categorii forum

Ce monument e in poza de mai jos?

10257151068?profile=RESIZE_584x

Ieri am prezentat clădirea fostei Bănci de Scont din municipiul Tecuci - Jud. GALAȚI

10257151283?profile=RESIZE_584x10257152484?profile=RESIZE_400xClădirea Băncii de Scont din municpiul Tecuci, județul Galați, este o clădire veche și frumoasă din oraș care, de-a lungul vremii a avut diversii destinații. Clădirea s-a construit din cărămidă și are planșee din beton armat, undeva prin anii '30 pentru Banca Poporului. Venind în timp aici a mai funcționat Tribunalul (pentru o scurtă vreme), apoi sucursala locală CEC iar în prezent edificiul aparține Parchetului local. Clădirea impunătoare ocupă o poziție de colț, etalându-și direct fațadele asimetrice pe străzile Ioan Petrovici și 1 Decembrie 1918. Unghiul ascuțit pe care ar fi trebuit să-l formeze pereții exteriori, a fost atenuat de frontonul ce include, la nivelul parterului, ușa de acces în arcada, iar la etaj o terasă străjuită de opt stâlpi și bogat ornamentată la exterior. Abundența ferestrelor dreptunghiulare sau cu arce dispuse pe toate laturile clădirii marchează distribuția birourilor în interior, precum și diversitatea încăperilor de la etaj și mansardă. Deasupra intrărilor laterale, la nivelul planșeului ce desparte parterul de etaj, se înalță bovindouri (ferestre ornamentale care ies în față din fațada clădirii). Foișoare și balconașe întregesc toate aceste elemente menite să dea un aspect dinamic edificiului.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 1
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ORA 11.07 - 2 RASPUSNURI

  • Colonia Pictorilor

     
    Baia%20Mare%201930%20Colonia_digi.jpgŞcoala liberă de pictură de la Baia Mare a fost iniţiată în anul 1886 de pictorul Hollosy Simon care a trăit şi la Munchen. Ferenczy Karoly, Thorma Janos, Reti Istvan, Grunwald Ivanyi Bela, unii dintre cei mai importanţi artişti veniţi cu Hollosy, au dezvoltat încetul cu încetul demersul de a picta după natură, regăsind în creaţia lor tot mai multe compoziţii specifice plein-air-ismului.
     
     În primăvara anului 1902 Ferenczy, Thorma, Reti şi Ivanyi Grunwald au întemeiat Şcoala Liberă de Pictură, care a funcţionat până în 1910, numai în perioada de vară, în şoproanele construite în oraş. După 1911 a început construirea clădirii principale a şcolii şi câtorva ateliere unde activitatea şcolii putea fi continuată şi pe perioada iernii. În anul 1911 s-a întemeiat Societatea Pictorilor Băimăreni, iar importanţa ei s-a manifestat în anii de după război, atunci când autonomia acestei colonii a fost susţinută din punct de vedere juridic.
     
    Colonia Pictorilor este situată în municipiul Baia Mare, strada Victoriei, numărul 21, la nord-vest de Centrul Istoric și la nord de râul Săsar, pe un amplasament de 13.417 mp.
     
    galeria-de-la-colonie.jpgAnsamblul Colonia Pictorilor este inclus în Lista monumentelor istorice (2015), la poziția 194, având codul MM-ll-a-A-04494 și datele de identificare: adresa str. Victoriei nr. 21 și datarea 1910-1912. Colonia cuprinde cinci corpuri de clădire vechi formate din spații expoziționale și ateliere de creație (pictură, sculptură, arte decorative și design) și o clădire contemporană denumită Punct de documentare și comunicare vizuală edificată în anul 2012.
     
    Colonia Pictorilor este inclusă în circuitul cultural-turistic “Orașul Vechi”, așa cum arată Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Baia Mare, care aduce împreună Centrul Istoric cu alte obiective importante: Bastionul Măcelarilor, Teatrul Municipal, Teatrul de Păpuși, Piața Cetății și Turnul Ștefan, Biserica Iezuită Sf. Treime, Piața Libertății, Piața Păcii, Muzeul de Istorie și Arheologie, Muzeul Satului.
     
    „Centrul de Artă Contemporană Colonia Pictorilor Baia Mare” deține la ora actuală un număr de 28 de ateliere pentru artiști situate în 4 pavilioane diferite. După modul în care sunt utilizate, studiourile de creaţie pot fi: individuale (folosite de un singur artist plastic/vizual) şi colective (puse la dispoziţia mai multor artişti plastici/ vizuali).
     
     
    Pavilionul Thorma cu 10 ateliere temporare este destinat artiștilor plastici profesioniști invitați din țară și străinătate.
     
    Pavilionul Réti/Grünwald cu 10 ateliere temporare este destinat artiștilor plastici profesioniști din Baia Mare, membri UAPR.
     
    Pavilionul Olos cu 4 ateliere va servi modulului educațional, parterul pentru preșcolari și școlari, iar etajul pentru cursuri libere de arte vizuale destinate adulților.
     
    Pavilionul Walter cu 4 ateliere, unde se vor organiza școli de vară, workshop-uri, tabere de creație etc.
     
    Dreptul de a utiliza temporar un spațiu de creație se dobândeşte la cererea artiştilor plastici/vizuali, împreună cu un proiect și portofoliu de artist.
     
    Galeria Hollósy poate găzdui astăzi orice tip de manifestare culturală prin caracterul său plurivalent, prin multifuncționalitatea care îi conturează noul caracter contemporan și actual. 
      
    Colonia Pictorilor
    Jurnal de Calatorii: S-a redeschis Colonia pictorilor- un simbol pentru Baia  Mare
    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
    Colonia pictorilor: "Fabrica" de artiști din Baia Mare
    Brosura
  • Colonia Pictorilor, Baia Mare - 1910-1912

    Colonia Pictorilor

     

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->