Postările lui victoria preotesescu (135)

Filtrează după

La multi ani de ziua numelui, Ioan!

La multi ani in aceasta minunata zi de Sf Ion!

Il sarbatorim pe Sfantul Ion si te sarbatorim pe tine stimat prieten  ,membru al acestei comunitati,Cronopedia !
Iti doresc sa fi mereu   bland, bun   cu toti cei din jurul tau. Esti un prieten de nadejde si un adevarat om. Iarta, iubeste si traieste frumos cu cei din jurul tau.

La multi ani de ziua numelui, Ioan!

 
Fie ca toate implinirile frumoase, sanatatea si spiritul acestei zile sa te insoteasca pretutindeni. Iti doresc o zi de Sf. Ion cat mai frumoasa!
La multi ani tuturor  celor ce-si sarbatoresc  ziua numelui derivat de la numele Ioan!
Ioana, Oana, Nelu, Onica, Onica si altele..
1563154933?profile=original

Icoana Sfantul Ioan Botezatorul,

 icoana-sfantul-ioan-botezatorul~6128888.jpg

In fiecare an, pe 7 ianuarie, sarbatorim Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, zi in care il cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos in IordanSfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron. Nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus. Nasterea sa a fost vestita de catre ingerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de ingerul Gavriil, Zaharia va ramane mut pana la punerea numelui fiului sau.

Din Evanghelie cunoastem ca Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei de nastere, a taiat capulSfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei. In acea vreme, Sfantul Ioan era intemnitat in castelul lui Irod de la Maherus. Ioan il mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui sau. In ura ei de moarte, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor si indeosebi lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului ca rasplata."

SURSA: http://vanzari-icoane.com

Sanatate si numai bine!
Citeste mai mult…

craciun%20copii%20felicitari%20animate.gif 

   .... IN NOAPTEA DE ANUL NOU SA NINGA LIN CU FERICIRE, 

IN CASE  FOCUL DIN CAMIN SA -NPRASTIE   CALDURA SI IUBIRE...

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

  

Traditii, superstitii, obiceiuri si credinte de Anul Nou si Revelion

 

 Traditiile, superstitiile, obiceiurile si credintele practicate de Anul Nou si Revelion sunt parte importanta a ritualului de trecere intre ani. Ca recunosc sau nu, majoritatea oamenilor au, de Anul Nou si Revelion, propriul lor ritual sau mostenit.

Traditiile, superstitiile, obiceiurile sunt mai mult o stare a mintii decat un fapt real, iar cele mai comune sunt superstitiile legate de bani, casa, masa, superstiile aducatoare de noroc si interdictiile la trecerea dintre ani. Superstitiile, traditiile si obiceiurile practicate si dobandite pot fi un lucru pozitiv sau nu in viata noastra, in functie de importanta pe care le-o acordam.

De Anul Nou si Revelion exista tot felul de traditii, superstitii, obiceiuri si credinte: ce poti sa faci si ce nu poti sa faci, ce aduce noroc si ce atrage ghinion, ce aduce belsug si ce aduce saracie, ce poti imbraca cu noroc si ce este interzis sa porti de Anul Nou, etc.

An nou fericit si fie ca noul an sa ne aduca la toti sanatate si belsug!



Afla ce trebuie sa fac ca sa iti mearga bine

Traditii, superstitii, obiceiuri si credinte in ajunul si noaptea de Anul Nou si Revelion

Fa curatenie in casa inainte de Anul Nou, semnifica indepartarea ghinionului. Nu este bine insa sa maturi si sa duci gunoiul pe 31 decembrie si pe 1 ianuarie, deoarece, odata cu praful si gunoiul, vei arunca si noroiul din casa. 

La miezul noptii se deschid larg toate usile casei pentru a lasa vechiul an sa iasa nestanjenit din locuinta. Este un moment in care are loc infruntarea dintre vechiul si noul an, un moment in care timpul se opreste in loc pentru a-si putea continua curgerea sa permanenta. Este cunoscut sub numele de "Ingropatul Anului".

 

In noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie se aprinde o lumanare care este lasata sa arda pana dimineata, pentru ca spiritele rele sa stea departe de casa pe toata durata noului an. Exista credinta ca aprinderea unei lumanari sau a unei candele sub icoana are rostul de a-l indupleca pe Dumnezeu pentru a-ti da un an usor si luminos.


Fii cat mai zgomotos la miezul noptii pentru a alunga spiritele rele, astfel incat ele sa nu te insoteasca in anul care va veni.

Poarta haine noi de revelion, astfel vei favoriza multe schimbari in bine in viata ta si vei avea mai multe sanse de a-ti reinnoi garderoba in noul an.

In noaptea de Anul Nou si de Revelion este bine sa ai pe tine o haina de culoare rosie, simbolizeaza bucuria si norocul de care vei avea parte anul urmator.

 

Traditii, superstitii, obiceiuri si credinte pentru masa de Anul Nou si Revelion

Noul an nu trebuie sa te surprinda cu paharul gol. Paharul trebuie sa fie plin, in acest fel te poti asigura ca anul care vine va fi incarcat de impliniri.

 

Pestele este una din mancarurile menite sa iti aduca prosperitatea si sa-ti asigure o trecere lina si usoara in anul care vine. Consuma peste, asadar,  vei aluneca printre probleme la fel ca pestele prin apa.

 

Consuma mere in ajunul Anului Nou si vei avea parte de sanatate pe tot parcursul anului.

 

Consuma struguri de Anul Nou si la Revelion. Fiecare din cele 12 boabe de struguri consumate semnifica prosperitatea in cele 12 luni ale anului care vor urma.

 

Consuma smochine, sunt un simbol al belsugului si al vietii implinite.

 

Din casa nu trebuie sa lipseasca vascul, aduce noroc.

 

Nu consuma carne de pasare, nu este aducatoare de noroc. Pasarile de curte scormonesc pamantul pentru a-l imprastia, de unde si credinta ca se imprastie prosperitatea si binele din casa in care se serveste carne de pasare.

 

Pentru ca anul nou sa fie cu belsug, masa trebuie sa iti fie plina, iar portofelul plin de bani.

 

Nu agata calendarul in cui inainte de Anul Nou, aduce ghinion.

 

 

Traditii, superstitii, obiceiuri si credinte legate de casa, locuinta de Anul Nou si Revelion

Nu este bine sa spargi vreun lucru in ziua de 1 ianuarie, deoarece nu trebuie sa pice nicio nenorocire asupra casei in noul an.

Anul nou nu trebuie sa inceapa cu datorii neplatite. Asadar, achita datoriile. De asemenea, contractarea unui nou imprumut trebuie amanata pentru anul urmator.

Nu se imprumuta si nu se dau cu imprumut bani in ziua de anul nou. Se crede ca vei fi nevoit sa faci plati mari pe decursul intregului an urmator.

Se crede ca in noaptea Anului Nou animalele capata grai de la Dumnezeu si vorbesc intre ele. Cine le poate auzi insa isi va gasi sfarsitul in anul respectiv. 

Pentru a nu avea ghinion in anul ce va veni, in prima zi din an, 1 ianuarie, nu se spala rufe sau vesela.

Persoana care iti va calca cea dintai pragul dupa miezul noptii de Anul Nou, de Revelion, influenteaza anul in care abia ai intrat. Este bine sa intre in casa pentru prima data in an un barbat. Acesta trebuie sa aduca o crenguta de vasc, paine si sare. E semn de belsug.

 

Traditii, superstitii, obiceiuri si credinte legate de oameni dragi de Anul Nou si Revelion

Sarutarea celor apropiati in momentul inceperii noului an reprezinta nu doar bucuria de a impartasi alaturi de ei aceasta sarbatoare, ci si un mod de a ne asigura asupra mentinerii afectiunii si legaturii cu ei pe parcursul anului care a sosit.

O bijuterie sau un banut din aur sau argint aflat asupra ta si asupra celor dragi tie, la trecerea dintre ani, aduce noroc si prosperitate.

Nu este bine sa plangi in ziua de 1 ianuarie, aduce dupa sine ghinion si plans pentru tot restul noului an.

Daca vrei sa ai un an mai bun, nu folosi foarfeca in prima zi a anului nou, pentru ca vei diminua norocul.

La cumpana dintre ani, chiar si dorintele sunt ascultate. Asa ca, nu uita sa iti pui o dorinta, exista mari sanse ca ea sa se indeplineasca. 

Acel obiect pe care il tii in mana de Anul Nou la 12 noaptea sau cel pe care pui mana imediat dupa ora 12 va fi cel mai important plan al vietii tale in anul care vine. Daca tii bani in mana vei merge bine cu banii tot anul, daca iti tii iubita de mana iti va merge bine cu dragostea tot anul, daca tii paharul in mana va fi un an vesel.

 

Cei nascuti in ziua de 1 ianuarie vor avea norocul de partea lor pe toata perioada vietii.

Pentru un an plin de impliniri si succese la serviciu, este bine ca in prima zi a anului sa faci ceva care are legatura cu acesta, insa nu prea multe. Asa vei avea spor la munca tot anul.

 

Traditii, superstitii, obiceiuri si credinte de Anul Nou si Revelion la romani

Romanii nu renunta niciodata la traditiile, obiceurile, superstitiile, datinile si credintele traditionale.

 

Colindele sunt forme de magie benefica, marcand rodnicia campurilor, sporul animalelor domestice, cresterea copiilor, implinirea prin casatorie a tinerilor, pacea si tihna batranilor, influentarea in bine a vietii oamenilor si a naturii.

 

In unele parti din Ardeal, copiii care merg cu colindatul se numesc piterei sau pizerei. Dupa credinta populara, ei sunt purtatori de noroc si fericire.

Mai ales la sat, copiii trec cu Sorcova prin fiecare casa, pentru a alunga spiritele malefice.

 

In preajma Anului Nou, urarea traditionala la romani este Plugusorul Plugusorul anunta reinceperea simbolica a lucrului, fiind pastrat scenariul ritualic al unei invocari magice cu substrat agrar. Intotdeauna, plugusorul este insotit de strigaturi, pocnete de bici si sunete de clopotei, dar plugul adevarat, tras de boi, a fost inlocuit cu timpul de un plug miniatural, mai usor de purtat, sau de buhaiul care imita mugetul boilor.

 

In unele locuri exista traditia de a interpreta felul in care va fi noul an in functie de cum este vremea in primele ore ale zilei de intai ianuarie. Astfel, daca vantul bate dinspre sud va fi un an imbelsugat si prosper, iar daca vantul bate dinspre nord vremea rea va fi prezenta pe tot decursul anului. Daca vantul bate dinspre est e semn ca vine foamete si saracie, iar daca vantul bate dinpre vest vine abundenta de lapte si peste, precum si moartea unei persoane importante.

http://www.universdecopil.ro/traditii-superstitii-obiceiuri-si-credinte-de-anul-nou-si-revelion.html

Citeste mai mult…

OLTENIA-Incantatiile sarbatorilor romanesti – Datul la grinda

Posted in Cultura, LAPTE CALD PENTRU SOMN BUN 01/01/2013
Obicei din zona Mehedintiului. 
Este vorba despre “datul la grinda”. Desi unii il considera obicei pagan, traditia este intalnita in mai toata zona Olteniei. Este un ritual care “asigura” un copil sanatos, inalt si frumos, cu teluri mari in viata.

Dupa botez, timp de 3 ani, in prima zi a Anului Nou (1 ianuarie), copilul este dus in casa moasei (pe vremuri aceasta asista la nasterea pruncului). Moasa pregateste hainute noi si un colacel special, impletit cat mai frumos. In colac sunt infipte 3 monezi (reprezentand Sfanta Treime, din cate imi aduc eu aminte) iar de el se leaga cu ata rosie o crenguta de busuioc verde (sau orice alta planta proaspat taiata), flori si mar. Uneori, pe colac se mai pun bani de hartie si sorcova cu care copilul a colindat de sarbatori. Urmeaza apoi pregatirea unui pahar de vin din cel mai bun soi. Sa nu uitam nici obiectul de metal pe care copilul va sta cu picioarele in timpul “procedurii” (topor, cutit, lama de plug, ceva care sa taie relele).

De asemeni, in familia pruncului se pregateste “ploconul”, adica un cos cu daruri pentru moasa: o gaina, vin, cozonaci si alte prajituri etc.

Cand soseste
copilul, moasa il imbraca in hainele noi, ii pune colacelul pe cap si apoi, cu fata spre rasarit, il ridica la grinda de 3 ori. Prima data copilul este ridicat la nivelul umerilor moasei,a doua oara – putin peste umeri, iar a treia oara il va ridica spre grinda, cat mai sus, aproape de tavan, rostind urmatoarele cuvinte:

“Doamne ajuta cu bine (prima ridicare)
Cu sanatate (a doua)
Sa-mi traiasca nepotul! (a treia ridicare)

Copilul se lasa apoi in grija moasei care imparte colacelul cu cei care au luat parte la ritual.

In zilele noastre, “datul la grinda” se face de tocul unei usi pozitionata spre rasarit: majoritatea oamenilor care doresc sa pastreze traditia locuiesc in apartamente. Obiceiul este mai mult un prilej ca neamurile sa se stranga si petreaca, pierzandu-si mult din semnificatie.

Mai multe despre traditiile oltenesti puteti gasiti in   Traditii oltenesti

Citeste mai mult…

 l43r7Iuhh5BzK4pRKouJdeTWdJZsfWGUtCr3gMqh

2015

AHO,AHO ,PRIETEN BUN

CARE STAI PE SAIT ACUM!

IA OPRESTE-TE  DIN SCRIS.

SI ASCULTA CE-AM DE ZIS!

N-AM INTRAT SA TE STRESEZ,

AM INTRAT CA SA-TI UREZ:

LA MULTI ANI CU FERICIRE,

CASA PLINA CU IUBIRE,

PUNGA PLINA  CU MULTI BANI

SA TRAIESTI  LA MULTI,MULTI ANI !

  

 

Anul nou bate la ușă,
răul facă-se cenușă,
bucurii și sănătate ,
Domnul să vă dea de toate,
și când nici nu vă gândiți,
să fiți și mai fericiți!

****

 

Sa aveti viata frumoasa
si tot ce e bun ,in casa
sa aveti doar bucurii
vise Implinite ,mii si mii...
sa aveti si sanatate
ca-i mai buna decat toate...
si iubire cat de multa
ca viata noastra e scurta ...!!!

 

jC9HjMHouAmpeX7KPyt9YhMXNlgazh2gD55pdTB8Nag2i4TVYxhApw==.gif

Citeste mai mult…

POEZII DESPRE IARNA ......

Strofe de iarnă-George Topârceanu

ninge.gif
Doamne, tu te ţii de glume?
Nu ne vezi mizeria?
Pentru ce-ai lăsat pe lume
Geruri ca-n Siberia?
*
Nu mai este mămăligă,
Vremile-s teribile.
Astăzi toată lumea strigă:
"N-avem combustibile!"
*
Nu e chip de dimineaţă
Să mai baţi trotuarele
Că-ntr-o clipă îţi îngheaţă
Nasul şi picioarele
*
Astă-noapte mi se pare
Gazda mea, Emilia,
S-a-ncălzit la lumânare
Cu toată familia!
*
Casele sunt dezolate:
Sobele şi vetrele
Stau cu gurile căscate...
Ger, de crapă pietrele!
*
Plitele de fier îngheaţă
Fără foc, deoarece
Nu găseşti cărbune-n piaţă
Să chiorăşti un şoarece!
*
Doamna Şvarţ alaltăsară
Cât pe-aci să leşine:
O pisică vrând să sară 
Între două streşine,
Cum furase o bucată
Nu ştiu din ce cratiţă,
A îmcremenit dendată
Ca o caracatiţă!
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
2620726-2-lilac-snow-oil-painting.jpg
Povestea iernii
MARIANA BENDOU
Povestea iernii este albã, tristã
Mereu aceeaşi, dincolo de timp; 
Noroc de brazi şi sãnii cã existã, 
De schiurile ce alunecã pe dâmb…! 

Uitate sunt azi florile. Zãpada
Acoperã grãdina şi ogorul
Iar vântul mãturã grãbit ograda.
Se-aud copii umblând cu pluguşorul.

Dochiana îşi mai pune un cojoc
Și deapãnã poveştile cu zâne
Iar noi, ne strângem lângã foc
Și aşteptãm bucatele strãbune.
tumblr_mf57jfByLe1ri2csvo1_500.gif 
Citeste mai mult…

TRADIŢII şi OBICEIURI de Sfântul Ştefan.

Numele lui este de origine greceasca - Stephanos - si inseamna "coroana", "ghirlanda", "cununa".

Sărbătoarea Sfântului Ştefan, celebrată în fiecare an în cea de-a treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie,Cei care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă cu persoane orgolioase este bine ca în această zi să aducă în casă o icoană sfinţită cu Sfântul Ştefan. De asemenea, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice. Tot în această zi, este bine să faci fapte bune şi să eviţi deplasările în locuri izolate.

Sfântul Ştefan a fost primul martir ucis pentru că mărturisise credinţa în Iisus.

Potrivit tradiţiei iconografică, acesta era tânăr, frumos, cu un suflet deosebit. Profund, bun orator și un remarcabil psiholog, Sfântul Ştefan era înzestrat cu un sentiment religios excepţional de cald şi de puternic. Rar puteai întâlni un suflet atât de delicat pentru un om cu o personalitate atât de puternică. Consecvent, ceea ce rostea prin cuvân îndeplinea prin faptă. Sfântul Ştefan l-a cunoscut bine pe Hristos, iar şcoala şi-a făcut-o la picioarele Mântuitorului. Datorită credinţei sale, Sfântul a putut săvârşi minuni şi semne mari.

O veche tradiţie, ţinută de SFÂNTUL ŞTEFAN, se referă la icoana care-l înfăţişază pe mucenicul martir: creştinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de multă vreme cu persoane foarte orgolioase, este bine să aducă în casa lor o icoană cu SFANTUL STEFAN, sfinţită în această zi.

Tot în această zi, de Sfântul Ştefan, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele primului mucenic Ştefan.

În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile SFANTULUI  STEFAN. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe SFANTUL STEFAN, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci.

De asemenea, de SFANTUL STEFAN, se prepară şi se împart mucenici cu miere şi nucă, care amintesc de moartea lui mucenicească, scrie click.ro.

Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe SFANTUL STEFAN prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite în această zi.

În ziua praznicului, este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în primejdie.

Email: unirea@unirea-pres.ro
Tel: 0258.811.419

Sursa: ziarulunirea.ro

*******************************************************************************************

Vision and stoning of Stephen

detaliu icoana Sf. Stefan

 http://www.cuvantul-ortodox.ro/

"Iata, astazi este ziua praznuirii Sfantului Intaiului Mucenic si Arhidiacon Stefan pe care Biserica il slaveste. 

Cine este Acela Care a daruit acelui tanar putere miraculoasa si minunata, ca el, atunci cand il improscau cu pietre, sa se roage Domnului Dumnezeu pentru ucigasii lui si sa strige:

Doamne, nu le socoti lor pacatul acesta! (Faptele Apostolilor 7,60).

Sfantul Intaiul Mucenic Stefan ne-a descoperit noua tuturor "

taina tuturor Sfinţilor Mucenici ai lui Hristos: cum au putut ei sa indure cumplitele chinuri insuportabile fara vaicareli, fara lacrimi.." 

Citeste mai mult…

 

1692415305?profile=original

"Creştinilor , noi astăzi / Un praznic mare-avem / Ca să-L putem cunoaşte / Veniţi la Viflaem . / Că L-a născut în lume / Pe - acel ce-L aşteptam / Maria , Maica sfântă / Veniţi ca să-L vedem. / Pe paie între vite / Iisus este străin / Să-I ducem şi noi daruri / Veniţi la Viflaim . / Să mergem cu păstorii / Şi să Îl preamărim / Căci pentru noi El S-a născut / Veniţi la Viflaim . / Creştinilor , noi astăzi / Degrabă s-alergăm / Spre-a noastră mântuire / Veniţi la Viflaim."

CRACIUN BINECUVANTAT TUTUROR!

1979335124?profile=original

1692413739?profile=original

Nicolae Mirean

În noaptea sufletelor noastre

În noaptea sufletelor noastre
A strălucit steaua divină
Şi îngerii ne’aduc din ceruri
Iubirea sfântă în lumină.

În inimă pătrunde tainic
Divinul cânt şi bucuria,
Duhul se’nalţă se sfinţeşte
Simţind că s’a născut Mesia.

Azi Tatăl cel ceresc ne’arată
Cât e de sfânt de blând şi bun,
Dându-ne jertfa ispăşirii
Şi mântuirea prin Crăciun.

Azi mila cea nemărginită
Coboară-n lume’n pruncul sfânt
Să vindece, să miluiască
Şi să sfinţască pe pământ.

Cerul şi-a pus podoabă sfântă
Şi tot pământul e’n lumină.
E noaptea nopţilor. E taina
Ce-a întrupat mila divină.

De peste tot lumini şi cântec,
Ne-aduc o veste minunată,
Ce n-a mai fost şi n’o să fie
Pe’această lume niciodată.

Iisus din veşnicia slavei
Se face rob, azi când coboară
Spre a se naşte prunc în iesle,
Smerit –în braţe de Fecioară-

Chipul uman se resfinţeşte
Purtând la pieptu-i pe Mesia,
-Şi-i mai presus ca Heruvimii
În fecioria sa, Maria-.

Cerul a’mbrăţişat pământul
Şi bucuriile iertării
Le cântă îngerii din slavă
Şi prunci-n slovele cântării.

 

Citeste mai mult…

ASTEPTAND CRACIUNUL PE CRONOPEDIA

0a40a6f04feb5exl.pngproxy?url=http%3A%2F%2Fi6.tagstat.com%2Fp1%2Fc%2FfSlOBeHfXI8ZJoBNgozELEG8V2QOUBsaKGGHWbVk-gZOrrpXPpRZ0g%3D%3D.gif&container=blogger&gadget=a&rewriteMime=image%2F*

 PRIETENE DE PE CRONOPEDIA !

Toate visele pe care le făurești în aceste zile magice de sărbătoare să se împlinească și drumul străbătut pentru realizarea lor să îți aducă bucurie în inimă iar în casă sănătate,belșug și voie bună...
Să dăruiești zîmbete și acele zîmbete pe care le dăruiești să se întoarcă la tine transformate în fericire.Dincolo  de cadouri , fie ca Mos  CRACIUN    sa aduca spiritul si magia sarbatorilor de iarna, sa  umple sufletelul de speranta si de incredere,  cu  bucuria de a le pastra verzi  in suflet si in gandire!   Sa ne  aduca aripi care sa ne poarte pe taramuri   la care visam si care sa ne  binecuvanteze menirea  pe acest pamant!

..SARBATORI FERICITE !

  

  images?q=tbn:ANd9GcTaIYaznWFaBmW4w3gZbP77WuhE-9yItYaHXWooIA-Or-uQisT-AQ

Citeste mai mult…

POVESTEA BRADULUI DE CRACIUN IN VERSURI

Povestea bradului de Crăciun în versuri

 

brd%20craciun%20luminos.gif

Fiecare pom din lume

Are o poveste-anume.

Dar e una de demult

Şi pe-aceea o ascult.

Totdeauna de Crăciun

Daţi-mi voie să v-o spun:

 

Când la Bethleem Maria,

Săvârşind călătoria,

L-a născut pe Fiul Sfânt

Îngerii din cer cântând

Au dus vestea-n lung şi-n lat

Că un Rege luminat

Cu mărire va veni,

Pământul va moşteni.

 

Pe-atunci, în ţara aceea,

Care se numea Iudeea,

Domnea Irod - împărat

Stăpân rău, ne-nduplecat.

Tulburat de-această ştire

A tunat către oştire:

- Dau poruncă-mpărătească

Urma Lui să se găsească

Şi cu viaţă să-mi plătească

Pentru că a cutezat,

Să se creadă împărat.

 

Maica Pruncului Iisus

Alergând în jos şi-n sus,

Fiului său Preacurat

Adăpost I-a căutat.

Dar după o zi întreagă

Obosită, fără vlagă,

S-a oprit şi s-a rugat

De-un stejar verde, rotat:

- O, stejare credincios,

Lasă-ţi crengile în jos,

Frunza lor pe noi să cadă,

Ostaşii să nu ne vadă.

Ajutor de ne vei da,

Bine te voi cuvânta!

- Maică Sfântă, iubitoare,

Frunza mea e foşnitoare,

Zi şi noapte n-are tihnă

Nu găseşti sub ea odihnă!

Iar de-ţi plânge copilaşul

Va auzi ostaşul.

- Cât puteai să fii de bun

Dar n-ai fost şi ţie-ţi spun:

Toamna când o să coboare,

Verdele să-ţi ruginească,

Vântul să te desfrunzească,

Frigul iernii îngheţat

Să-l întâmpini dezbrăcat.

Frunzele să-ţi crească iară,

Doar târziu, în primăvară!

 

- Mă rog ţie, fagule,

Primeşte-mă, dragule,

În frunzişul tău umbros

Ca să-L aperi pe Hristos!

Ajutor de îmi vei da,

Bine te voi cuvânta!

- Cât de mult mi-ar plăcea mie

Din ramuri să-ţi fac chilie,

Dar mă tem oastea când vine,

Pruncul tău să nu suspine

Şi pentru această vină,

Să mă taie din tulpină!

- Nici tu nu vrei să fii bun!

De-aceea şi ţie-ţi spun:

Teme-te când în pădure

Va intra om cu secure

Căutând din loc în loc

Lemne bune pentru foc,

Că atunci tulpina ta

Se va prăvăli şi ea!

 

Brad înalt, cu frunză deasă,

În umbrarul tău mă lasă

Căci ostaşi cu lănci de fier

Viaţa Pruncului mi-o cer.

Ajutor de îmi vei da,

Bine te voi cuvânta!

- Maica Domnului Hristos,

Eu îţi mulţumesc frumos,

Că pe mine m-ai văzut

Şi-ajutorul mi-ai cerut.

Pruncului înfăşăţel

Îi voi face legănel

Şi încet îi voi doini,

Până când va adormi.

Din răşină, tămâioasă

I-oi aprinde către seară,

Iar din conurile mele

O să-I fac lumânărele

Pân’ la răsărit de stele.

- Mulţumescu-ţi, brad frumos,

Ai fost bun şi credincios!

Fapta ta cea minunată

Va primi sfântă răsplată:

De acum până-n vecie,

Lumea trebuie să ştie

Că eşti pomul de Crăciun

Pentru tot creştinul bun.

An de an, copii-n cor

Ţi-or cânta colindul lor

Cu vers dulce şi duios

Brad frumos şi credincios,

Şi cu ei va fi Hristos! 

1979334832?profile=original

 http://www.interferente.ro/povestea-bradului-de-craciun-in-versuri.html

 

Citeste mai mult…

Istoria lui Mos Craciun

Potrivit lui Ion Ghinoiu, autorul volumului “Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român“, legendele Naşterii ne invită în peisajul etnografic al unui sat pastoral, unde trăiau Moş Ajun şi Moş Crăciun, care avea case mari şi multe grajduri. Pe neaşteptate, în viaţa lor apare o femeie necunoscută care, simţind că i-a venit vremea să nască, le cere ajutorul. Dacă primul o refuză, cel de-al doilea îi întinde o mână. Neştiind însă că femeia este Maica Domnului, nu o primeşte în casă şi o trimite să nască în grajdul vitelor. Crăciuneasa o ajută să nască, fără ştirea soţului ei, dar este pedepsită apoi de el cu tăierea mâinilor din coate. Când Crăciun află că în grajdul său s-a născut Domnul Iisus, se căieşte şi îi cere iertare lui Dumnezeu, devenind “primul creştin”, “Sfântul cel mai bătrân”, “soţul femeii care a moşit-o pe Maria”. Se spune că el s-a căit atât de mult, încât a doua zi şi-a împărţit întreaga avere copiilor săraci, de unde tradiţia de a face daruri de Crăciun, mai ales copiilor.

CRACIUNULeste singurul cuvânt în limba română care desemnează Naşterea Domnului.

1979335141?profile=RESIZE_1024x1024

1979337126?profile=RESIZE_1024x1024

1979339323?profile=original

În satul Harpia, oamenii cred că dacă primul care intră în casă de Crăciun este un bărbat este un semn de bunăstare şi sănătate pentru anul următor. Pentru a atrage binele asupra caselor lor, oamenii ţin masa întinsă toată noaptea. Colindatul este unul dintre obiceiurile de Crăciun care se păstrează cel mai bine în toate satele româneşti. Pe lângă mesajul mistic, multe obiceiuri practicate în această zi sunt legate de cultul fertilităţii şi de atragerea binelui asupra gospodăriilor. În unele sate se păstrează şi un alt obicei: cel mai în vârstă membru al familiei trebuie să arunce în faţa colindătorilor boabe de grâu şi de porumb. Bătrânii spun că dacă boabele peste care au trecut colindătorii vor fi date găinilor, acestea vor fi spornice la ouat. Ei cred, de asemenea, că vor avea o recoltă foarte bună în anul următor dacă vor amesteca sămânţa pe care o vor pune în brazdă cu boabele folosite în ajun la primirea colindătorilor. În anul 320, Papa Iuliu I a specificat pentru prima dată oficial data naşterii lui Iisus ca fiind 25 decembrie. În 325, împăratul Constantin cel Mare a introdus oficial Crăciunul ca sărbătoare care celebrează naşterea lui Iisus. De asemenea, el a decis ca duminica să fie “zi sfântă” într-o săptămână de şapte zile şi a introdus Paştele cu dată variabilă. Cu toate acestea, cele mai multe ţări nu au acceptat Crăciunul ca sărbătoare legală decât din secolul al XIX-lea. În Statele Unite, Alabama a fost primul stat care a adoptat Crăciunul ca sărbătoare legală, în 1836. Oklahoma a fost ultimul stat, în 1907.

 

Make Money at : http://bit.ly/copy_win

Citeste mai mult…

VIN SARBATORILE .....

BUN GASIT PRIETENI !MA BUCUR SA VA SALUT SI SA VA UREZ TUTUROR UN DECEMBRIE CU IMPLINIRI SI SARBATORI FERICITE ALATURI DE CEI DRAGI ! 
SARBATORILE CRACIUNULUI INSEAMNA ACASA,FAMILIE,INSEAMNA A DARUI ..PENTRU A PRIMI BUCURIA SUFLETEASCA ..OGLINDITA IN OCHII CELOR DRAGI..

.DARURI... NU INSEAMNA NUMAI LUCRURI SCUMPE,INSEAMNA UN ZAMBET,O IMBRATISARE, UN CUVANT FRUMOS...O MICA ATENTIE SEMNIFICATIVA...O CARTE,O FLOARE..TOATE DARUITE CU DRAGOSTE..! 
FIE CA LINISTEA SI MAGIA SARBATORILOR DE IARNA SA VA INCALZEASCA SUFLETUL SI INIMA ! 

CRACIUN FERICIT !
. 
3484152156857354f8.gif 

Christmas graphics @ cuddlycomments.com
 

289.gif

123Friendster.com - More Merry Christmas Comments



280.gif

Citeste mai mult…

 

De Sf Nicolae !pentru toti prietenii, pentru cei dragi si nu numai..

DE aceasta sfântă zi, va doresc numai bine, multa fericire, îndeplinirea tuturor dorințelor si fie ca Sf. Nicolae sa va călăuzească mereu in viată.

De Sf. Nicolae, fie ca cei dragi sa va înconjoare cu căldura sufletelor lor într-o seara magica, iar fericirea sa va ia in brațele ei in acest moment special!

Sper ca Sărbătorile de Iarna, in special cea de Sf. Nicolae, sa ne aducă lumina si fericire, înțelepciune si speranța si sa ne facă mai buni, sa ne ajute sa dăruim tot ce avem mai bun familiei, prietenilor si celor apropiați, dar si celor in nevoie!

Azi, de Moș Nicolae îmi doresc tot ce e mai bun pentru prieteni,pentru cei dragi! Tuturor le doresc ca aceasta perioada sa le aducă multe zâmbete frumoase de la oamenii din jurul lor si sa poata împărtăși tot ce au mai bun cu ei.
Lumina in suflet si multa fericire tuturor !

Sa trăiți, sa înfloriți,
Si întotdeauna sa fiți cuminți,
Cadouri multe sa primiți,
In papuceii lustruiți!

Va urez La Mulți Ani si fie ca Sfântul Nicolae sa-si coboare ochii asupra tuturor si sa va dăruiască fericirea dorita si liniștea interioara!1979332650?profile=original1979336148?profile=original

Citeste mai mult…

1x1t.gif1979325349?profile=original 

 
"De ți-e paharul jumătate Să nu te plângi că nu e plin Ci bea, atât cât ți se-mparte, Că-ar fi putut fi mai puțin. Dacă pe cerul tău vezi nori, Gândește că un curcubeu Se va așterne în culori, Pictat de Însuși Dumnezeu. Când doare talpa obosită Și-s numai pietre-n calea ta, Adu-ți aminte de aripă Și-n loc să mergi, tu vei zbura. Călătorind pribeag prin viață, Pe la răscruci de rătăcești, Deschide ochii și învață Cum, singur, drumul să-l găsești. Te luptă să îți fii lumină Când noaptea îcercării vine Primește voia cea divină Și din tot răul fă un bine. Pe-acela care te iubește Iubește-l, însă, nu-l lega Și nu da-n cel ce te rănește Ci numai fugi din calea sa. Și dacă toți te părăsesc, Nu plânge și nu dispera, De tine, îngeri și-amintesc Și-acolo Sus, însemni Ceva."
Citeste mai mult…

UN IUNIE FRUMOS TUTUROR !

Fluturi
femeie ai lucire nălucire din culori flori de vară, prima oară – fluturi strănutând pe-o nară toată pudra lor de aur şi ţi-e zi şi-apoi ţi-e seară Mărioară
bărbate ţii în spate şi pe umeri – ce tot numeri a noroc zilele scurse – fluturi năpârlind, prinos de vână-n care-ai fost ştiind moartea pe de rost, măi Urse,
Urse …împletiţi părere cu durere în iubire n-aveţi fire de unire, doar pornire înspre Taină şi nimic nu vi-e-mpăcare,
Mărioară, Urse, fluturi – duhuri risipite în ispite şi-n văzduhuri

poezie de Valeriu Barbu

 

Citeste mai mult…

LA MULTI ANI CELOR CE PASTREAZA VIU IN SUFLET, SPIRITUL COPILARIEI !

Of, copilarie draga, 
Cat de dor imi e de tine, 
Basme dragi cu Feti -Frumosi, 
Si pasari din poezii; 

Of, taram al bucuriei, 
Mereu viu, mereu prezent, 
Pentru-a face-un suflet tanar 
Sa traiasca-aici pe veci; 

Sa se plimbe printre randuri 
Ca-mparatul printre osti, 
Si sa zica:"Asta-mi place!"; 
Si sa fiti toti bucurosi; 

Oh, ce dor imi e de basme, 
Si de vise de copil, 
De Ilene Cosanzene, 
Si de zumzet de copii! 

( Mădălina-Elena Moldoveanu )

1979323380?profile=original

undefined

Citeste mai mult…

"Oamenii sunt adesea neintelegatori, irationali si egoisti…
Iarta-i, oricum.

Daca esti bun, oamenii te pot acuza de egoism si intentii ascunse…
Fii bun, oricum.

Daca ai succes, poti castiga prieteni falsi si dusmani adevarati…
Cauta succesul, oricum.

Daca esti cinstit si sincer, oamenii te pot insela…
Fii cinstit si sincer, oricum.

Ceea ce construiesti in ani altii pot darama intr-o zi…
Construieste, oricum.

Daca gasesti linistea si fericirea, oamenii pot fi gelosi…
Fii fericit, oricum.

Binele pe care il faci azi, oamenii il vor uita maine…
Fa bine, oricum.

Da-i lumii tot ce ai mai bun si poate nu va fi niciodata de ajuns…
Da-i lumii tot ce ai mai bun, oricum.

La urma urmei este intre tine si Dumnezeu…
N-a fost niciodata intre tine si ei, oricum."

1979323145?profile=original

Citeste mai mult…

Când nu voi fi cu tine…

. Atunci când nu voi fi cu tine,

Să ştii că mi-am lasat parfumul

Pe florile de iasomie.

Zorelelor le-am dat canon

Să-ţi spună: bună dimineaţa;

Dar peste zi te-or însoţi

Frumoşii noştri trandafiri.

Şi mi-am lăsat sărutul meu,

Pe macii incă-n floare;

Îmbrăţişat vei fi cu drag,

De clematitele din prag.

Iar umbra mea va fi mereu,

Muşcata din fereastră;

Şi-ţi va zâmbi în locul meu,

Cu drag, ca o mireasă.

Iar noapte bună iţi va spune

Regina nopţii către seară,

Cu-al ei miros imbătător

Iti va şopti că-mi este dor,

De tine.

autor,Angelina Nadejde

photo tumblr_mh66ucZ4aL1r2q9tyo1_500.jpg

Citeste mai mult…

CAMELIA MINISAN-POVESTEA LUMANARILOR

..

Povestea lumanarilor

Am sa va spun 2 povesti cu lumanari - ambele la fel de frumoase:
Lumanare.jpg
1. Povestea celor 4 lumanari
" Patru lumanari ardeau palpaind. Era liniste, atat de liniste, incat puteai auzi soaptele sfaraite ale lumanarelelor.
Prima lumanare ofta : " Numele meu e  Pace. Lumina mea lumineaza in intuneric, dar ce folos, oamenii nu ma vor..."  si luminita ei deveni tot mai mica, pana ce se stinse cu totul.
 A doua lumanare tresari palpaind si sopti sfaraind : " Eu ma numesc  Credinta, dar se pare ca sunt in plus. Oamenii nu vor sa auda de Dumnezeu. Nu mai are nici un sens sa ma consum arzand..." O adiere strabatu incaperea si lumanarea se stinse.
Cu o voce abia soptita incepu sa vorbeasca si cea de-a treia lumanare : " Dragoste mi-e numele si simt cum mi se sfarsesc puterile. Oamnenii ma imping de-o parte si n-au ochi pentru cei care ar trebui sa ii iubeasca... " Cu o ultima palpaire, se stinse si lumina DRAGOSTEI.
Un baietel intra atunci in incapere. Se uita la lumararile stinse si spuse printre lacrimi : " Bine, dar lumanarile ar trebui sa arda !"
Atunci se auzi soapta celei de-a patra lumanari : " Nu te teme, copilas! Cata vreme ma vezi pe mine palpaind, mai puteam reaprinde celelalte lumanari. Numele meu este Speranta! "
Baietelul prinse curaj, lua in maini SPERANTA si reaprinse de la flacara ei PACEA, CREDINTA SI DRAGOSTEA. Cele patru lumanari isi raspandeau din nou lumina. "
___________________________________________________________
2. Povestea Lumanarii
Cine vrea să raspandeasca lumină trebuie să reziste arderii.

M-ati aprins si vă uitaţi gânditori la lumina mea. Simţiţi bucurie în suflet? În mod sigur eu mă bucur, pentru că am un sens numai când ard. Nu sunt tristă, chiar dacă arzând, am devenit mai mică. De fapt eu am doar două posibilităţi:

Prima, e să rămân întreagă. Asta ar însemna să nu fiu aprinsă şi atunci nu mă micşorez, dar nici nu-mi împlinesc rostul meu.

A doua, ar fi să răspândesc lumină şi căldură şi prin asta să mă dăruiesc chiar pe mine însumi. Asta e mult mai frumos decât să rămân rece şi fără rost.

Şi voi, oamenii, sunteţi la fel. Când trăiţi numai pentru voi, sunteţi lumânarea neaprinsă, care nu şi-a împlinit rostul. Dar dacă dăruiţi lumină şi căldură, atunci aveţi un sens. Pentru asta trebuie să daţi ceva: iubirea, adevărul, bucuria, încrederea şi dorurile pe care le purtaţi în inimă. Să nu vă temeţi că deveniţi mai mici. Asta e o iluzie. Înlăuntrul vostru e mereu lumină. Gândiţi-vă, cu pace în suflet, că sunteţi ca o lumânare aprinsă. Eu sunt numai o simplă lumânare aprinsă. Singură luminez mai puţin. Dar când suntem mai multe împreună, lumina şi căldura sunt mai puternice. Şi la voi oamenii e tot aşa, “împreună luminaţi mai mult”.


Read more: http://cameliaminisan.blogspot.com/2011/02/povestea-lumanarilor.html#ixzz2R29rIpX8

..........

Citeste mai mult…
-->