Festival-maraton-experiment „Panorama literară 2024
Cronopediada vă propune începând cu 1 ianuarie 2024 şi până la 31 decembrie 2024 un festival-maraton-experiment sub genericul „Panorama literară 2024”, cu scopul de a promova creativitatea, pasiunea și dragostea pentru scris ceea și pentru a-i sprijini pe colegii noștri scriitori creatori.
Maratonul-experiment se desfășoară în 4 sezoane trimestriale, în final având obiectivul de a scrie în total maxim 366 de texte literare (numărul de zile ale anului, repartizate corespunzător pe cele 4 sezoane trimestriale). Fiecare sezon are câte 3 episoade lunare.
Participă atât membri cronopedia.ning cât şi membri externi ai paginilor asociate (https://cronopediada.wordpress.com/, ioanmuntean.wordpres.com).
Participanții vor posta, în cadrul fiecărui episod al sezonului trimestrial, câte un text literar pe zi din cadrul genurilor, formelor literare precizate mai jos, fie pe pagina de blog de autor fie pe pagina de blog Experiment. Pentru validarea rezultatelor numărul minim de texte din cadrul unui episod trebuie să fie de 15 (se însumează titlurile de pe pagina de autor sau experiment). Aceste limite se aplică doar pentru desemnarea unor clasamente statistice.
Textele nu sunt limitate ca întindere, temă, gen, dar apelăm la o lungime rezonabilă de maxim 4 pagini A4 (textele ale căror lungime este mai mare de 4 pagini pot fi împărțite în foiletoane/capitole.
Categoriile literare acceptate sunt (se vor specifica după titlul fiecărei lucrări):
- poezie
- proză
- eseu
- jurnalistică
Modul de publicare a textelor pe site-ul Cronopedia este următorul:
- textul participant se postează pe Cronopedia/Cronopediada Grup/ alegând blogul specific autorului înscris sau pe cronopediada.wordpress.com – dacă autorul a solicitat să fie cooptat ca autor.
- structura unei postări:
- a) titlul postării va fi Nume autor – titlu (eventual categoria text)
- b) în corpul postării, ca antet, pe rânduri diferite se va menționa, în ordine:
- Maraton Panorama literară 2024, luna postării
- numerotarea lunară a postării începând cu 1, apoi categoria/subcategoria de participare
- se scrie din nou titlul, apoi conținutul textului
- la categorie se aleg una sau mai multe opțiuni obligatoriu din caseta din dreapta
- în stânga, la cuvinte cheie/etichete se trec, despărțite fiecare obligatoriu prin virgulă: maraton, luna anul, Nume Autor, genul literar ales, subgenul (eventual), şi alte cuvinte semnificative alese de autor – menționarea acestora este necesară pentru actualizare instantanee a statisticilor de participare (se regăsesc pe coloana din stânga a fiecărei pagini de autor.
- c) recomandăm repostarea/promovarea postărilor pe pagini.de blog externe, pe twitter, facebook etc.
- este indicat ca fiecare autor să facă comentarii la postările şi ripostările făcute de el sau de ceilalţi participanți (oricând pe timpul episoadelor de maraton).
Recompense, premii şi diplome...
Acest Festival-maraton nu este un concurs propriu-zis – nici cantitativ, nici calitativ. Subliniem că obiectivul maratonului-experiment-literar este de a promova creativitatea, pasiunea și dragostea pentru scris și pentru a-i sprijini pe colegii noștri scriitori creatori, de a dezvolta spiritului de a scrie, de a scrie constant, cât mai mult şi din ce în ce mai bine. În acest context limita minimă de 15 texte lunare are înțelesul de parcurgerea etapei de maraton, mai puține echivalează cu abandonul etapei, iar mai mult de 15 texte ajută la o ierarhizare statistică a finaliștilor etapei.
Dacă în ediția 2023 a maratonului „Panorama literară” am acordat şi am experimentat diferite metode de premiere şi recompensarea eforturilor participanților pentru anul 2024 ne propunem stric evidențierea statistică a participării, pe episoadele lunare, sezoanele trimestriale şi ediția anuală. În funcție de interesul şi calitatea participărilor şi a comentariilor/aprecierilor acumulate organizatorii (administratorii site-lui Biblioteca Cronopedia) vor acorda premii şi diplome specifice.
Festivalul-maraton-experiment „Panorama literară” se desfășoară în paralel şi cu acțiunea Experiment literar – regulamentul acțiunii este pe pagina grupului Experiment literar
...
Comentarii
Categorii şi subcategorii de texte:
Genul epic (proză, versuri)
legenda, balada, cântec ritual, basmul, poemul, epopeea, schița, nuvela, romanul, biografia, autobiografia.
Genul liric (versul)
doina, cântecul, bocetul și strigăturile, oda, imnul, satira, epigrama, elegia, romanța, meditația, pastelul, gazelul, sonetul, haiku, tanka, idila.
Genul dramatic (proză, versuri)
tragedia, comedia, drama, tragicomedia, feeria, vodevilul, farsa, sceneta/scheciul, cântecul comic, melodrama.
subcategorii poezie (versuri)
Aubadă, Caligramă, Cyberpoem, Elegie, Epigramă, Gazel, Glosă, Haiku, Idilă, Limericks, Odă, Pastel, Pastorală, Poem în proză, Rondel, Rondou, Sonet, Tanka, Triolet, Waka, poezie într-un vers.
subcategorii proză
Proză scurtă (Basm - Basm popular, Basm cult),Proză foarte scurtă, Proză poetică, Povestire, Schiță, Moment, Nuvelă ((Nuvelă istorică, Nuvelă fantastică, Nuvelă psihologică); Roman: (Roman tradițional, roman modern, roman obiectiv, roman subiectiv, roman realist, romanul de până la al doilea război mondial, romanul de după al doilea război mondial); Alte specii specifice prozei: interviul, reportajul, comentariul literar (specifice toate trei stilului jurnalistic), eseul, scrisoarea, telegrama, e-mailul etc.
subcategorii eseu
filosofic, literar, istoric, politic, științific, etc.
subcategorii jurnalistică
știri, articole, reportaje, anchete, pamflete sau și interviuri, dialoguri, biografii, autobiografii.
contact organizatori: biblioteca.cronopedia@gmail.com sau fabulatortemporis@gmail.com