Ce monument e in poza de mai jos?
Ieri am prezentat Palatul Dauerbach - TIMIȘOARA.
Palatul Dauerbach, cunoscut și sub numele de Palace (de la restaurantul cu același nume găzduit la parter) este o clădire istorică din centrul municipiului Timișoara, în Piața Victoriei, pe partea denumită “Corso”, mai exact, între străzile Măceşilor şi Goethe. El a fost construit în anii 1912 – 1913 în stilul Art Nouveau la comanda lui Georg Dauerbach, după planurile arhitectului Laszlo Szekely. Fatada cladirii este impartita in cinci parti, una centrala alcatuita din trei segmente, mai inalta, care la nivelul acoperisului are trei frontoane de forma unei acolade ogivale. Cele doua parti laterale au cate doi pilastri, iar la nivelul superior au un fronton, si un acoperis mai scund. Timişoreanul Georg Dauerbach a făcut cerere la primărie, în 1911, pentu un teren de 2273 metri pătraţi, specificând că vrea să fie în a doua parcelă dinspre teatrul Josefin. Terenul l-a costat la acea dată 250000 de coroane. Arhitectul a realizat planurile edificiului cu apartamente de închiriat în acelaşi an, conform planurilor primăriei. Primăria avea un plan de urmabinsm în acea perioadă. Acest plan urmărea transformarea zonei într-una rezidenţială. Fiecăruia dintre cumpărători îi erau impuse unele reguli: construirea edificiului în maximum doi ani, prezentarea planurilor faţădei pentru aprobare - care trebuiau realizate în stilul arhitecturii de la început de secol - utilizarea anumitor materiale şi culori, forma şi marimea acoperişului, poziţia edificiului în teren, etc. Totul trebuia să arate perfect, pentru a îndeplini cerinţele unei zone rezidenţiale. Imediat ce clădirea a fost gata, a şi fost dată în folosinţă. La parter au fost amenajate cafeneaua şi restaurantul Palace, unde primul arendaş a fost Henric Berger. El a negociat cu proprietarul şi cu primăria pe ce suprafaţă îşi va aşeza mesele, cum le va aşeza, ba chiar şi forma şi mărimea umbrelelor terasei. Pe colţul nordic al clăririi a funcţionat o farmacie încă din 1913, unde primul arendaş a fost Michael Bräner. A fost închiriată de mulţi farmacişti şi inclusiv astăzi se bucură de un renume în Timişoara. În prezent edificiul adaposteste 23 de familii, iar la parter functioneaza mai multe spatii comerciale.
Răspunsuri
ORA 11.12 - 3 RASPUNSURI
Primăria din Râmnicu Vâlcea, 1912, Fosta Prefectură a judweţului Vâlcea
Primria Râmnicu Vâlcea (1912)
Prefectura județului Vâlcea (Primăria municipiului de azi)
Primăria Râmnicului (1912)
Primăria Râmnicului (1912), str. Praporgescu, general nr. 14, a fost sediu al Prefecturii judeţului Vâlceapână în anul 1950 iar din 1970 este sediul Primăriei municipiului.
Primaria din Ramnicu Valcea – Consiliul Local, judetul Valcea
Primăria din Râmnicu Vâlcea, într-o ilustrată de la începutul secolului al XX-lea. Clădirea-monument istoric a fost ridicată în anul 1912.