Ce monument e în poza de mai jos?
Ieri am prezentat Biserica romano catolică din localitatea Halmeu - SATU MARE.
Prima biserică de lemn a localității Halmeu, județul Satu Mare, a fost distrusă de tătari în anul 1241. În locul ei a fost construită în anul 1332 o biserică fără turn, dar din piatră, care a trecut împreună cu credincioșii la reformați în anul 1571. Religia catolică a dispărut pentru o perioadă, până la apariția primilor misionari. În anul 1634 iezuiții, mai târziu franciscanii au răspândit credința catolică. În anul 1736 a fost restabilită parohia catolică satul din Porumbești, iar în anul 1744 credincioșii din Halmeu își recuperează biserica devenind o filială catolică a parohiei Porumbești. În perioada anilor 1829 - 1834 cu ajutorul episcopului Hám János a fost construită actuala biserică dar cu turn de lemn. Biserica romano catolică din Halmeu are hramul „Sfântul Iosif”. Turnul din piatră a fost ridicat după cutremurul din anul 1893. Altarul și amvonul au fost realizate în anul 1894 la Graz. Interiorul bisericii a fost pictat în anul 1929 de către Tóth Gyula din Satu Mare.
Răspunsuri
ora 11.03 - 1 raspuns
Hotel (***) & Restaurant Maestro - Vatra Dornei, Suceava
Izvorul Unirea (Vatra Dornei) - monument istoric
Clădirea iniţială, construită în anul 1828, avea rol de protecţie a izvorului de apă minerală.
Datorită interesului deosebit pentru cura cu apă minerală, în anul 1896 a început construcția unei clădiri mai spaţioasă şi de interes din punct de vedere arhitectural. Noua construcție avea camere unde suferinzii puteau consuma apa dintr-un izvor care în primă fază debita liber, iar ulterior a fost amenajat.
Clădire mai era cunoscută ca și Salonul de cură. De asemenea, a fost realizată analiza chimică a apei pentru a fi mai bine cunoscută utilizările ei.
În anul 1899, principalele obiective ale staţiunii balneoclimaterice Vatra Dornei au fost terminate şi inaugurate. Între acestea s-a numărat Izvorul Ioan botezat în timp Izvorul Unirea.
Această nouă construcție se încadra armonios în contextul clădirilor din zona băilor.
Evoluţia diferitelor evenimente istorice a făcut ca acestă clădire să fie la dispoziţia publicului, între cele două războaie mondiale, iar după al doilea război mondial să fie folosită de către Oficiul de turism şi cură din Vatra Dornei.
După 1989, a fost utilizată ca sediu pentru diferite companii, iar în 1995 se fac multe modificări, clădirea pierzând statului de monument istoric şi dispărând din patrimoniul arhitectural datorită amenajărilor neadecvate care au fost realizate.
Astăzi, construcția găzduiește Restaurantul Maestro (Vatra Dornei, Suceava).
Apropo de monumentul de ieri, din Halmeu: îl găsisem ca variantă dar nu eram sigur!
Şi deşi nu e atractiv să alerg de unul singur, totuşi voi încerca să ţin pasul cu postările! Dar uneori am şi zile mai "proaste" şi nu am timp să caut şi săverific cu de amănuntul! Aşa că un participant veţi avea în continuare! Numai că eu sper să ni se alăture şi cei care totuşi apasă acel buton cu "Îmi place" (cel puţin)...
Nu va faceti probleme, cand puteti, puteti, cand nu - Nu. Poate sa cada netul, puteti pleca pe undeva fara semnal, sau sa nu fiti in forma.
Mergem mai departe.