categorii forum

Răspunsuri

  • 3 ianuarie ora 11.25 - 2 raspunsuri

    9977681088?profile=RESIZE_710x

    9977681857?profile=RESIZE_710x

    Castelul Dietrich-Sulkowski este un monument istoric aflat în orașul Pâncota din județul Arad, aflat pe lista monumentelor istorice și care astăzi este sediul primăriei și al consiliului local din localitate, Strada Tudor Vladimirescu, nr.106 D. Castelul a fost finalizat în anul 1840 devenind o clădire reprezentativă pentru barocul arădean. Baronul Dietrich a fost un iubitor al artelor, fapt adeverit prin prezența la castel a unor personalități precum Franz Liszt sau Jokai Mor. După moartea baronului proprietatea a revenit ginerelui său, prințul polonez Jozsef Schulkowschi. Din acest moment începe decăderea moșiei. Odată cu moartea primei soții, baronul s-a recăsătorit cu o actriță de la Budapesta care era renumită pentru stilul de viață cheltuitor. Din această cauză, a fost nevoit să-și vândă rând pe rând proprietățile și în cele din urmă și castelul din Pancotă. Un document scris în limba maghiară povesteşte despre prinţul Sukowski, care a dat în patima băuturii şi a jocurilor de noroc. În arhive se găseşte scris: „S-a îmbolnăvit şi a fost internat în diverse spitale din Arad, Budapesta sau Viena. Dator la cămătari, el şi-a pierdut aproape toată averea. Actriţa, soţia prinţului, a renunţat în anul 1920 la castel în contul datoriilor. Acesta a fost preluat cu ceea ce a mai rămas din moşia de la Pâncota  de negustori evrei care le-au administrat printr-o societate anonimă”. După cel de-al doilea război mondial a fost naționalizat și a avut mai multe destinații, astăzi fiind sediul Primăriei. Castelul are forma literi U, având trei aripi. Fațada principală este decorată bogat iar acoperișul este realizat din solzi de ţiglă smălţuită în diferite culori, care prin felul cum sunt aşezaţi formează motive geometrice multicolore. În faţa clădirii, a fost creat un parc deosebit, cu plante aduse din diverse ţări, inclusiv din afara Imperiului. În interior încăperile sunt spațioase, iar sufrageria are o valoare artistică datorită ușilor de fier forjat și grilajelor de pe ferestre. La castel odinioară se trăia intens, se organizau atât petreceri, cât şi vânători şi degustări de vinuri. Cea mai importantă renovare a castelului s-a făcut în anii 1967 – 1968 când a devenit sediul Primăriei Pâncota, destinaţie pe care o are şi în prezent.

  • Castelul Dietrich-Sulkowski, Pâncota, Arad - 1840

  • Castelul Dietrich-Sulkowski este un monument istoric aflat în orașul arădean Pâncota, Arad. Castelul se află pe lista monumentelor istorice sub codul LMI: AR-II-m-A-00639. Astăzi este sediul primăriei și al consiliului local din localitate.

    Istoric
    Castelul a fost finalizat în anul 1840 devenind o clădire reprezentativă pentru barocul arădean. Baronul Dietrich a fost un iubitor al artelor, fapt adeverit prin prezența la castel a unor personalități precum Franz Liszt sau Jokai Mor. După moartea baronului proprietatea a revenit ginerelui său, prințul polonez Jozsef Schulkowschi. Din acest moment începe decăderea moșiei.

    Castel dietrich sulkowski.jpg

    Odată cu moartea primei soții, baronul s-a recăsătorit cu o actriță de la Budapesta care era renumită pentru stilul de viață cheltuitor. Din această cauză, a fost nevoit să-și vândă rând pe rând proprietățile și în cele din urmă și castelul din Pancotă. Acesta a ajuns pe mână unor negustori evrei care l-au avut în proprietate printr-o companie anonimă. După cel de-al Doilea Război Mondial a fost naționalizat și a avut mai multe destinații astăzi fiind sediul Primăriei.

    Castelul Dietrich Schulkowsky (2)

    Arhitectura
    Are formă de U, cu trei aripi. Fațada principală este decorată bogat iar acoperișul are tigle care are formă de solzi. În interior încăperile sunt spațioase, iar sufrageria are o valoare artistică datorită ușilor de fier forjat și grilajelor de pe ferestre.

    Castelul Dietrich Schulkowsky (5)

    Castelul Dietrich Schulkowsky (1)

    Castelul Dietrich Schulkowsky (6)

    • Pe aceeaşi stradă -- Tudor Vladimirescu, dar la nr. 9 m-am născut eu!!!

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->