fbece6fa0ea29c754cd4724627c9d36d.jpg?profile=RESIZE_400xConcurs literar maraton „Panorama literară 2023” (actualizat, 3) - aplicabil din 01.07.2023

 

Cronopediada vă propune începând cu 1 aprilie 2023 şi până la 31 decembrie 2023 un concurs literar maraton sub genericul „Panorama literară 2023”.

Maratonul de desfășoară în 9 ediții lunare, în cadrul fiecărei ediții fiind câte 30/31 de episoade zilnice (funcție de numărul de zile al lunii ediției). Fiecare ediție are ca generic numele lunii de desfășurare (Aprilie, Mai, Iunie...).

Participă atât membri cronopedia.ning cât şi membri externi ai paginilor asociate (https://cronopediada.wordpress.com/, ioanmuntean.wordpres.com).

Participanții vor posta zilnic, în cadrul fiecărui episod lunar, câte un text literar din cadrul genurilor, formelor literare precizate mai jos. Numărul minim de texte din cadrul unei ediţii trebuie să fie de 20). Textul va avea o lungime cuprinsă între 1 şi 40 de rânduri (inclusiv rândurile libere). Textele ale căror lungime este mai mare de 40 de rânduri vor fi împărțite în capitole de câte maxim 40 de rânduri, numerotate corespunzător (de ex. Titlu 1, Titlu 2 etc.)

Categoriile literare acceptate sunt (se vor specifica după titlul fiecărei lucrări):

  1. poezie
  2. proză
  3. eseu
  4. jurnalistică

 

Modul de publicare a textelor pe site-ul Cronopedia este următorul:

  1. textul participant se postează iniţial aici pe Cronopedia/Cronopediada Grup/nume autor, nu pe wordpress-uri/bloguri personale (sau pe wordpress.com – dacă autorul a solicitat sî fie cooptat ca autor)
  2. titlul postării va fi Nume autor - titlu
  3. la subtitlu în conţinutul postării se scrie Panorama literară, mai 2023 şi sub numerotarea postării începând cu 1, apoi categoria/subcategoria de participare
  4. Se scrie din nou titlul, apoi conţinutul textului
  5. la categorie se alege obligatoriu categoria (caseta din dreapta)
  6. în stânga, la cuvinte cheie/etichete se trec, despărţite prin virgulă: maraton, mai 2023, genul literar ales, subgenul (eventual), şi alte cuvinte semnificative alese de autor.
  7. după postare făcută ca mai sus textul poate fi repostat pe wordpress-uri asociate, twitter, facebook (pagina personală sau alte pagini/grupuri de interes pentru autor)
  8. este indicat ca fiecare autor fă facă comentarii şi aici şi pe wordpress-uri (oricând pe timpul lunii de concurs)

 

În cadrul spaţiilor externe https://cronopediada.wordpress.com/ şi alte bloguri (cronopedia.wordpress, Biblioteca Cronopedia.wordpress.com etc.) postările/repostările se fac după aceleaşi reguli ca cele de mai sus (prima postare este însă

ori pe cronopedia.ning.com

ori pe cronopediada.ning.com).

Organizatorii asigură repostarea primului text al unui autor pe celelalte site-uri şi adăugarea paginii şi a dreptului de autor pe toate cele 3 site-uri.

 

Recompense, premii şi diplome

În cadrul fiecărei ediţii se vor acorda următoarele premii/diplome

  1. Autorul cu cele mai multe texte postate (minim 20)
  2. Autorul cu cele mai multe texte din aceeaşi categorie (minim 15, dintr-un total de minim 20), cu varianta Autorul cu cele mai multe texte din categorii diferite (minim 15. din tr-un total de minim 20)
  3. Cel mai popular autor identificat exclusiv pe nr. de like-uri primite cumulat la toate textele participante (se contorizează cele de pe cronopedia.ning,com, cronopediada.wordpress.com, ioanmuntean.wordpress.com).
  4. Cel mai popular text identificat exclusiv după nr. de like-uri primite în cadrul unei ediţii (se contorizează cele de pe cronopedia.ning,com, cronopediada.wordpress.com).
  5. Premiile/diplomele prevăzute la punctele 3 şi 4 se acordă în momentul în care (pentru început( sunt minim 5 concurenţi într-o ediţie.

 

Premii speciale:

Autorul care cumulează de 3 ori locul 1 la categoria Autorul cu cele mai multe texte postate va primi diploma şi premiul PANORAMA LITERARĂ SPECIAL iar textele corespunzătoare vor fi incluse într-un volum publicat online în cadrul Bibliotecii Cronopedia. După acordarea unui astfel de premiu special, contorul pentru autorul respectiv se resetează.

Pentru autorul care la sfârşitul sezonului cumulează cele mai multe texte din aceeaşi categorie se acordă premiul special PANORAMA LITERARĂ - categorie – 2023.

Pentru autorul care la sfârşitul sezonului cumulează cele mai multe premii de popularitate se acordă premiul special PANORAMA LITERARĂ – cel mai popular autor – 2023.

În final la sfârşitul sezonului pentru autorul care cumulează cele mai multe premii speciale se acordă MARELE PREMIU PANORAMA LITERARĂ 2023.

 

 

Categorii şi subcategorii de texte:

Genul epic (proză, versuri)

legenda, balada, cântec ritual, basmul, poemul, epopeea, schița, nuvela, romanul, biografia, autobiografia.

Genul liric (versul)

doina, cântecul, bocetul și strigăturile, oda, imnul, satira, epigrama, elegia, romanța, meditația, pastelul, gazelul, sonetul, haiku, tanka, idila.

Genul dramatic (proză, versuri)

tragedia, comedia, drama, tragicomedia, feeria, vodevilul, farsa, sceneta/scheciul, cântecul comic, melodrama.

subcategorii poezie (versuri)

Aubadă, Caligramă, Cyberpoem, Elegie, Epigramă, Gazel, Glosă, Haiku, Idilă, Limericks, Odă, Pastel, Pastorală, Poem în proză, Rondel, Rondou, Sonet, Tanka, Triolet, Waka, poezie într-un vers.

subcategorii proză

Proză scurtă (Basm - Basm popular, Basm cult),Proză foarte scurtă, Proză poetică, Povestire, Schiță, Moment, Nuvelă ((Nuvelă istorică, Nuvelă fantastică, Nuvelă psihologică); Roman: (Roman tradițional, roman modern, roman obiectiv, roman subiectiv, roman realist, romanul de până la al doilea război mondial, romanul de după al doilea război mondial); Alte specii specifice prozei: interviul, reportajul, comentariul literar (specifice toate trei stilului jurnalistic), eseul, scrisoarea, telegrama, e-mailul etc.

subcategorii eseu

filosofic, literar, istoric, politic, științific, etc.

subcategorii jurnalistică

știri, articole, reportaje, anchete, pamflete sau și interviuri, dialoguri, biografii, autobiografii.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 1
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Fiind pus în fața unei realități evidente - necesitatea de a lucra un timp de pe telefon - mărturisesc că acum înțelg inconvenientele unei astfel de abordări. În primul rând îți trebuie multă răbdare și timp...

    În consecință concluziile și rezultatele pentru luna octombrie le voi posta după ce ajung din nou la Brașov, unde voi putea lucra din nou în liniște de pe calculator.

    Dar, MARATONUL CONTINUĂ!!!

    🙃🙂🙃🙂🥳

     

  • Întrucât s-au semnalat unele neconcordanţe în teungimea în rânduri a unei poezii şi a unei proze - 40 rănduri poezie se întind de 2 pagini A5, împunerea de 4o rânduri pe o paginăA 5 la proză era inechitabilă - , sintagma "pe o pagină A5" a fost eliminată din regulament (se subînţelege că 40 de rânduri în cazul prozei se referă şi el la o pagină A4).

    ...

    • Când am scris proză sau eseu nu am numărat niciodată rândurile, însă am încercat să mă încadrez într-o pagină A4. Din acest motiv, multe din prozele scrise și postate în această lună au rămas în... „coadă de pește” cum mi s-a și semnalat de câteva ori. În altă ordine de idei, nu cred că aș fi putut scrie mai mult în acest maraton, referitor la lungimea creației literare. Mă bucur că m-am prezentat așa cum am putut, căci ca orice om și timpul meu este limitat.

  • contact organizatori: biblioteca.cronopedia@gmail.com sau fabulatortemporis@gmail.com

Acest răspuns a fost șters.

Despre / Alăturaţi-vă

ALĂTURAŢI-VĂ

grup destinat concursurilor şi festivalurilor cronoperdiene literare şi artistice de orice fel

Fiecare tip de concurs/festival va constitui câte o postare independentă a organizatorilor. 

Fiecare postare va fi repostat de către un administrator sau chiar de autor pe blogul cronopediada.wordpress.com şi alte bloguri asociate.

Postările iniţiale pe alte pagini decât cele două specificate aici nu vor fi contorizate în concurs.

7 Membri
Alăturați-ne!

comentarii privind reglementările

Voturi 0

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentariile sunt închise.

-->