Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Biserica evanghelică maghiară din orașul Copșa Mică, județul SIBIU.

 

Biserica evanghelică maghiară din orașul Copșa Mică, județul Sibiu, a fost construită în secolul al XIII-lea. Ea este situată în centrul orașului, lângă Biserica romano-catolică, pe Strada Mediașului, la nr.100. Biserica figurează pe lista monumentelor istorice 2010, cu următoarele obiective: Biserica evanghelică, secolul al XIII-lea, modificată în secolul al XVIII-lea și Zidul de incintă, secolele al XV-lea – al XVIII-lea. O primă atestare documentară datează de la începutul secolului al XV-lea. Conform informațiilor profesorului Coriolan Suciu localitatea este pomenită inițial sub denumirea de Parva Kabaz în anul 1402.  În anul 1415 localitatea apare sub denumirea de Kops Minor, iar în anul 1429 apare sub denumirea de Kyss Kappyss. Satele din jurul acestei localități au aprținut Pământului Crăiesc (Fundus Regius) organizat administrativ în scaunul Mediașului. În secolul al XV-lea acest scaun obține autonomie în cadrul regatului Ungariei, autonomie întărită de regele Matei Corvin în anul 1476. Privilegiile acordate populațieii sătești s-au extins și asupra celei din Copșa. Documentele vremii atestă că aici nu au existat țărani aserviți, ci liberi. Această libertate trebuia răsplătită prin asigurarea pazei drumului comercial dintre Alba Iulia-Dumbrăveni-Sighișoara, care era o arteră principală din estul Transilvaniei. În anul 1415 în Copșa Mică exista parohia și biserica romano-catolică. În secolul al XVII-lea reforma principilor ardeleni a produs schimbări a religiei locuitorilor, majoritatea devenind lutherani. Deși o parte a populației este de origine maghiară influența sașilor din zonă și-a spus cuvântul, determinând îmbrățișarea reformei luterane. Călugărul Rogerius, fugind din captivitatea tătară (1241), nota că turnurile bisericilor fuseseră singurele sale călăuze. Afirmațiile canonicului reprezintă indicii prețioase privind existența unor biserici zidite înainte de invazia tătarilor. Acestea erau construite în stilul romanic, un stil masiv și auster. Romanicul a fost introdus în Transilvania de ordinele călugărești și de oaspeții germani. Întâlnim în general două tipuri de bazilici romanice: cele înzestrate cu turn de vest și cele fără turn. Biserica din Copșa Mică a aparținut primei categorii. Biserica romanică a fost ridicată în secolul al XIII-lea și este cuprinsă în actuala biserică luterană. Din vechiul lăcaș de cult se mai păstrează fațada de vest, cu un mic turn clopotniță, prevăzut cu un drum de strajă. Pe fațada vestică se mai disting elemente decorative specifice stilului romanic, numite lesene, care sunt formate din pilaștri înguști și subțiri, fără capitel și bază. Biserica este înconjurată de o incintă de dimensiuni modeste. În interiorul lăcașului se remarcă altarul baroc, orga cu decorațiuni clasiciste, precum și tribunele simple.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.07 - 3 raspunsuri

  • Şi Primăvara mea începe cu o revenire... am fost un pic plecat ceva mai departe şi am zis că revin la începutul unei luni...

    Răspunsul meu de azi (sper să-mi revin şi să mă menţin în formă căci văd şi alte contribuţii.

    Primăria Satu Mare - Casa Albă (1911-1929)

  • Casa Albă, Satu Mare

    157127462_8c8be37310_o.jpg

  • „Casa albă” din Satu Mare, cu 100 de ani în urmă

    Cunoscută de către cei mai mulți sătmăreni sub denumirea de „Casa albă”, construcția a fost una dinte cele mai impozante clădiri din centrul orașului, în prima jumătate a veacului XX.

    Clădirea a fost construită în anii 1911-1912, după proiectele arhitecților Ede și Miklos Schneider.

    Casa-Alba1.jpg

    „Casa Albă” poartă acest nume datorită numeroaselor ornamente de pe fațadă din faianță albă pictată.

    Pe locul actualei Case Albe funcţiona, în secolele XVIII-XIX, hanul cunoscut sub numele La Arborele Verde, destinat să ofere adăpost numeroşilor negustori care poposeau în oraş în timpul târgurilor. Clădirea veche, cu un singur etaj, a fost reamenajată în ultima parte a secolului al XIX-lea, dispunând la etaj de o sală de baluri, iar la parter de o cafenea şi un restaurant. În anul 1910, aici a avut loc prima reprezentaţie cinematografică din oraş. Între anii 1911-1912 s-a construit, după planurile lui Scheider Ede şi Miklos, edificiul actual, cu apartamente de închiriat la nivelul superior şi spaţii comerciale la parter. Originea denumirii clădirii, Casa Albă, rămâne neclară până în zilele noastre, fiind vorba fie de culoarea faianţei care îmbracă o parte a faţadei, fie de numele primului proprietar: Fehér.

    Este interesant de menționat faptul că până în anul 1848, spectacolele s-au desfăşurat în clădirea hanului „La arborele verde” ce se afla pe locul unde ulterior a fost construită „Casa albă”. Potrivit unor surse, în aceeași locație, în 1910 a avut loc prima reprezentație cinematografică din Satu Mare.

    Casa-Alba2.jpg

    Decoratia este realizata cu ajutorul reliefurilor si a motivelor ornamentale din faianta alba si pictata, printre care si stema orasului. Pe aleea pietonala din partea opusa Casei Albe se ajunge in Centrul Nou.

    Casa-Alba3.jpg

    Aici se ridica Palatul Administrativ, care, cu o inaltime de 96,5 m, domina nu doar aceasta piata, ci si intregul oras. In palat functioneaza institutii de interes judetean si municipal.

    Casa-Alba4.jpg

    Fișier:Casa Albă - Satu Mare.JPG - Wikipedia

  • Am lipsit şi eu în perioada de "vacanţă" acordată de dl. Victor şi uite că la întoarcere nu m-am grăbit să postez răspunsurile (le aveam pe toate...)

    Felicitări Marine, abia înscris/reînscris te-ai ţinut de răspunsuri...6.gif6.gif6.gif41.gif41.gif41.gif

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->