Ce monument e în poza de mai jos?

Ieri am prezentat Biserica fortificată din satul Dealu Frumos, comuna Merghindeal - jud. SIBIU

Biserica evanghelică fortificată din localitatea Dealu Frumos, comuna Merghindeal, județul Sibiu, figurează pe lista monumentelor istorice cu două obiective:

  • Biserica evanghelică fortificată, secolul al XIII-lea, cca. 1500, secolul al XVIII-lea;
  • Incinta fortificată, cu turnuri, acces fortificat, încăperi pentru provizii

Ca majoritatea localităților aflate pe pământ crăiesc în Dealu Frumos a existat o bazilică romanică încă din prima jumătate a secolului al XIII-lea, bazilică care avea un cor pătrat și  o absidă

 semicirculară, cu trei nave fără clopotniță. Ulterior s-au construit cele două turnuri principale. Pentru construirea acestora s-au impus modificări de structură cum ar fi la nava centrală care inițial era acoperită cu un tavan, ulterior devenind boltită în leagăn și micșorată prin ridicarea turnului clopotniță. Traveele laterale au fost boltite asemenea navei centrale și arcadele rămase au fost transformate în arc frânt. Traveele laterale aveau fiecare câte un portal, cel sudic având elemente romanice originale. Aspectul inițial al bisericii în portalul vestic nu s-a mai păstrat din cauza ridicării clopotniței. Clopotnița a fost înălțată în secolul al XV-lea. Biserica a devenit biserică - hală abia în secolul al XVI-lea. De menționat că turnul clopotniței avea 23 metri și avea și rol defesiv chiar dacă este integrat bisericii. Clopotele se aflau la penultimul nivel, ultimul găzduind orologiul. Drumul de strajă este susținut de o consolă din bârne de lemn. Celălalt turn este ridicat deasupra corului fiind mai scund și cu aspect mai greoi. Cele două turnuri comunică prin intermediul podului bisericii. În secolul aș XVI-lea de peretele nordic al corului s-a alipit o sacristie, care în secolul al XVIII-lea a fost boltită în stil baroc. Corul a fost pictat de trei ori înainte de reforma religioasă,iar la degajarea din 1911 nu a fost recuperată nicio scenă completă. Decorul spațiului este întregit de un tabernacul încastrat. La fel ca majoritatea bisericilor fortificate din sudul Transilvaniei, biserica din Dealu Frumos a fost înconjurată și ea cu o incintă sub formă rectangulară datată la începutul secolului al XVI-lea.  Cele două turnuri principale ale sale au la bază o formă pătrată, sunt ridicate pe trei niveluri dotate cu mașiculiuri în consolă și metereze. O data cu creșterea demografică a mai fost construit un turn cu cinci laturi, incinta a fost mărită, anul 1522 al modificărilor existând inscripționat sub o streașină. Anul 1647 a adus cu el construcția unei case fortificate în interiorul incintei, casă cu două niveluri cu un turn pătrat ce a fost încorporat în 19614 într-o nouă sală comunală. Sub această sală comunală a fost descoperit ulterior cimitirul vechii bazilici care a stat la baza actualei biserici fortificate.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Biserica Ortodoxa din Cehu Silvaniei - jud. Sălaj

    • ora 11.04 - 4 raspunsuri

  • Poate cea mai importantă realizare a protopopului Ilie Calauz ramâne biserica din Cehu Silvaniei. Eforturile lui și a enoriașilor sunt consemnate de Ilie Calauz, într-o declarație pe care a fost obligat să o dea Securității la 16 decembrie 1949: „Cu multă sârguinta și muncă mi-a reușit că pentru poporul român din localitate: funcționari și coloniști săraci să colectez fonduri și să ridic biserica și casă parohială, cari sunt, – pe lânga destinația lor – și o podoabă a comunei noastre”. În anul 1938, construcția bisericii era definitivată și împodobita cu altar, cu catapeteasma și amvon, lipsind doar pictură. A fost binecuvântata la 25 septembrie 1938.
    File:Románia, Szilágy megye, Szilágycseh 1940, Ortodox templom. Fortepan 76933.jpg
    În vederea construirii bisericii, Ilie Calauz a cumpărat un teren în centrul orașului Cehu Silvaniei. A făcut numeroase demersuri la autoritățile județene și la Ministerul Cultelor. De la Consiliul Județean Sălaj a solicitat, în anul 1929, suma de 200.000 lei din care a primit doar 6.000 lei. Așadar, misiunea cea mai grea a revenit tot credincioșilor și vrednicului preot Ilie Calauz.
    Cu privire la Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din Cehu Silvaniei, amintim că lucrările de construcţie la acest locaş de cult s-au derulat pe parcursul a mai multor ani, începând cu anul 1935, sub coordonarea părintelui Ilie Călăuz. Sfinţirea bisericii s-a făcut în 1959 de Preasfinţitul Părinte Valerian Zaharia, Episcopul Oradiei.
     Alte lucrări au fost efectuate de-a lungul timpului sub păstorirea preoţilor Mihai Tostogan şi Ştefan Vădeanu, lucrări care s-au încheiat o dată cu binecuvântarea bisericii de către Preasfinţitul Părinte Vasile Coman, Episcopul Oradiei, la 14 octombrie 1984. Lucrările ulterioare, efectuate sub păstorirea actualului paroh, Radu Barbor, au fost binecuvântate de către Preasfinţitul Părinte Petroniu la 18 septembrie 2005.
    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
    8375757082?profile=RESIZE_710x
    8375760261?profile=RESIZE_710x
    8375764063?profile=RESIZE_710x
  • Oraşul Cehu Silvaniei, al patrulea ca importanţă în Sălaj, este situat la intersecţia judeţelor Sălaj, Maramureş şi Satu Mare şi are aproximativ 6.000 de locuitori, proporţia fiind de 30% români şi 70% maghiari.

    Cehu Silvaniei | Mapio.net

    Biserica ortodoxă din Cehu Silvaniei, Sălaj

    Lucrările la biserică au fost începute în 1935, de primul paroh al Cehului Silvaniei, pr. Ilie Călăuz. Sfinţirea bisericii s-a făcut în 1959 de Preasfinţitul Valerian Zaharia, Episcopul Oradiei. Alte lucrări au fost făcute de-a lungul timpului sub păstorirea preoţilor Mihai Tostogan şi Ştefan Vădeanu şi binecuvântate de Preasfinţitul Vasile Coman, Episcopul Oradiei, la 14 octombrie 1984. Lucrările ulterioare, efectuate sub păstorirea actualului paroh, au fost binecuvântate de Preasfinţitul Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, în 18 septembrie 2005.

  • Biserica Ortodoxa din Cehu Silvaniei, Sălaj

    92FDCFAA-4D1A-11EB-B885-0E3062157E97.jpg

  • Dl. Bivolu, cred că s-a strecurat o mică eroare: şi Rodica Bogdan s-a încadrat în termen - vezi printscreenul instant:

    8374556899?profile=RESIZE_710x

    Adică dacă la ora 11.47 figurează că a răspuns în urmă cu o oră, rezultă că la 10.47 Rodica Bogdan s-a încadrat în termen! Asta ca să dăm totuşi credit revenirii unora din concurenţi! În consecinţă cred că merită şi ea punctul pentru răspunsul corect (e adevărat eu aş fi mers pe varianta: Ivan 4 p, Matei 3 p, Ioan 2 p, Rodica 1 p - dar dv. decideţi în fapt!)

    Ţi pe această cale refac public apelul (în particular se vede că nu am primit nici un semnal) pentru concurenţii mai vechi: Dorina Pop, Mircea Caracas, Constantin Bidulescu precum şi către cei cărora le place acest concurs adăugându-se pe lista celor care apreciază concursul (Nicoleta Mija, Camelia Ardelean, Spiridon Râmniceanu ş.a.): haideţi să dăm o aură frumoasă acestei splendide acţiuni de cunoaştere a ţării, lăsând departe, în uitare, eventuale frustrări sau orgolii. Eu ştiu că şi dv. iubiţi frumuseţile patriei! Vă aşteptăm cu drag!

    ...

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->