sursa: VORBE PENTRU SUFLET
Einstein se naște la 14 martie 1879 în Ulm, Germania, într-o familie de evrei. Deși astăzi este considerat unul dintre cei mai inteligenți oameni care au trăit vreodată, în copilărie Einstein nu părea un copil prea inteligent, ba chiar din contra. Acesta începe să vorbească abia de la vârsta de 3 ani, părinții lui considerând din aceasta cauză că este retardat. Deși a început să vorbească așa târziu micul Einstein vorbea fluent și cu un vocabular bogat.
Personalitate complexă și un om de stiință vizionar, Albert Einstein este probabil cel mai cunoscut fizician al tuturor timpurilor. Anul 1905 este un an al minunilor pentru Einstein. În acest an publică un număr mare de teorii și articole, printre care și teoria relativității, care îi va aduce ulterior celebritatea. Tot în acest an publică teoria efectului fotoelectric, care îi va aduce Premiul Nobel.
Restul vieții lui este împărți între politică și știință. Einstein este un susținător al dezarmării mondiale și al emancipării popoarelor. Una dintre dorințele lui din ultima parte a vieții a fost teoria unificată a câmpurilor. Einstein visa să poată unifica teoria relativității cu cea a mecanici cuantice, pentru a creea o teorie care să descrie întregul univers.
Einstein moare în 1955, ca urmare a unui atac de cord, provocat de o afecțiune netratată a unor vase de sânge. Conform dorinței sale, marele savant a fost incinerat, iar cenușa a fost aruncată într-un râu necunoscut din New Jersey. Un medic din spitalul Princeton, i-a extras creierul, fără acordul familiei sale, în speranța că va descoperi ce îl făcea pe Einstein atât de inteligent.
Cum o personalitate emerită ca Einstein nu poate fi trecută cu vederea, m-am aprofundat în lecturarea biografiei și a gândurilor sale mărețe, unele înțelese altele nu prea, însă la sigur multe din ele au lăsat amprentă în istoria omenirii și până în prezent. Am ales cele mai frumoase citate de Albert Einstein, pe care vă invit să le citiți și să le distribuiți:
- Două lucruri sunt infinite: Universul și stupiditatea umană; nu sunt prea sigur în privința Universului.
- Îmi ajunge să fiu un artist, desenând liber prin intermediul imaginației. Imaginația este mult mai importantă decât știința. Știința este limitată. Imaginația cuprinde lumea.
- Dacă nu poți să îi explici unui copil de 6 ani, înseamnă că nu ai înțeles nici tu însuți.
- Orice prost știe. Scopul este să înțelegi.
- Dacă cineva n-a greșit niciodată, înseamnă că n-a încercat să facă nimic nou.
- Le sunt recunoscător tuturor celor care m-au refuzat în viață. Datorită lor am reușit pe cont propriu.
- Dacă vrei să duci o viață liniștită, ancorează-te de un scop, nu de oameni sau obiecte.
- Când curtezi o femeie draguță, o ora pare cât o secundă. Când stai pe tăciuni aprinși, o secundă pare o oră. Aceasta este relativitatea.
- Vorbesc cu toți oamenii la fel, indiferent că este gunoierul sau președintele universității.
- Știința fără religie este șchioapă, religia fără știință este oarbă.
- Viața este precum mersul pe bicicletă. Ca să îți păstrezi echilibrul, trebuie să mergi mai departe.
- Încearcă să devii un om de valoare nu un om de succes.
- Un om fericit e prea mulțumit de prezentul lui ca să se lupte cu trecutul.
- Marile spirite s-au lovit mereu de opoziția violență a minților mediocre. Mintea mediocră este incapabilă să înțeleagă omul care refuză să se supună orbește la prejudecățile convenționale și alege în schimb să își exprime opiniile cu mult curaj și onestitate.
- Toţi suntem genii, dar dacă judecăm un peşte după abilitatea sa de a se urca în copaci, el va trăi toată viaţa cu impresia că nu este deştept.
- Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol.
- Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul.
- Mi-e teamă de ziua în care tehnologia va fi mai importantă ca relațiile interumane. În lume va exista o generație de idioți.
- Cei care au privilegiul de a ști au datoria de a acționa.
- Nu renunța la visele tale, continuă să dormi.
- Logica te va duce de la A la Z. Imaginația te va purta dincolo de limite.
- Emoția cea mai magnifică și mai profundă pe care o putem încerca este simțământul mistic. Acolo se găsește germenele oricărei știinte autentice… Cel căruia această emoție îi este străină, care nu mai știe să se lase atins de admirație sau tulburat de extaz, este un om mort!
Răspunsuri
Un mare ganditor si un mare om. Ma bucur ca in timpul vietii lui a ajuns la concluzia ca timpul este relativ si este modelat dupa mintea fiecaruia, renuntand la ideea de secole ca acesta este constant, ceea ce este o mare eroare pentru ceva care este numai gandit si care nu exita pe nicaieri, nu trece, nu curge, nu vine, nu pleaca, adica nu exsta decat in mintea oamenilor. Personal consider ca ideea de timp a fost data oamenilor pentru a intelege succesiunea evenimentelor . Pentru ca daca sustinem ca o masina se deplaseaza in spatiu si timp, vom avea neplacuta surpriza sa constatam ca si daca sta consuma acelasi timp. Cea mai buna dovada a faptului ca timpul nu exista si este o conventie de tip uman, este data de fusele orare , prin care fiecare parte a lumii are timpul ei, revelionul ei, incepe altfel si se tremina altfel, deci ideea unui timp universal valabil pentru toata lumea este demonatata chiar de oameni. Voi trata aceasta problema pe larg in cartea urmatoare,, Iubeste dezinteresat numai daca este in interesul tau!,,
Foarte interesantă temă v-aţi propus! În orice caz, titlul este incitant! Bănuiesc că şi conţinutul este pe măsură!
Secretul de a învăţa uşor – Sfatul lui Albert Einstein către fiul său
În anul 1915, pe când avea 36 de ani, Einstein trăia la Berlin, oraş care la acea dată era implicat direct în război, în timp ce soţia lui, Mileva, împreună cu cei doi fii ai lor, Hans Albert Einstein şi Eduard „Tete” Einstein, trăiau relativ mai în siguranţă, la Viena.
În data de 4 noiembrie a aceluiaşi an, după ce tocmai şi-a terminat capodopera de două pagini care avea să-l lanseze în rândul celebrităţilor internaţionale şi să-i asigure gloria istorică – pagini ce conţineau teoria sa cu privire la relativitatea generală – Einstein a trimis băiatului său Hans Albert, în vârstă de 11 ani, o scrisoare.
Einstein, care îşi recunoaşte realizările sale intelectuale, vorbeşte despre creativitate ca fiind combustibilul necesar motorului intern de învăţare, pe care îl deţine fiecare om în parte:
„Aceasta este modalitatea prin care înveţi cel mai uşor: să faci un lucru cu aşa de mare bucurie încât să nu-ţi mai dai seama când trece timpul.”
„Dragul meu Albert,
Ieri am primit scrisoarea ta dragă, care m-a făcut foarte fericit. Mi-a fost chiar frică de faptul că nu îmi vei mai scrie deloc. Mi-ai spus, atunci când am fost în Zurich, de faptul că îţi este incomod atunci când sosesc eu la Zurich. Prin urmare cred că este mai bine dacă ne întâlnim într-un alt loc, acolo unde nimeni nu va putea interveni în tihna noastră. Îmi voi exprima dorinţa oricum ca în fiecare an să petrecem împreună o lună întreagă, pentru ca tu să poţi cunoaşte că ai un tată care ţine la tine şi care te iubeşte. Poţi chiar să înveţi foarte multe lucruri bune şi frumoase de la mine, ceva ce un alt om nu ţi-ar putea oferi aşa uşor. Ceea ce am realizat prin foarte multă muncă solicitantă nu va fi de folos doar oamenilor străini, ci mai ales propriilor mei fii. În aceste zile am finalizat una din cele mai frumoase lucrări ale vieţii mele; când vei fi mai mare, îţi voi povesti despre ea.
Sunt foarte mulţumit de faptul că îţi găseşti bucuria cântând la pian. Această activitate împreună cu dulgheria sunt, în opinia mea, pentru vârsta ta, cele mai bune preocupări, mai bune chiar şi decât şcoala. Pentru că acestea sunt lucruri care se potrivesc foarte bine unui tânăr ca tine. Să cânţi la pian în principal melodiile care te bucură pe tine, chiar dacă profesorul tău nu ţi le atribuie pe acelea. Aceasta este modalitatea prin care înveţi cel mai uşor: să faci un lucru cu aşa de mare bucurie încât să nu-ţi mai dai seama când trece timpul. Sunt câteodată atât de prins în munca mea încât uit de masa te prânz…
Fii, împreună cu Tete, sărutat de către al vostru
Tată.
Salutări mamei.”
...să faci un lucru cu aşa de mare bucurie încât să nu-ţi mai dai seama când trece timpul. Sunt câteodată atât de prins în munca mea încât uit de masa te prânz…
Adevăr trăit chiar de mine ieri şi azi... Am scris două piese de teatru în două zile (a II-a e încă în lucru şi văd că şi la prima tot mai fac adăugiri !) şi absorbită de fluxul ideilor, dinamica dialogului etc., ieri am sărit masa de prânz, iar azi era cât pe-aci să se repete povestea dacă nu mi se termina pâinea. Nenorocirea este că întrerupând scrisul, precum ştiţi ca "mâzgălitori" asemenea mie, va trebui să recitesc piesa pentru a o putea continua şi nu ştiu dacă voi mai găsi starea de graţie care ce m-a animat la început.
Ati facut o foarte buna selectie!
Citatul care m-a marcat si nu imi iese dn minte de cand l-am descoperit (nu cu mult timp in urmă!), vad ca l-ati ales si dv. Este vorba despre acesta:
Mi-e teamă de ziua în care tehnologia va fi mai importantă ca relațiile interumane. În lume va exista o generație de idioți.
Mi se pare ca suntem foarte aproape de acel timp...