Ce monument este in poza de mai jos?
Ieri am prezentat Palatul Levay din ORADEA.
Palatul Levay din municipiul Oradea este o veche și frumoasă clădire a orașului, având statut de monument istoric, ce s-a ridicat din inițiativa lui Zsigmond Levay. Palatul a fost construit sub literei L, între anii 1892 - 1894 după planurile arhitectului Hazlián János, Palatul Levay este situat pe malul râului Crișul Repede (Strada Libertății, nr. 2-4), el constituindu-se într-o elegantă împletire a stilului clasic cu elemente specifice eclectismului timpuriu. Când o privești poți să vezi cum simetria, rigoarea atât de tipică stilului classic se împletește cu flexibilitatea și îndrăzneala eclecticului. Fațada principală, paralelă cu râul Criș, are 13 ferestre. Atunci când e vreme frumoasă aceasta își oglindește frumusețea pe suprafața apei. Latura mică a literei L o constituie cealaltă fațadă, mai mică, dinspre Piața Ferdinand cu 3 fereste. Fatadele cladirii, cu sirul ferestrelor cu edicule, amplasate simetric, marchează perioada de trecere de la clasicism spre eclectismul timpuriu. Reprezentativ pentru Palatul Levay sunt extremitatile fatadei principale dinspre Cris care s-au construit sub forma de bow-window-uri, fiind acoperite cu câte un coif piramidal. Palatul s-a construit pe locul a două imobile, singurele care au supraviețuit inundației râului Crișul Repede din anul 1817.
Răspunsuri
ora 11.26 - 2 raspunsuri
Manastirea Nasterea Maicii Domnului - Predeal
Manastire Predeal este o manastire zidita in secolul al XVIII-lea, mai putin cunoscuta si frecventata decat celelalte mari manastiri din tara. Purtand hramul Nasterea Maicii Domnului, praznuita la data de 8 septembrie, manastirea este ingrijita de o obste linistita de maici.
Aceasta manastire, ridicata intre anii 1818-1819, pe locul unui fost schit din lemn ce data din anul 1744, isi pastreaza inca si astazi vechea biserica a Sfantului Ierarh Nicolae. Aceasta este imbracata cu fresce murale valoroase.
Din anul 2001, slujirea de stareţă a fost încredinţată monahiei Spiridona Mihu care, dimpreună cu obştea şi părintele ieromonah Teofil Şerban, continuă viaţa mănăstirească lucrând şi rugându-se pentru toţi credincioşii.
VĂ ROG SĂ RĂSPUNDEȚI PÂNĂ LA OR A 11.00 A ZILEI URMĂTOARE AFIȘĂRII ÎNTREBĂRII!
Biserica Sfântul Ierrh Nicolae din cadrul Mănăstirii Predeal, Braşov (1819)
Mănăstirea Predeal, Biserica mică Sfântul Nicolae, jud. Braşov
Carte poştală reprezentând şcoala şi mănăstirea Predeal, jud. Prahova
Părintele Gherman este cel care a zidit biserica cea mică, din piatră, cu hramul Sfântului Nicolae. Pisania spune în câteva cuvinte totul: "În anul 1819, mai 27, s-a clădit această sfântă biserica în locul celei făcute în 1774. Ghermano." Drept ctitori ai acestei noi bisericuțe de piatră sunt mărturisiți a fi "jupan Ion Manole, nepotul răposatului Ion Buzatu, ctitorul bisericii celei vechi și cu dumnealui Niță Gârlă, al doilea ctitor".
La zidiră bisericuței s-a folosit piatră locală, de pe masivul Caraiman. Arhitectură este de factură bizantină, cu micuțe abside și turla pe noas. Turla bisericuței nu are legătură cu noasul, fiind așezată peste tavanul acestuia. Pe turla citim dată zidirii: "Anul 1774, luna iunie 20."
Un detaliu particular al acestei bisericuțe este faptul că pe catapeteasma se află doar două uși, în loc de trei: Ușile Împărătești, în centru, și o singură ușa diaconească. Frescele bisericuței sunt înnegrite de vreme, însă deosebit de simple și frumoase. Pictorul, plin de smerenie, nu își semnează lucrarea. Se crede însă că acesta se numea Nicolae Zugravul, după o însemnare dintr-un manuscris referitor la plata pentru zugrăvit.
Biserica este zidită în vremea părintelui stareț Ghermano Dârsteanul, în vremea căruia se cunoaște o stare de înflorire a mănăstirii. În anul 1827 se înalta clopotniță, pe care se poate citi și astăzi, inscripția: "Cu ajutorul lui Dumnezeu această clopotniță cu a schitului cheltuiala s-a săvârșit din temelie, cum se vede: 1827."