Postările lui Ioan Muntean (793)

Filtrează după

după miezul nopţii (cybersonet CXCV)

16. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~

după miezul nopţii (cybersonet CXCV)

 

7e9d76753ef808f39c8c84965f026566.jpg?profile=RESIZE_400xvom lăsa totul jos când umbrele se duc

după miezul nopții cu pași moi de mister

se-aude tamburina vibrând într-un eter

iar piersici și smântână ne cheamă într-un nuc

 

ne-a prins în jocul ei bizar și efemer

o expoziție uitată-n colțul cel mai luc

vorbele curg și-n ele un sens adânc se-apuc

dar vom afla târziu ce-a fost acel înger

 

căci noaptea ne îndeamnă să vorbim ciudat

să ne lansăm în lumi cu ritmuri moi tăcute

și-n suspiciuni de vis să ne topim încet

 

după miezul nopții tot ce-a fost pătat

se spală-n liniști clare necunoscute

vom stărui în joc dar fără vreun regret

 

©Ioan Muntean, 2025

Citeste mai mult…

15. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~

către dimineaţa de mâine (cybersonet CXCIV)

 

613f62afad4839e3143f90720fdfbfc2.gif?profile=RESIZE_400xmi-e dor de diminețile noastre ușoare

de zâmbetele tale mai calde decât soarele

de glasul tău pierdut în trei cafele

când ridicându-ne eram doar un soare

 

viața simplă fără griji sau dureri

îmi lipsesc diminețile cu vorbele clare

când timpul era acolo stând să zboare

zâmbind pentru toate momentele de ieri

 

poate că-n viitor ne vom regăsi

într-o lume plină de iubire și regrete

magia ce ne lega pierdută-n aer

 

căci între galaxii ce se apropie vom găsi

destinul ne-a învățat să iubim cu sete

poate ne vom regăsi din nou în cer

 

©Ioan Muntean, 2025

Citeste mai mult…

sursa: npostOle

 PE URMELE DIVINITĂȚII ȘI TEORIA UNIFICĂRII

 

Era în Iunie 1665 când tânărul student la Cambridge se pregătea pentru masterat. O veste neașteptată a strabătut atunci toată Anglia. Pandemia  de ciumă bubonică explodase. Tânărul student este nevoit ca aproape 2 ani să se retragă la țară să iși ajute părinți la câmpurile fermei. Aici, strâns legat de natură începe să-și răspundă la întrebările care-l frământau. Seara, la lumina palidă a lumânării îl citea pe Platon. Făcea calcule, muncea… Tânărul ăsta nu era nimeni altul decât Isaac Newton. Tot atunci, dar traversând canalul Mânecii  la Leipzig, în Sfântul Imperiu Roman un alt tânăr iși lua diploma de doctor în drept. Numele lui von Leibniz. Ce-i unește pe cei doi? Matematica. Știința are poveștile ei pline de imaginație și fantezie. Dar poate cea mai frumoasă poveste (în sensul de istorie) ne-o prezintă matematica. Să vă dau exemple? – cuadratura cercului, paradoxul roții lui Aristotel, paradoxul dreptunghiului, conjectura celor 4 culori, povestea fractalilor, povestea cuvântului google, ecuația care n-a putut fi rezolvată și multe, multe altele.  Trecerea de la concret la abstract a fost, după mine, saltul uriaș pe care l-a făcut Omul. Când omul a desenat primul triunghi a făcut un salt asemănător, dar în plan fizic cu ridicarea  lui pe cele două picioare…

 Euclid, cu lucrarea lui Elementele, pune bazele aritmeticii și geometriei. Toți am învățat geometria după bazele puse de el. A urmat apoi Pitagora cu teoria numerelor. Dar bazele tradiției Occidentale și a științei au fost puse de Socrate, Platon și Aristotel… Obiectele matematicii sunt constituite din gândire pură. Nu descoperim parabole, numere, în natură. LE INVENTĂM. Un cerc, un triunghi, o parabolă sunt IDEI. Nu sunt realități, nu le găsim în natură. Și mai diferă cu ceva esențial față de noi toți. NU TRĂIESC ÎN TIMP. Transced deci timpul. Nu este interesant? Există deci 2 lumi: una supusă timpului și una eternă. Așa spunea Platon. Oare, dacă ce am scris mai sus este adevărat nu justifică matematic și filozofic Divinitatea? Eu cred că DA. Trec peste descoperirile lui Galilei, Kepler și Copernic și ajung in sec.XVII la ei, adică la Newton și Leibniz. Mergeți la piață și cumpărați 1 Kg de carne. Este sigur 1 Kg.? Nu. Există o dilemă, ca o glumă: când ai un ceas știi cât e ora, când ai 2 nu știi niciodată. Revin la exemple banale: între 0 si 1, care este un segment finit, există o infinitate de numere. Un infinit în finit. Pare un nonsens. Asta inseamna că spațiul nu este continuu? Era o criză a matematicii atunci. Dacă număr de la 0 spre 1 cu numere reale (zecimale)- poate fi o funcție în exemplul meu, niciodată nu voi atinge  cifra 1. Se cheamă pe scurt LIMITĂ, parte a calcului infinitezimal (integrala – rezolvă calculul unei suprafețe si derivata – prin care se pot determina punctele de intersecție cu axele ale unei funcții). Cei doi au găsit, independent unul de altul,  soluția și au ajutat la înțelegera că spațiul este continuu. In schimb în  fizică Newton a fost uriaș, punând bazele mecanicii clasice. Mecanica clasică descrie legile mișcării macroscopice, utilizând un sistem de referință inerțial. Tot ce am învățat la fizică a avut la bază principiile acestei mecanici.

 640px-Black_Hole_Milkyway.jpg?profile=RESIZE_400xÎn 1879, la Ulm, în Imperiul German, se naște unul dintre cei mai renumiți oameni de știință ai omenirii. În anul 1921 va primi Premiul Nobel pentru fizică, pentru cele 2 teorii ale relativității: restrânse și generalizate. La 10 ani Einstein citește Elementele lui Euclid. In jurul vârstei de 16 ani își pune întrebări despre cum ai putea controla lumina și cum ai putea să te deplasezi cu viteza ei. Erau limite ale teoriei mecanice. Fiecare probabil ați trăit o derută când aflat într-un tren în stație priviți la un alt tren care se deplasează. Aveați impresia că el stă iar dvs vă mișcați. Era sistemul de referință. Einstein a schimbat ideea despre geometria lumii. Și despre gravitație. A venit cu ideea că toate corpurile sub acțiunea gravitației cad cu aceeași accelerație pe Pământ. Experimentele în vid (frecarea cu aerul face ca ele să difere în cădere) au demonstrat aceasta. Din primele ore de geometrie învățăm că drumul cel mai scurt dintre 2 puncte într-un plan este o linie dreaptă. Pe o sferă nu mai este o linie dreaptă, ci un arc de cerc  care unește cele 2 puncte, iar imaginar cercul trece prin centrul Pământului. De accea cel mai scurt drum din Europa spre America trece pe deasupra Groenlandei. Aceste arcuri de cerc poartă denumirea de geodezice. Dar traiectoriile obiectelor care cad într-un câmp gravitațional cum sunt? Einstein a avut ideea că într-un spațiu-timp Minkowski (adică cu 4 dimensiuni,  adăugând la cele 3 și timpul) influența gravitației va fi transmisă prin curbură, așa încât obiectele care cad într-un câmp  gravitațional se vor deplasa de-a lungul geodezicelor. Obiectele în cădere liberă se vor îndrepta spre Pământ nu fiindcă simt o forță, ci fiindcă spațiul-timp a fost curbat așa încât geodezicele se arcuiesc spre centrul Pământului. Planetele se rotesc în jurul Soarelui nu fiindcă Sorele exercită o forță asupra lor, ci fiindcă enorma lui masă curbează geometria spațiului-timp așa încât geodezicele se curbează în jurul lui. La corpuri extrem de compacte geometria spatiu-timp se curbează atât de mult că nici măcar lumina nu poate scăpa (cazul găurilor negre). În schimb in cazul cuantelor gravitația este foarte slabă.

 

Am făcut această divagație pentru a relata  o situație creată în anii 30 ai secolului trecut. Teoria cuantică ne spune că rezultatul măsurătorilor la nivel cuantic nu urmează modelul determinist ci cel probabilistic (principiul incertitudinii). „Această interpretare a fost pusă sub semnul întrebării de Einstein când a spus „Nu pot să cred că Dumnezeu ar alege să joace zaruri cu universul.” Bohr, unul din autorii interpretării Copenhaga a răspuns, „Einstein, nu-i spune tu lui Dumnezeu ce să facă.” Niels Bohr însuși a recunoscut că mecanica cuantică și principiul incertitudinii sunt contraintuitive când a afirmat: „Cine nu e șocat de teoria cuantică nu a înțeles nici un cuvânt din ea.” Teoria fizică de astăzi spune că există 4 forțe universale în Univers: Gravitația (forta de atracție), forța electromagnetică (prin intermediul ei se transmite lumina, radiațiile), forța nucleară slabă (prin care are loc descompunerea radioactivă) și forța nucleară tare (forța care ține alături nucleul unui atom: protonii, neutronii si celelate particule subatomice). Există credinţa că forţele fundamentale observabile în natură au existat în momentele de început ale Universului sub forma uneia singure, din care au evoluat pe parcurs celelalte. Această teorie extrem de complexă, care de mai bine de 50 de ani a rămas la stadiul de deziderat, ar trebui să explice cum forţele fundamentale mai sus menţionate pot fi exprimate ca manifestări diferite ale aceluiaşi fenomen. Asta înseamnă o teorie unificatoare a celor 4 forțe universale. Va fi marea incercare a fizicii și de fapt a științei.

Biblia spune ca Știința este o comoară a lui Dumnezeu: „Să cunoască taina lui Dumnezeu Tatăl, adică pe Hristos, în care sunt ascunse toate comorile înţelepciunii şi ale ştiinţei.” (Coloseni 2:2-3)

 Am scris cele trei părți: SUPERPOZIȚIA CUANTICĂ, CONEXIUNEA CUANTICĂ și PE URMELE DIVINITAȚII ȘI TEORIA UNIFICĂRII in urma unor discuții cu un prieten, iubitor si cunoscător al teoriei cuantice. In ultimii 100 de ani știința a evoluat în progresie geometrică, iar omul in cea aritmetică. S-a creat o adevărată prăpastie între nivelul la care a ajuns știința și  rezultanta practică a ei pentru om, tehnologia și nivelul de înțelegere al majorității oamenilor. Consecința:  sclavia tehnică ne dezumanizează. Din aceste considerente rezultă importanța  educației. Binele și răul, adevărul si minciuna vor însoți omul atât timp cât el va exista. Prin cunoaștere continuă, la orice vârstă, prin înțelegerea lumii în care trăim ne putem proteja de manipulare, de dezinformare, de „urâtul” existențial. Omul are nevoie de etică și moralitate, de spiritualitate, de iubire, de înțelepciune…

Citeste mai mult…

Conexiune cuantică - N. Postole

Conexiune cuantică - N. Postole

sursa: npostOle

Ideea mea a fost să continui ce înțeleg prin teoria cuantică. Nu se explică totul prin Superpoziția cuantică. Mai există ceva.

CONEXIUNE CUANTICA

Sunt la o masă cu un prieten. Ia o monedă în mână o învârte puternic ca pe un titirez și mă întreabă: CAP sau PAJURĂ? Care este realitatea? In acest moment sunt într-o superpoziție cuantică: SI CAP si PAJURĂ. Dar imediat se folosește de un instrument de observație. Pune mâna și oprește banul. Ridica și spune: E pajura. Realitatea e deci ceea ce a rezultat (pajura) după observare? Oare noi nu modificăm prin intervenție (observație) realitatea?

images?q=tbn:ANd9GcQG9gno0hoSsoTeLDn-zNNh2ogTC2w0yKae3g&s

Fizica, vai ce plictiseală simțeam în școală! Nu-mi inspirau nimic: planul înclinat, compunerea forțelor, mișcarea rectilinie… Mai târziu am trecut la alt tip de mișcare – Balistica cu analiza traiectoriei unui proiectil. Curba sau mai bine zis Clopotul lui Gaus si probabilități cu aplicare practică. Nu era așa de stimulativ, te punea față în față cu prejudecățile, nu? ca superpoziția cuantică.

Superpoziția cuantică descrisă anterior dă naștere la interpretări diverse, ca exemplu „lumile multiple” si „teoriile cu variabile ascunse”. Nu intru în detalii. Ce ne spune superpoziția cuantică: că noi percepem realitatea in termeni de lucruri, obiecte care nu sunt izolate ci interacționează unele cu altele. Când eu observ un lucru interacționez cu el prin văz, auz, miros sau pur și simplu fizic (atingere, observație). De fapt asta descrie teoria cuantică, felul în care interacționează lucrurile. Dacă nu există interacțiune NU EXISTĂ PROPRIETAȚI, iar proprietățile sunt RELATIVE, funcție de timp si observator. De exemplu tu, cel ce citești aceste rânduri acum, interacționezi cu mine și iți formezi o imagine. In același timp un alt cititor își formează o altă imagine. Bineînțeles că imaginile sunt relative. REALITATEA este o țesătură de relații. CORELATIA CUANTICĂ este fenomenul prin care două particule (sau obiecte) care s-au întâlnit în trecut, păstrează un fel de LEGĂTURĂ CIUDATĂ.

Doi îndrăgostiți, aflați departe unul de celălalt își ghicesc unul altuia gândurile. Se spune că sunt corelați cuantic Un alt exemplu, efectuat în laborator. Două particule aflate cândva in conexiune cuantică sunt despărțite. Una la București si cealaltă la Londra. Dacă aici la București fac o tăietură pe particulă, în ACELAȘI TIMP tăietura apare la Londra. ESTE UIMITOR ȘI DE NEEXPLICAT.

În 2022 premiul Nobel pentru fizica a fost decernat pentru cercetările in care 2 particule despărțite, dar in conexiune cuantică se comportă ca o singură unitate. In 2023 premiul Nobel pentru fizică a fost acordat pentru metode experimentale care generează impulsuri de lumină de atosecunde. În lumea electronilor, schimbările au loc în câteva zecimi de atosecundă – o atosecundă este atât de scurtă încât într-o secundă sunt tot atâtea câte secunde au existat de la nașterea universului. Incredibil! Trebuie să ținem „pasul”.

Dimineața nu prea devreme deschid fereastra. Un aer curat pătrunde în cameră. Privesc grădina din jur. Cireșul a înflorit. Are flori mari, frumoase. Lalelele roșii și-au deschis petalele. Un fluture alb zburda spre un salcâm. Cu toate cele descrise sunt in relație cuantică. Lângă mine este un scaun. Ce este scaunul? Un obiect. Există? Sigur, pun mâna pe el. Scaunul este un obiect pe care mă așez. Deci este un obiect pe care se așează omul. El are culoarea roșie. Așa l-am vopsit. Când ridic scaunul îl ridic cu culoare cu tot. Dar el mai are alte caracteristici. Are picioare din lemn, un spătar. E un ansamblu de lucruri. Cel face obiect?

Rolul pe care îl joacă pentru noi. Există el pentru altcineva in afară de noi? Nu. Logic nu există lucruri care să aibă existență în sine, independentă de vreun altul. Nu există in această logică realitatea ultimă (o substanța ultimă de la care pornește construcția lumii). Intrega căutare a fizicii a „substanței ultime” trecută istoric prin: materie, molecule, atomi, câmpuri, particule elementare…a eșuat prin apariția teoriei cuantice. Nagarjuna, filozof buddhist din sec II spune: „Dar eu, cel care mă uit la o stea EXIST? NU. NU EXIȘTI. Atunci cine vede steaua? Nimeni. A VEDEA STEAUA E O COMPONENTĂ A ACELUI ANSAMBLU PE CARE IL NUMIM EUL MEU. CEL CARE ARTICULEAZĂ LIMBAJUL NU EXISTĂ.CERCUL GÂNDURILOR NU EXISTĂ. NU EXISTĂ O ESENȚĂ CARE SĂ FIE ESENȚA ULTIMĂ A FIINȚEI NOASTRE. EU nu este altceva decât mulțimea vastă și interconectată a fenomenelor care îl constituie, fiecare depinzând de un altul.”

Așa cum arată teoriile științifice există 2 niveluri ale realității: realitatea convenționala, aparentă, cu toate aspectele ei și în care trăim si realitatea ultimă, punctul din care se poate deduce totul, punctul de pornire…CARE NU EXISTĂ.

La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul.

Acesta era întru început la Dumnezeu.

Toate prin El s-au făcut; şi fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut.

Întru El era viaţă şi viaţa era lumina oamenilor.

Şi lumina luminează în întuneric şi întunericul nu a cuprins-o.” – Sfânta Evanghelie după Ioan

 

Citeste mai mult…

14. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~

înaintea amiezii între noi (cybersonet CXCIII)

 

aeaf8449dfbde882ed6b62f2f5c42dca.jpg?profile=RESIZE_400xîți simt lipsa în amiezile ce mă dor

căci amintirile se-ntorc în mine

într-un miez de zi ce-n umbra vine

și mă topesc în dorul tău ce-l ador

 

de vorbe glume spuse-ntr-o ruşine

mi-e dor de râsul tău de micul amor

de nopțile iubirii amânduror

de tot ce am fost în taine străine

 

ne pierdem între umbre și rărişte

într-un timp ce ne-a fost dar ne alunecă

focul vechi arde dar nu mai strălucește

 

odată erai eu și tu fără pic de linişte

dar acum ne lovim de noi ca de-o mânecă

un ultim semn pe-o stea ce nu mai clipește

 

©Ioan Muntean, 2025

Citeste mai mult…

gravitaţia zilei (cybersonet CXCII)

13. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~

gravitaţia zilei (cybersonet CXCII)

 

fe9e15b7bdc994f3de92b722b94e0a41.jpg?profile=RESIZE_400xdar sunt nu ca un strigăt în noapte

în ochii tăi plini de stele îndrăgite

nu mă pierd în umbre nesfârșite

ci în lumina ta ce mă alină în şoapte

 

nu sunt făurit din prafuri reci și sărite

nu mă pierd în haosul ce stă s-aştepte

dar sunt în tine o galaxie rară de lapte

un vis ce gravitează-n univrsuri ferite

 

în mine nu-i mister nu-i zbucium năvalnic

te simt ca soarele ce-mi arde fiecare pas

mă pierd în tine fiindcă tu ești tot ce am

 

și poate noaptea vom fi stele noi de ic

cu brațele tale mă prind de cer un ceas

gravitând împreună fără frică după geam

 

©Ioan Muntean, 2025

Citeste mai mult…

în umbra stelelor (cybersonet CXCI)

12. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~

în umbra stelelor (cybersonet CXCI)

 

7414eccbe3de8e7f655f3f5f0b76c3e6.jpg?profile=RESIZE_400xcând stelele mai strălucesc pe cer

iubitorii se pierd în doruri mute

prăfuiți de vise în brațele tăcute

își simt dorința aprinsă-ntr-un mister

 

buzele lor strălucesc în umbre temute

amintiri șerpuiesc pe coapsele tale lejer

timpul se curbează iar stele sunt de fulger

sub vraja nopţii totul devine iute

 

magnetizat de-a ta lumină blândă

în noaptea grea iubirea se aprinde

căci doar în prezent totul se împlinește

 

chiar de stelele nu strălucesc în tindă

te simt aproape iubirea mea de-oriunde

în fiecare noapte fierbinte totul renaște

 

©Ioan Muntean, 2025

Citeste mai mult…

11. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~

când stelele nu strălucesc în noapte (cybersonet CXC)

 

a0d2400ab085747a5b69d40686d8a0d3.jpg?profile=RESIZE_400xcând stelele se sting în cerul greu

iubitorii se pierd ca nişte actori

ochii lor obosiți de mari fiori

se caută-n tăcerea nopții mereu

 

privesc spre toamnă fermecați de nori

și totuși în mijlocul nopții un mic puseu

chiar lângă ei iubirea se înalță cu tupeu

magnetizați de clipele ce tremură-n zori

 

în lumina ce rămâne un gând în noi

să nu uităm că și când nu strălucesc

iubiri se nasc-ntr-o șoaptă adâncă

 

căci chiar fără stele în suflet mă îndoi

te port cu mine în doruri și te găsesc

sub cerul nostru în ecoul ca de stâncă

 

©Ioan Muntean, 2025

Citeste mai mult…

10. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~

umbra unui trecut (cybersonet CXXXIX)

 

f27b8df645eda7a06c651fa54a535719.jpg?profile=RESIZE_400xîn noaptea grea pe norul opt rătăcim

sufletul tău plutește singur în zare

iar cerneala noastră se împrăștie-n mare

pe pagini vechi de dor unde fericim

 

am scris somnoros cuvinte ce par amare

pânze amestecate cu vinuri adâncim

între trecut și clipa ce-o adâncim

timpul ne vorbește rapid și strigă tare

 

și totuși stelele nu ne vor frânge

lacrimile noastre-s pline de mister

în marea noastră agonie rămânem

 

visele se risipesc curg din ele sânge

viața se-ntinde ca o luptă în eter

ce străluce-n noi și totuși ne supunem

 

©Ioan Muntean, 2025

Citeste mai mult…

09. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~

praf de stele pe la chindie (cybersonet CLXXXVIII)

 

cybersonet0904-1%20praf%20de%20stele%20pe%20la%20chindie.gif?profile=RESIZE_400xpe norii reci tăcuți rămân pierdut

cum mă privești de-acolo singuratic

povestea noastră-i scrisă în haotic

cerneală stinsă-n visul prefăcut

 

dar timpul râde aspru și fanatic

amestecăm aceeași sete-n lut

iar umbrele în suflet ne-au tăcut

ne-alungă stele-n haosul lunatic

 

prin legi uitate ardem fără vină

ne fugărim prin galaxii de dor

dar nu găsim lumina ce ne-atinge

 

pe-un nor stingher cu inima străină

privesc în jos spre lacrimi ce nu mor

și praf de stele-n ochii tăi se stinge

 

©Ioan Muntean, 2025

Citeste mai mult…

08. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~

trupul tău agitat (cybersonet CLXXXVII)

 

cybersonet0804-1%20trupul%20t%C4%83u%20agitat.gif?profile=RESIZE_400xse strâng săruturi ce nu-și au rost

pe buze arse-n dor în asfințit

căci ziua-n noi e gând neprihănit

cuvinte mute cad în adăpost

 

iar noaptea-n trupul tău s-a rătăcit

între sâni goi dorința fără cost

dar patima rămâne fără post

căci focul ei în vise s-a topit

 

pe coapse zorii vin și mă resping

în trupul tău nu-i loc să mă mai îndemn

iar ziua tace-n golul răvășit

 

dar tot pustiu iubirea o inving

în el se naște tainic fără semn

și ziua-n trupul tău s-a liniștit

 

©Ioan Muntean, 2025

Citeste mai mult…

07. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~

o zi aglomerată (cybersonet CLXXXVI)

 

cybersonet0604-2%20o%20zi%20aglomerat%C4%83.gif?profile=RESIZE_400xpe buze arse-n dor în asfințit

se strâng cuvinte-n valuri nerostite

sărutul stă-n tăceri înlănțuite

căci ziua-n noi e vis neprihănit

 

în șoapte mute umbre ostenite

atâta zgomot blând și răvășit

iar noaptea vine-n pasul obosit

rămâne-n seară clipe amorțite

 

ne pierdem iar în vraja ei tăcută

când dorul arde-n umbre ce ne cheamă

dar buzele rămân în prăfuire

 

în întuneric inima încă-ascultă

sperând că noaptea visul ni-l destramă

și zorii noul dor ni-l vor rescrie

 

©Ioan Muntean, 2025

Citeste mai mult…

06. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~

interiorul zilei (cybersonet CLXXXV)

 

AVvXsEiso2tMxHlob8nYlqv20kFjmaL11bOI4nmLkbP9h47jaCqzMT_dpFZQd4EsBDmBHTg6U1SY_ImLCfYyWpeqOaKZInv3_NiY4whpIqDeez3dzkmn8SfbAcZ1MafbK5Ovtvnx4JF9Mlhqu3jgXNIx37VRefMl3SHgkC4kBFWjkGOfgD_13Bm1uVeiic2Xs3un=s16000-rw?profile=RESIZE_400xîn infinit nu-i ură nici război

doar pacea pură-n taină se așterne

unirea lumii-n raze eterne

și ziua naște vise noi din ploi

 

e totu-n echilibru între doi

femeie bărbat – lumini eterne

un suflet cald sub ceruri prea paterne

în taina lui nu-i dor nici nevoi

 

aici iubirea-i totul fără moarte

e mintea-n dans cu sufletul senin

iar orice vis se stinge în lumină

 

nu-i suferință-n zarea nesfârșită

doar armonie-n zborul lin divin

și ziua-n sine pare mai senină

 

©Ioan Muntean, 2025

Citeste mai mult…

05. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~

luna dimineţii (cybersonet CLXXXIV)

 

cybersonet0204-3-luna%20dimine%C5%A3ii.gif?profile=RESIZE_400xîn zori lumina-i vis netălmăcit

dar luna încă-n ceruri mai veghează

prin ea trecut și viitor vibrează

în echilibrul blând desăvârșit

 

nu e nici timp nici dor necontenit

doar pacea ce în raze se așează

un univers ce tainic luminează

în el răspunsul pur nemărginit

 

în dimineață totul e iubire

o armonie caldă fără moarte

și-n ea esența vieții se destinde

 

sub cerul blând în raze răsărite

lucește luna-n umbre delicate

și infinitu-n zori ne cuprinde

 

©Ioan Muntean, 2025

Citeste mai mult…

04. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~

noapte selenară (cybersonet CLXXXIII)

 

cybersonet0204-1%20noapte%20selenar%C4%83.gif?profile=RESIZE_400xdin umbra nopții visul prinde glas

spirite blânde saltă printre stele

iubirea-i mută-n șoapte rebele

dar ochii tăi în beznă sunt popas

 

sub cerul rece plin de foc și iele

te caut tainic pierdut și atras

iar luna plânge-n marea ei de-argint

căci dorul meu aprinde lumi vesele

 

când te găsesc e noaptea mai senină

lumina ta mă naște în tăcere

și sufletul tresaltă-n fericire

 

ne-om regăsi sub vraja ei divină

în dansul blând al stelelor stinghere

și-n visul nopții veșnică iubire

 

©Ioan Muntean, 2025

Citeste mai mult…

03. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~

căutarea nopţii (cybersonet CLXXXII)

 

cybersonet0104-2-c%C4%83utarea%20nop%C5%A3ii.gif?profile=RESIZE_400xdin noapte spirite tresar arzând

iubirea-i oarbă însă ne unește

căci toți o merităm ea strălucește

în umbre tainice plutind vibrând

 

te poartă-n lumi pe care le privește

dar cine ești ce doruri cerând

și-n noapte e al meu întreg flămând

un suflet ce în taină te găsește

 

când te găsesc lumina e deplină

sub cerul vast al clipelor tăcute

în tine-i sensul lumii neclintit

 

sub vraja nopții stelele suspină

dar dorul meu prin umbre neștiute

te cheamă blând spre visul împlinit

 

©Ioan Muntean, 2025

Citeste mai mult…

02. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~

dansăm în zori (cybersonet CLXXXI)

 

cybersonet3103-2dans%C4%83m%20%C3%AEn%20zori.gif?profile=RESIZE_400xde vrei să pleci șoptește-mi doar ușor

în zori iubirea noastră e un dar

în brațe strâns sub cerul cald și clar

ca să rămân cu tine visător

 

îți sorb din farmec tainic milenar

cuibărit blând în trupul tău arzător

aici mi-e fericirea-mplinită fără nor

dansând sub zori în vraja lor hoinar

 

gustăm plăcerea clipei nesfârșite

simțind că zorii blânzi ne ocrotesc

căci orice vis în noi se contopește

 

iubirea-n zori rămâne neclintite

privind în ochii tăi ce strălucesc

sub cerul blând lumina ne unește

 

©Ioan Muntean, 2025

Citeste mai mult…

01. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~

la revărsatul zorilor (cybersonet CLXXX)

 

c950eed588e39efbb87bfa3bc825f52b.jpg?profile=RESIZE_400xcând zorii moi se scaldă-n aur fin

și vântul blând tresaltă peste flori

ne prinde dansul tandru fără nori

în brațe strâns uităm de tot suspin

 

îmbrățișați uităm de vechi fiori

sub roua caldă timpul e senin

iubirea-n zori e-al sufletului vin

șoptind sub stele stinse visători

 

pe-obraji ne joacă raze de lumină

și vântul cântă-n taină tremurat

privindu-ne tăcerea e deplină

 

ne regăsim în vraja sa divină

sub cer aprins de vis îndepărtat

și zorii plâng că-i timpul o zi senină

 

©Ioan Muntean, 2025

Citeste mai mult…

31. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~

doar un sărut în zori (cybersonet CLXXIX)

 

52b9f1a9615c1c7da22731b2aa77e05b.jpg?profile=RESIZE_400xun strop de ciocolată-n vis pierdut

pe buza ta rămâne amintirea

și arde-n noi tăcută amăgirea

se-ntinde-n zori sărutul prefăcut

 

ne-mbrățișează vântul și iubirea

în trenul nopții gândul meu tăcut

te caută-n lumina ce-a trecut

și-n palme îți presară rătăcirea

 

se-nvârte timpul totul e un adânc joc

un cerc de dor lăsat pe ceașca caldă

ca urmele iubirii-n trup adânc ghioc

 

dar zorii vin sărutul tău e plin de foc

se pierde-n noapte tandru mă scaldă

și-n urma lui rămâne un gând ad-hoc

 

©Ioan Muntean, 2025

Citeste mai mult…

30. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~

citeşte-mi trupul noaptea (cybersonet CLXXVIII)

 

cybersonet2703-2%20cite%C5%9Fte-mi%20trupul%20noaptea.gif?profile=RESIZE_400xcitește-mi trupul noaptea scris în umbre moi

pe pielea mea tăceri se-mpletesc blând

sub degetele tale arde și dispare un dor flămând

se scrie dorul vie mărturie tăcerile sunt ploi

 

mă lași în tine vis adânc dorit tremurând

sunt semn pe buza ta ce mă sfâșie în toi

și cresc în șoapte mute poezii de-altoi

în rădăcini ce-n sânge se aprind gemând

 

sub cer de păsări umbre ne veghează

ne pierdem printre liniști suspendate

și timpul gol iubirii ne urmează

 

ne bem din priviri nopțile ce viază

cu buzele atinse fin luminate

și zorii vin şi noaptea ne păstrează

 

 

©Ioan Muntean, 2025

Citeste mai mult…
-->