea o familiaritate stranie faţa de acest om pe care de abia îl cunoscuse.
-Hm…Eva! Minunat nume! Şi…cum de nu sunteţi însoţită de Adam? întrebă el cu o sclipire ghiduşă în priviri.
Ea simţi un nod în gât, dar încurajată de privirea lui jucăuşă îşi reveni.
Crezând că a făcut-o să se simtă inconfortabil, el se grăbi să dreagă situaţia:
- Îmi cer scuze! Era o glumă…stupidă, se pare!
- Nici vorbă, spuse ea, eu vă voi spune unde este Adam, dacă şi dumneavoastră îmi veţi spune unde este Jerry!
El râse.
- Bun, zise el, chicotind încă. O meritam!
Se priviră zâmbind. Zâmbetul lui îi stârnea o senzaţie ciudată în suflet, parcă îşi amintea de el, dar nu ştia de unde.
Sporovăiră ca doi amici vechi tot drumul. Constată cu plăcere că omul avea un simţ al umorului ieşit din comun, iar ea adora asta , deoarece îi era uşor să comunice cu astfel de persoane.
Trenul poposi într-o gară mare, modernă. Ajunsese la destinaţie. Ea se ridică şi încercă să-şi recupereze bagajele. Tom se ridică iute şi-i dădu o mână de ajutor.
- Mi-a făcut mare plăcere să vă cunosc, domnule! Nici nu am simţit când a trecut timpul, spuse ea
- Plăcerea a fost în totalitate a mea, domnişoară, nu este nici o îndoială! spuse el, cuprinzându-i mâna şi ducând-o la buze cu un gest elegant. Vă vom ajuta cu bagajele, şi noi coborâm aici.
Îi trezi pe cei doi companioni, pe unul din somn, pe fată din reverie. Coborâră împreună şi înainte să se despartă el o mai întrebă odată dacă nu are nevoie să sune pe cineva. Ea îi mulţumi din nou şi refuză, zărind-o pe bunica ei în marea de oameni ce animau peronul.
- E ok, sunt salvată! spuse ea tânărului. Îşi luară rămas bun şi ea privi în urma celor trei până când aceştia se făcură nevăzuţi.
Bunica se apropie şi faţa ei se lumină când îşi îmbrăţişă nepoata.
- Oh, draga mea! Draga mea! Ce dor mi-a fost de tine!
- Şi mie, bunico!
- Stai să te văd! bunica se îndepărtă un pas şi o studie cu ochi critic. Eşti slabă ca un pisoi, iubita bunicii! Ah, lasă că te dau eu pe brazdă! exclamă ea, îmbrăţişând-o din nou.
Îşi aminti că în copilărie, bunica îi spunea mereu că o fata frumoasă trebuie să fie durdulie, lucru cu care ea, desigur, nu era de acord.
- Ah, buni, râse ea, în zilele noastre eşti cu atât mai frumoasă cu cât ai oasele mai la vedere!
- Eh, nebunii de la oraş….! mormăi bunica dezaprobator. Hai să mergem, fata mea, trebuie să fiu acasă, aştept un grup de turişti…de azi dimineaţă trebuiau să apară… L-am lăsat pe Victor să taie nişte lemne pentru sobe…să nu se fi pus pe băut, netrebnicul ăla!
- Ah, bunico, de ce nu mi-ai spus? Nu vreau să incomodez…
- Ce tot spui, draga mea? Eşti nepoata mea, copila mea! Unde stau eu stai şi tu!
Drumul spre locuinţa bunicii era anevoios. Pe ultima porţiune de drum nu se încumeta nimeni să mearga cu vreun tip de autovehicul, orice doritor de a junge acolo, fiind nevoit să se aventureze călare. Bunica era obişnuită cu drumul, iar Eva savura fiecare moment, bucurându-se ca un copil de brazii încărcaţi de zăpadă. Peisajul era într-adevăr mirific, iar pentru cineva venit din jungla şi smogul oraşului, era Raiul pe pământ. Aerul rece şi curat, îi trezea toate simţurile. Se simţea vie. Simţea sângele curgându-i prin vene, inima bătând regulat şi cuminte. Inspira cu sete aerul de munte.
Nu dură mult şi casa se zări printre nămeţi. Era impunătoare, construită de către străbunicii bunicii ei, care pesemne fuseseră oameni înstăriţi. În ciuda mărimii, nu părea intimidantă, deoarece aerul rustic dat de lemnul ce, practic, înconjura casa, o făcea să pară călduroasă, primitoare.
Intrară în curtea ce părea nesfârşită, iar bunica se interesă dacă au venit turiştii aşteptaţi. Victor, omul de bază al bunicii spuse că nu, nici un semn de la ei.
Peste câteva ore se aflau aşezate confortabil pe fotolii acoperite cu pături din lână moale, în faţa căminului în care ardeau câţiva buşteni, bucurându-se în tihnă de un vin fiert.
- De ce n-or fi ajuns oamenii ăştia? spuse bunica. Au închiriat toate camerele pentru o săptămână! Mi-au plătit totul în avans! De aşa afacere nu am mai avut parte până acum. Bunica era îngrijorată.
– Sper să nu le găsim oasele răsfirate pe coline, la primăvară! gândi ea cu voce tare.
Eva râse.
- Hai, buni, nu te mai panica aşa, poate s-au răzgândit!
Peste ceva vreme Eva rămase singură în încăpere, bunica având treburi pe la bucătărie, de unde îi auzea vocea autoritară bombănindu-l pe Victor.
Încăperea în care se afla era un fel de zona de zi şi comunica printr-o arcadă generoasă cu dinning-ul, unde se afla o masă imensă cu multe scaune. O altă uşă dădea într-o încăpere mică, unde se strânseseră de generaţii mii de cărţi. Era un soi de bibliotecă birou. Eva îşi amintea că era ascunzătoarea ei favorită , pe vremea când era copil, încăperea beneficiind de două ferestre imense cu tocurile foarte late, acoperite de draperii grele de culoarea coniacului. Acolo, între draperie şi foaia geamului, îşi petrecuse ore întregi, citind şi pierzându-se de lume.
Seara se lăsa uşor şi lumina din încăpere devenea tot mai difuză. Flăcările din şemineu aruncau umbre plăcute şi te îmbiau la somn. Zâmbi şi se înfăşură mai bine cu pătura de lână lăţoasă.
Deodată se auziră voci venind dinspre holul de la intrare. Vocea bunicii şi altele, necunoscute.
- Probabil sunt turiştii bunicii, îşi spuse ea. Bine că au venit; aşa se linişteşte şi ea.
Vocile se pierdură pe scări, spre etaj. Peste puţin timp bunica intră bucuroasă în salon.
- Au venit! Uf, ce bine! M-aş fi frământat întruna de grija lor! Mă miră că-s doar trei….în fine, treaba lor! I-am condus sus, să-şi aleagă camerele…oricum le-au închiriat pe toate! râse bunica, după care se făcu din nou nevăzută.
Eva rămase din nou singură şi se gândi să meargă la culcare, dar nu se îndura să iasă din îmbrăţişarea caldă a păturii. Trecură câteva minute şi auzi paşi uşori în spatele ei. Se întoarse să vadă cine e şi rămase înmărmurită. Era tânărul din tren, Tom. Nici el nu se arăta mai puţin mirat decât ea.
- Ia te uită, spuse el zâmbind. Ce mică e lumea!
- Poate prea mică, râse şi ea dând să se ridice.
Bărbatul înainta până în faţa feţei. Îşi schimbase hainele de drum, cu unele confortabile, renunţase la şapcă şi avea părul strâns într-o coadă. Pe deget învârtea un breloc auriu.
- Pot să…. întrebă el arătând spre fotoliul gol.
Ea încuviinţă.
Se aşeză şi îşi pironi privirea asupra limbilor de foc aruncate de buştenii incandescenţi. Se lăsă pe spate şi-şi puse mâinile sub cap scoţând un oftat de relaxare.
- Flăcările astea sunt adevărată terapie, nu-i aşa? întrebă Eva mai mult pentru a întrerupe liniştea stânjenitoare, decât din curiozitatea de a-i afla părerea.
- Citiţi gândurile, domnişoară? întrebă el întorcându-şi privirea către ea.
Ea râse.
-Într-adevăr, nu găsesc nimic mai relaxant decât focul ce arde într-un şemineu! spuse el. Apoi, după o mică pauză continuă. Cum se face că ne întâlnim din nou?
- Proprietara este bunica mea şi…Îmi pare rău! Mi-a spus că a închiriat unui grup ce doreşte solitudine şi discreţie. Dacă deranjez trebuie doar să-mi spuneţi, bunica are nişte camere separat de cele folosite de oaspeţi - pot sta acolo.
Părea că-şi cere scuze.
El vru să spună ceva , dar în cameră năvăliră ce-i doi parteneri ai lui Tom. Dând cu ochii de Eva făcură ochii cât cepele. Îşi îndreptară privirile interogatoare spre Tom văzându-l şezând liniştit. El le explică ceea ce Eva îi dezvăluise mai devreme, iar mimica feţelor lor trăda nemulţumire. Nedisimulându-şi cu nici un chip dezamăgirea, însoţitoarea lui Tom întrebă pe Eva:
- Veţi sta mult aici?
Eva sări din scaun ca arsă. Era încordată ca un arc.
- Nu! De fapt….
Nu-şi termină propoziţia deoarece Tom interveni.
- E ok, Karen. Domnişoara poate sta cât doreşte şi chiar sper să nu te ia înseamă şi să nu mă lipsească de încântătoarea dumneaei prezenţă.
Luă mâna Evei şi o sărută ca un gentleman perfect educat.
Dacă ar fi privit-o pe Karen ar fi văzut că ochii ei aruncau fulgere otrăvite în Iad. Îşi ridică fruntea, luă o atitudine semeaţă şi plecă să exploreze încăperile.
- Sam, vrei să anunţi la bucătărie că ne poate servi cina? spuse Tom către tânărul ce privise amuzat scena de mai înainte.
Sam se făcu nevăzut, iar Tom se întoarse către Eva, care privea în pământ cu un aer trist.
- Îmi pare rău, îmi cer scuze în numele ei! Nu se poate spune că diplomaţia este atu-ul ei… Vă rog să ne însoţiţi la cină!
Ea îşi retrase mâna dintr-a lui şi spuse cu un aer serios:
- Sunt obosită, mă voi retrage în camera mea. Voi încerca să nu vă stau în cale! Înclină capul în semn de salut şi se îndreptă spre bucătărie; aceasta dădea într-un hol lung şi întortocheat care ducea la o altă serie de camere pe care bunica le folosea pentru sine şi cei ai casei. Trecu pe lângă bunica ei care prepara cina musafirilor, fără s-o privească.
- Hei! făcu aceasta! Stai aici să-ţi dau de mâncare, unde pleci?
- Ah, buni, am o durere de cap înfiorătoare, vreau să dorm. Nu mi-e foame, îşi sărută bunica pe obraz şi dispăru pe uşă.
Noaptea aceea dormi buştean, nu fără să se gândească o vreme la ciudăţenia acelei zile.
II
Răspunsuri
O lectura placuta.
(Nu ma arunc la critici, dar credeti ca o batrina de la tara zice "gay"? Apoi un amestec ciudat de nume romanesti si straine... peisaje ce pot fi recunoscute si aici, dar personaje ce par straine... o ambiguitate de loc ce arunca povestea intr-o zona nedeterminata. Poate si putin prea lunga...)
De acord, cititorul este captivat de arta autorului si se transmit stari emotionale puternice.
Am recitit cu mare placere textul si m-a captivat la fel ca prima data! Ai mult talent, sensibilitate si stii sa creezi atmosfera! Felicitari, Theo, povestirea ta are toate ingredientele pentru a fi o picanterie tocmai buna de savurat.
Am lecturat cu plăcere această proză minunată...Felicitări!
http://agentiaizvordecultura.wordpress.com/2013/05/17/vacanta-parti...