OLTENIA-Incantatiile sarbatorilor romanesti – Datul la grinda
Posted in Cultura, LAPTE CALD PENTRU SOMN BUN 01/01/2013
Obicei din zona Mehedintiului.
Este vorba despre “datul la grinda”. Desi unii il considera obicei pagan, traditia este intalnita in mai toata zona Olteniei. Este un ritual care “asigura” un copil sanatos, inalt si frumos, cu teluri mari in viata.
Dupa botez, timp de 3 ani, in prima zi a Anului Nou (1 ianuarie), copilul este dus in casa moasei (pe vremuri aceasta asista la nasterea pruncului). Moasa pregateste hainute noi si un colacel special, impletit cat mai frumos. In colac sunt infipte 3 monezi (reprezentand Sfanta Treime, din cate imi aduc eu aminte) iar de el se leaga cu ata rosie o crenguta de busuioc verde (sau orice alta planta proaspat taiata), flori si mar. Uneori, pe colac se mai pun bani de hartie si sorcova cu care copilul a colindat de sarbatori. Urmeaza apoi pregatirea unui pahar de vin din cel mai bun soi. Sa nu uitam nici obiectul de metal pe care copilul va sta cu picioarele in timpul “procedurii” (topor, cutit, lama de plug, ceva care sa taie relele).
De asemeni, in familia pruncului se pregateste “ploconul”, adica un cos cu daruri pentru moasa: o gaina, vin, cozonaci si alte prajituri etc.
Cand soseste
copilul, moasa il imbraca in hainele noi, ii pune colacelul pe cap si apoi, cu fata spre rasarit, il ridica la grinda de 3 ori. Prima data copilul este ridicat la nivelul umerilor moasei,a doua oara – putin peste umeri, iar a treia oara il va ridica spre grinda, cat mai sus, aproape de tavan, rostind urmatoarele cuvinte:
“Doamne ajuta cu bine (prima ridicare)
Cu sanatate (a doua)
Sa-mi traiasca nepotul! (a treia ridicare)
Copilul se lasa apoi in grija moasei care imparte colacelul cu cei care au luat parte la ritual.
In zilele noastre, “datul la grinda” se face de tocul unei usi pozitionata spre rasarit: majoritatea oamenilor care doresc sa pastreze traditia locuiesc in apartamente. Obiceiul este mai mult un prilej ca neamurile sa se stranga si petreaca, pierzandu-si mult din semnificatie.
Mai multe despre traditiile oltenesti puteti gasiti in Traditii oltenesti
Comentarii
Mulțumim, dragă prietenă!!!
LA MULȚI, MULȚI ANI cu sănătate, fericire, împliniri!
Frumos, am poposit cu drag!
E un obicei frumos iar eu mă mandresc că sunt olteană și să știți că timp de trei ani mi-am ridicat nepoțica la grindă după obiceiul strabun!
La mulți ani și un an nou fericit!