Ce monument e în poza de mai jos?
Ieri am prezentat Cazinoul din Mamaia - CONSTANȚA
Cazinoul Mamaia este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul localității – stațiune Mamaia, municipiul Constanța. Cazinoul a fost proiectat de arhitectul Victor G. Stephănescu. Ansamblul arhitectonic este format din următoarele monumente:
- Pavilion central, cu restaurantul
- Corpuri laterale cu cabine
- Podul cu bar maritim
Clădirea Cazinoului din Mamaia s-a finanțat de către investitorii constănțeni Jacob Aristide și Gheorghe Timiraș, care a solicitat și au obținut de la Primăria Constanța concesiunea pe șase ani asupra jocurilor de noroc, începând cu data de 1 aprilie 1939. Inaugurarea cazinoului s-a făcut în anul 1935, în prezența Regelui Carol al II-lea.
Răspunsuri
ora 11.20 - 1 raspuns
Vila-Elisa – fostul Versailles al Galațiului
Vila Elisa era la începutul secolului al XX-lea unul dintre principalele puncte de atracţie din Galaţi. Străinii aflaţi în vizită în oraşul-port de la Dunăre rămâneau, fără îndoială, dacă nu fascinaţi, cel puţin plăcut surprinşi vizual de frumuseţea clădirii aflată atunci la capătul nordic al actualei străzi Mihai Bravu.
Dincolo însă de aspectul estetic rafinat şi discret al vilei, atracţia locului era dată de imensa grădină care împrejmuia imobilul şi care amintea de celebrele grădini de la Palatul Versailles. În mărturiile păstrate din epocă, se spune că fiecare metru pătrat din cei 10.000 ai grădinii se afla în armonie cu restul spaţiului. Vila şi grădina ajunseseră atât de vestite, încât se tipăriseră chiar şi cărţi poştale ale locului, trimise din Galaţi spre alte oraşe din ţară. "O fi existând grădini bine aranjate şi în alte părţi, afirmăm, fără teamă de a fi desminţiţi, că rar se poate găsi în ţară o grădină egală cu a lui Ioan Stoicovici", se scria în paginile unui ziar local de la 1902.
"Grădina era frumos ornamentată cu arbori, arbuşti şi flori. Din loc în loc se găseau fântâni arteziene şi statui întruchipând femei nud. Grădina era într-adevăr cel mai frumos amenajată din tot Galaţiul. Prietenii proprietarilor, dar şi străinii veneau cu plăcere să vadă şi să se relaxeze într-o asemenea minune", a explicat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Galaţi.
Mărturie din "La Belle Epoque"
Aproape nimic din aspectul actual al Vilei Elisa nu aminteşte de vremurile de dinainte de Primul Război Mondial. Casa a fost construită undeva în ultimele două decenii ale secolului al XIX-lea. Galaţiul respira din plin perioada "La Belle Epoque", curmată destul de brusc de războiul izbucnit în 1914. Mărturie a "Epocii Frumoase" pe care a trăit-o oraşul nostru atunci stau numeroasele clădiri monumentale rămase din epocă. "Din punct de vedere arhitectonic, Vila Elisa era formată dintr-un corp central, cu o intrare monumentală, într-un pridvor deschis. Pridvorul avea acoperişul sprijinit pe coloane de zidărie. Deasupra se afla un atic (etaj scund situat imediat sub acoperiş - n.r.) cu scop decorativ. Faţada era înfrumuseţată de elemente bosate, imitând pilaştri şi boluri", a mai spus Marius Mitrof.
Donjonul dispărut
Frumuseţea clădirii era completată şi chiar accentuată de donjonul (construcţie în formă de turn, care imită turnul principal al castelelor medievale - n.r.) care era alipit de aceasta, pe partea de nord. Potrivit lui Marius Mitrof, donjonul avea o formă octogonală, cu un acoperiş tip dom, depăşind cu mult înălţimea casei. Acest donjon a dispărut atunci când a fost construit Teatrul de Operetă şi Estradă Regional Galaţi, actualul Teatru Muzical "Nae Leonard". Locul turnului octogonal a fost luat de un pasaj care făcea legătura între vilă şi teatru. Asemenea tuturor clădirilor din România, Vila Elisa a fost naţionalizată de către comunişti, după anul 1950.
Lungul drum până la retrocedare
În perioada comunistă şi în primul deceniu de după Revoluţie, în vilă aveau loc repetiţiile pentru spectacolele de teatru. Lucrurile s-au schimbat la pragul dintre milenii, atunci când, ca urmare a mai multor solicitări de revendicare făcute anterior, casa a fost retrocedată moştenitorilor familiei Stoicovici. Actualii proprietari locuiesc acum la Bucureşti. "Deşi nu este monument istoric, clădirea se află în Ansamblul Urban "Mihai Bravu Monument Istoric". Ea face parte astfel din zestrea oraşului Galaţi", a mai precizat sursa citată. Fără îndoială că foarte puţini dintre gălăţeni mai remarcă Vila Elisa. Ciuntită de clădirile construite ulterior în jur şi lăsată fără donjon, casa nu mai păstrează aproape nimic din farmecul iniţial. Tot pe Mihai Bravu, vizavi de Camera de Comerţ, se află o clădire asemănătoare, care este însă mai bine păstrată.