Ce monument e în poza de mai jos?
Ieri am prezentat Școala gimnazială de arte "N. Tonitza" din Bârlad, județul VASLUI, altă dată - Casa Dr. Teodor Cerchez sau Orfelinatul de fete "Regina Maria".
Orfelinatul de fete “Regina Maria” din municipiul Bârlad, județul Vaslui, a fost o instituție de caritate (îngrijire) a copiilor aflați în nevoie, din oraș și din localitățile învecinate. Se știe știe că orașul și zona din împrejurimi a fost vizitată des de familia regală a României. Familia regală a deținut o moșie și un palat la Slobozia-Zorleni, nu depărate de Bârlad. Și pe această moșie a existat un orfelinat ce purta numele “Regele Ferdinand”. Despre orfelinatul “Regina Maria” nu am prea multe informații. Ce se știe precis este faptul că clădirea acestei instituții este “în picioare”, deși are nevoi de reparații, și poate fi văzută pe Strada Mihail Kogălniceanu, nr. 4. Recent am aflat că această clădire a fost construită în secolul al XIX-lea și aparținut doctorului Teodor Cerchez , mare personalitate bârlădeană, director al spitalului între anii 1891 – 1898. Clădirea este de patrimoniu și nerevendicată până în prezent de cineva. În această clădire astăzi funcționează Şcoala Gimnazială de Arte ,,Nicolae N. Tonitza”, al cărui bust se află amplasat în parcul din faţa instituţiei. Această instituție specială s-a înfiinţat în anul 1961. Şcoala a luat fiinţă cu următoarele clase: arte plastice, pian, vioară, violoncel, teorie şi solfegii, iar director era prof. Gheorghe (Zizi) Stoenescu. Inițial școala avea sediul într-o anexă a Şcolii Nr. 1. După 3 ani, şcoala a obţinut o altă locaţie în clădirea actualului sediu P.R.M. Şcoala nu avea clase de cultură generală, iar copiii proveneau de la diferite şcoli din oraş. Ulterior sediul şcolii a fost mutat în incinta muzeului ,,V. PÂRVAN’’, unde s-au mai înfiinţat clase de oboi iar secţia de Arte Plastice s-a extins cu modelaj, condus de prof. Aurel Istrate, fiind şi director. Tot în această clădire s-au înfiinţat clasele de cultură generală. Din anul 1990, şcoala a devenit de sine stătătoare, cu program individual de lucru, cu regulament propriu de funcţionare. Instituţia şcolarizează an de an cu aproximaţie 200 copii. În ceea ce priveşte activitatea artistică, elevii noştri sunt antrenaţi an de an la toate manifestările culturale ale şcolii şi municipiului, evidenţiindu-se orchestra semisimfonică şi corul, soliştii instrumentişti şi copiii de la secţia de arte plastice.
Răspunsuri
Răspunsurile lui Matei Ioaniţiu sunt corecte, dl. Victor Bivolu a răspuns num ai la o provocare.
Pentru că despre cafeneaua Transilvania s-a scris destul în aceste răspunsuri, vin cu câteva precizări la cealălaltă cafenea:
Ferdinand Jekelius după care s-a luat şi numele localului a fost un farmacist, deschizând “a şaptea farmacie Jekelius” (prima farmacie a Braşovului) pe actuala str. Republicii nr. 17, prin 1850.
Cafeneaua Jekelius din imaginea propusă se află pe str. Michael Weiss, nr. 13.
Cât priveşte fotografia propusă de mine: a răspuns corect dl. Muntean - este vorba de fosta Cafenea metropol din Cluj-Napoca.
Şi fiindcă ieri a fost ziua internaţională a cafelei, premiul meu pentru participanţi constă în câteva videoclipuri tematice specifice evenimentului:
Pentru a doua fotografie de la dl. Muntean (am căutat mai mult, sper să fi găsit bine):
o cafenea mai deosebită, cu aspect de farmacie veche din Braşov: Cafeneaua Dr. Jekelius se află pe o stradă populată de restaurante şi magazine, fix în inima Braşovului.
pentru fotografiile postate de Ioan Muntean:
Într-adevăr e vorba de clădirea rectoratului Universităţii Transilvania Braşov, care la parter, în partea stângă avea restaurantul, Terasa şi cafeneaua Transilvania Braşov
ora 13.31 - 2 raspusnuri
Spitalul de Pneumoftiziologie - Câmpulung Muscel - Argeş
Vila Eugeniu Stătescu a fost clădită în anul 1900 şi a aparținut lui Eugeniu Stătescu, renumit profesor la Facultatea de Drept, fost ministru de justiție.
În prezent, Vila Stătescu cuprinde 16 paturi in 3 saloane, serviciul de radiologie, serviciu de primire urgente, camera de recoltări, cabinete medici şi asistente şi camera de gardă.
,
Spitalul de Pneumoftiziologie - Câmpulung (Argeş) - Vila Stătescu (1900)
În legătură cu întrebarea de ieri... eram total pe lângă orice presupunere/provocare. Dar... să nu deznădăjuim: azi vin cu o propunere suplimentară eu:
indiciu: clădirea are legătură cu un eveniment ce se petrece azi
Răspuns şi premiu surpriză - mâine după ora 11.00
Restaurantul-cafenea Bristol (restaurant Metropol), Cluj-Napoca
In zona, au fost ridicate, in jurul anului 1900, Casa de asigurari "Elso Magyar Altalanos Biztosito" - la intersectia dintre strazile Racovita si Horea - si restaurantul-cafenea Bristol, deschis de Jozsef Lowy, local devenit curand locul preferat al protipendadei. Cafeneaua rebotezata Metropol a ajuns dupa nationalizare (1948) magazie de postavuri, iar mai tarziu restaurantul Metropol. La subsol, a fost amenajat Music Pub (din 1995) - astazi Music & Irish Pub, un local cunoscut pentru atmosfera prieteneasca si numeroasele concerte gazduite.
Oooo! Frumoasă provocare, azi, de Ziua Internaţională a cafelei! În concluzie eu cred că cunosc răspunsul - dar vin cu o propunere oricui vrea să contribuie cu răspunsuri: să o facem mâine, 2 oct. între orele 11.00-13.00...
Şi contribui şi eu cu o provocare de fapt 2: