Ce monument e în poza de mai jos?
Ieri am prezentat Școala de pictură - BAIA MARE.
Școala de Pictură din municpiul Baia Mare, denumirea actuală – Colonia Pictorilor sau Centrul ArtisticBaia Mare, este un ansamblu de clădiri vechi (muzeu) situate pe Strada Victoriei, numărul 21, la nord-vest de Centrul Istoric și la nord de râul Săsar, pe un amplasament de 13417 metri pătrați. Ansamblul Colonia Pictorilor este inclus în Lista monumentelor istorice și cuprinde cinci corpuri de clădire vechi formate din spații expoziționale și ateliere de creație (pictură, sculptură, arte decorative și design) și o clădire contemporană denumită Punct de documentare și comunicare vizuală. Colonia Pictorilor este inclusă în circuitul cultural-turistic “Orașul Vechi”, așa cum arată Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Baia Mare, care aduce împreună Centrul Istoric cu alte obiective importante: Bastionul Măcelarilor, Teatrul Municipal, Teatrul de Păpuși, Piața Cetății și Turnul Ștefan, Biserica Iezuită Sf. Treime, Piața Libertății, Piața Păcii, Muzeul de Istorie și Arheologie, Muzeul Satului.
***
Școala de pictură de la Baia Mare a fost o mișcare artistică care a luat ființă în perioada Belle Epoque în jurul pictorului Simon Hollosy. Colecțiile muzeului numără peste 3300 de piese care ilustrează arta europeană din secolele XVIII-XX, precum și arta modernă românească. Ceea ce îl evidențiază în plan național și continental sunt cele peste 250 de lucrări semnate de 90 de plasticieni care au activat în Centrul Artistic Baia Mare din anul 1896 până în prezent. Fenomen cultural complex și unic într-un areal euroregional extins, Centrul Artistic Baia Mare a parcurs trei etape distincte: faza afirmării (1896-1918), faza dezvoltării (1919-1950) și faza diversificării (1951 - prezent). Aceste etape sunt marcate de mai multe momente importante; „anii Holloși”, revolta neomodernistă dintre 1906-1914, „anii Strâmbu” (1919-1920), polemica Mikola-Ziffer- Gh. Manu (1929-1931), criza deceniului patru și constituirea Societății Artiștilor Plastici din Baia Mare (1937), etc. În „anii Hololosy”, colonia băimăreană funcționa după principiul „internaționalizării” taberelor de pictură, prin atragerea unui grup consistent de artiști care lucrau vara în Baia Mare și iarna la Munhen. Cei mai mulți „coloniști” proveneau din țările „imperiului bicefal” (Austria, Ungaria, Cehia, Voivodina, etc. Efervescența artistică din perioada respectivă a favorizat o asociere onorantă a Băii Mari cu sintagma de oraș al pictorilor. De-a lungul unui secol, timp în care activitatea artistică s-a desfășurat neîntrerupt în acest spațiu, peste 3000 de artiști plastici (pictori, sculptori, graficieni, ceramiști, designeri), provenind din spațiul central și est european au activat (vremelnic sau permanent) în cadrul coloniei.
Răspunsuri
ORA 12.53 - 3 RASPUNSURI
Casa Ioachim/Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”, Roman - Neamţ - 1864
Casa Ioachim, azi Biblioteca Municipală, Roman - Neamţ
Casa Ioachim este una dintre clădirile cele mai reprezentative din oraşul Roman. Se află pe strada Nicolae Titulescu şi, până în luna iunie a anului 2012, a găzduit Biblioteca Municipală Roman, de la acea dată intrând într-un amplu proiect de restaurare.
Casa Ioachim a fost construită în anul 1864 de către negustorul Vasile Ioachim şi se pare că a fost pictată de meşteri din Veneţia. Are trei faţete cardinale, care se remarcă prin arhitectură. Faţeta de la intrare are veranda cu glasvand, cea posterioară este despărţită în două şi planul exterior prezintă două statui feminine executate în stil renascentist, iar faţeta centrală are un fronton de proporţii perfecte şi ferestre boltite şi ornamentate.
Ce este şi mai interesant e turnul de intenţie florentină, care este unicat în toată Moldova. Până când au început lucrările de consolidare, turnul se afla într-o stare deloc bună: scara interioară, din lemn, nu putea fi folosită, iar exteriorul purta şi el amprentele vremurilor neprielnice.
Casa Ioachim a fost folosită în mai multe scopuri. Aici, s-au desfăşurat Administraţia Financiară, Primăria, Parchetul şi chiar o Şcoală de surori medicale. În anul 1974, devine Bibliotecă Municipală, toate cărţile fiind donate de un profesor, George Radu Melidon. Clădirea a avut de suferit şi în urma cutremurelor din 1977 şi 1985, aşa că în anul 1992 au fost demarate lucrări de restaurare, însă ele au fost oprite patru ani mai târziu, motivul fiind lipsa de fonduri.
Casa Ioachim a fost salvată de la ruină. Lucrările de renovare au început în 2012 şi au fost finalizate în 2015. Clădirea în care funcţionează Biblioteca Municipală „George Radu Melidon” se află în patrimoniul Primăriei Roman din 1900. Reparațiile făcute după cutremurele din 1977 şi 1986 au fost superficiale, de aceea s-a impus un proiect amplu de restaurare a clădirii. Proiectul de reabilitare a început în 2012 şi s-a finalizat în 2015.
Casa «Vasile Ioachim» a primit această denumire de la numele primului proprietar care a adus meșteri francezi pentru a o construi. În nișele de pe fațadă vestică se află statui din teracotă, foarte bine păstrate, care reprezintă zeiţa frumuseţii și cea a abundenţei. Cel mai spectaculos element al arhitecturii îl reprezintă holul de la intrare cu multiple elemente decorative și valoroase picturi în ulei. Negustorul Vasile Ioachim a adus meşteri francezi pentru a o construi în stilul specific arhitecturii clasice franceze. Unicat în Moldova este turnul de influență florentină.
Casa Ioachim a fost construită în 1864 de negustorul Vasile Ioachim și pictată, probabil, de meșteri venețieni.
Clădirea oferă trei fațete cardinale: fațetă centrală are un fronton cu o proporționalitate perfectă, colonade cvasicorintice, ferestre înalte, frumos boltite cu arcaturi splendid ornamentate; fațetă posterioară este tăiată în două planuri de aliniament, cel exterior fiind prevăzut cu două firide cu două statui feminine în stil renascentist; fațetă de la intrare, mai mult funcțională, are o veranda cu glasvand. Unicat în Moldova este turnul de intenție florentina.
În prezent, construcția găzduiește Biblioteca Municipală.
La dată de 2 aprilie 1885, profesorul George Radu Melidon a donat Primăriei Român, un fond de carte de 216 volume, unele româneşti, altele străine, menite, după cum spune în actul de donaţie, să formeze începutul unei biblioteci publice în oraşul său natal.
Redăm în continuare integral, conţinutul actului de donaţie :
DONAŢIUNEA D. GEORGE MELIDON A BIBLIOTECII D-sale PRIMĂRIEI LOCALE
Român, 2 aprilie 1885
Domnule Primar,
Considerând că Romanul posedă de mai mulţi ani, mai multe şcoli primare şi secundare publice şi private, care au trebuit să producă măcar cetitori cu dorinţă de a-şi spori cunoştinţele şi a-şi satisface curiozitatea prin lectură.
Am onoarea a oferi în dar Comunei mele natale Romanul două sute şasesprezece volume cărţi toate legate şi relativ la ştiinţă, litere şi istorie naţională dupre alăturatul inventar, că un prinos cetăţenesc din singură avere ce am.
Domniei Sale
primar al Comunei Român
…..putut reliza dupre învăţăturile părinţilor mei şi pe cele cere am lucrat în toată viaţa mea de preste şasezeci ani, spre a formă onorabilă comună cu aceste cărţi rari şi alese, un început de bibliotecă publică sub următoarele condiţiuni :
Îndată ce Onor. Primăria, va binevoi a’ mi face cunoscut formal că primeşte această oferire în condiţiile propuse, eu donatorul George Radu Melidon, voi depune de îndată cărţile şi dulapul în gestiune, însărcinându-mă a le aşeza numerotate şi cataloga în regulă cerută pentru bibliotecile publice.
Rugându-vă să primiţi, Domnule primar, asigurarea celor mai depline consideraţiuni, nu mă pot opri de a ne exprimă şi fericirea ce simt de a putea face această oferire în timpul când comună se găseşte reprezentată prin o persoană de meritele Domniei Voastre şi cu deosebită competenţie în aprecierea cea mai raţională a lucrurilor de felul acesta.
George Radu Melidon
Această cerere este însoţită de un catalog care cuprinde 216 volume de cărţi donate.
Propunerea a fost aprobată, biblioteca a fost deschisă în holul principal al primăriei, iar G. R. Melidon s-a ocupat de amenajarea fondului de carte, precum şi de bună funcţionare a acestei instituţii, fiind primul său bibliotecar – această constituind prima etapă în dezvoltarea bibliotecii publice de la Român.
După un an de zile, G. R. Melidon predă întreaga gestiune a bibliotecii, secretarului primăriei I. Botez, care îndeplineşte şi funcţia de bibliotecar.
Un alt moment important în istoria bibliotecii de la Român a fost înfiinţarea Societăţii culturale “Miron Costin” în ziua de 25 februarie 1907, în localul Şcolii nr. 3 de băieţi – biblioteca devenind Biblioteca publică a Societăţii “Miron Costin”. Societatea a activat în două direcţii bine precizate : una pe cale culturală şi altă pe cale filantropică.
Primul preşedinte al societăţii culturale a fost ales “eruditul şi subtilul muzician, compozitor, doctor Mihail Burada”.
Biblioteca şi societatea au funcţionat în localul Şcolii nr. 3 de băieţi până în anul 1909 când s-a mutat într-un nou local, pe stradă Ştefan cel Mare, nr. 213 unde a fiinţat pînă în anul 1974.
La Român au conferenţiat şi au fost desemnaţi membri de onoare ai Societăţii culturale “Miron Costin”, personalităţi de seamă ale culturii româneşti, cum ar fi : A. D. Xenopol, Calistrat Hogaş, Theodor Speranţia, Nicolae Iorga, Ovid Densuşianu, Gala Galaction, Mihail Sadoveanu,Isabela Sadoveanu, Ionel Teodoreanu şi alţii.
Societatea culturală “Miron Costin”, a fost timp de 40 de ani pentru romaşcani “templu de cultură” şi “izvor de învăţătură”, după cum spunea poetul Gheorghe Năsturaş cu prilejul aniversării a 25 de anide activitate a societăţii.
În anii 1950 – 1968, Biblioteca publică se numeşte “Biblioteca raională” iar din anul 1968 şi în prezent se numeşte “Biblioteca Municipală George Radu Melidon”
La sfârşitul anului 2004, colecţiile tradiţionale ale bibliotecii -cărţi şi periodice – numără 154.727 volume.
Biblioteca municipală „George Radu Melidon” din Român a fost selectată să fie inclusă alături de alte 24 de biblioteci publice din județ în programul Bibliotecii Județene „G.T.Kirileanu” privind implementarea programului Biblionet, pentru a facilita accesul gratuit la informație, dezvoltând un sistem de biblioteci publice moderne prin cursuri de formare și donații de echipamente și soft-uri.
Casa Ioachim este sediul Bibliotecii Municipale „George Radu Melidon” a orașului Roman, judeţul Neamţ - 1864